Ondernemen en verbinden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

Mat 5: 1-16 Barmhartigheid.
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Rekenwerk Alle mogelijkheden die je tegenkomt.
Startpagina CWI presentatie.
Economische groei.
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Naam: Frank Cent Functie: Inkoopcoördinator Gemeente: Montferland
Beste IRC leden, Jullie brachten al jullie leveranciers op de hoogte van de adreswijziging van het IRC : 1 leverancier vergaten jullie echter, en daar.
FNV SAMEN IN BEWEGING VOOR KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN! 30 NOVEMBER IN DE JAARBEURS, UTRECHT 1.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Debatavond over de toekomst van Stein 8 juni 2011 MFC Berg aan de Maas.
Expertmeeting 3 Kansen en initiatieven tussen regionale en locale economie.
Anja Paap Stichting Herrie.nu. Innoveren in de Zorg en de kansen van (ict) techniek Waarom????
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Krimp ALV PO-Raad 7 juni 2012.
Perspectief op Rijpelberg
Zorgen in de Achterhoek Bronckhorst, 19 november 2012 Nico Dam, bureau HHM.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Visie Dienstverlening Secretarissen provinciale afdelingen, 9 april Utrecht Roelant Schenk.
Kwaliteit van leven in Limburg
1 Prof. dr. B. Denters Hoogleraar Bestuurskunde (UT) Wetenschappelijk directeur KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS) In de kramp vanwege de krimp?
Communicatie in de Aanval op Schooluitval
Krimpen met perspectief
Loopbaanplein Achterhoek
Toont de Achterhoek leiderschap? Lezing 18 November 2010 Oude IJssel Streek Voor Achterhoekse wethouders en raadsleden door Herman Hulshof.
Leren leven met kanker: hoe doe je dat?
Naar maatschappelijk ondernemerschap in de natuur 24 november 2011 Gertine van der Vliet.
De HR-Businesspartner als servant-leader
Indische nostalgie…….
Taakinvulling door de rekenkamer
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
Bijeenkomst ‘Leefbaarheid’ Rabobank Zuidwest-Drenthe (2) Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Vergrijzing, ontgroening en bevolkingskrimp in Brabant
Presentatie Prof. Dr. Leo van Wissen Masterclass Krimp 1 juli 2011 Kennisnetwerk Krimp Noord Nederland (KKNN)

Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Masterclass flexibilisering en nieuw leiderschap 29 september 2011
Kwaliteit van leven in Limburg Voordracht ten behoeve van politiek debat en maatschappelijke organisaties in Limburg Dr. Nol Reverda, lector Hogeschool.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
De toekomst maak je zelf
Beste BOEBS-trekker, Na het invullen van het invulformulier gemeenteprofiel en eventueel ook de checklist voor een leeftijdsvriendelijke gemeente, kan.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Groep Colruyt en ‘participatie’
5 manieren van praten over de dood
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
LEERLINGENDALING IN HET ONDERWIJS
45 levenslessen Klikken voor vervolg Muziek: snowdream.
Hoe gaat het verder na Bethel?
0 CNV Publieke Zaak Patrick Fey ALV Senioren 24 maart 2011 Het Seniorenbelang in en bij de bond + actualiteit pensioen.
Voor 2012 wens ik jullie…. veel leuke speeltjes…
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
MANTELZORGQUIZ.
Welke toekomst dromen we voor onszelf, voor onze kinderen?
Krimp biedt kansen ! 3 november 2015.
Een bedrijf besluit om het bestuur te veranderen en kiest een nieuwe directeur-generaal. Hij is vastbeloten om veranderingen door te voeren die de onderneming.
Ondernemerschap Ondernemen moet je doen. Wat gaan we vandaag doen?  Berekenen wat iets kost over een bepaalde periode.  Winstbalk  Procentuele veranderingen.
Ondernemingsraad IGSD Steenwijkerland & Westerveld.
De partij van de toekomst. Wat willen we? zetels zetels zetels Doel Een liberaler Nederland Nodig Draagkracht en invloed.
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
 Welke gedachte komt bij u op als ik zeg ‘de jongeren binnen uw gemeente’?  Welke gedachte komt bij u op als ik zeg: ‘de ouderen in uw gemeente’? 
Noord-Brabant, klimaatbestendig en waterrobuust
Vaeshartelt - Maastricht April 2018
Bevolkingsomvang in Bronckhorst
Mogelijke Jezusbeelden
Images avec sagesse Ppsx-meta.
Transcript van de presentatie:

Ondernemen en verbinden Masterclass Ondernemerschap Echt Achterhoek 30 november 2011 Dr. Sharda Nandram Copyright Sharda Nandram

Bevolkingsontwikkeling Achterhoek Gemeente Krimp Aalten -9,7% Berkelland -16,2% Bronckhorst -6,6% Doetichem -5,3% Montferland -7,3% Oost Gelre -12,8% Oude Ysselstreek -3,6% Winterswijk -4,5%

Consequenties van de Krimp 2010-2040 Minder peuterspeelzalen nodig Minder basischolen nodig door daling in jonge leeftijdsgroepen 0-5 jaar: 10,2% daling 5-10 jaar: 20,9% daling 10-15 jaar: 15,8% daling Minder arbeidskrachten in huis 20-65 jaar: 23% daling 65+ jaar: 53% stijging Verandering behoefte voor zorgsector, voorzieningen en woningbouw

Ruimte voor authenticiteit Ondernemen Leiderschap Leiderschap Dromen Doen Win-Win Positief zelfbeeld Van Achterhoeker Naar Voorhoeder Vertrouwen Ruimte voor authenticiteit Zijn Samenwerken Leiderschap Leiderschap Verbinden

Stelling 1 De kiem is gezaaid, gelukkig in een vruchtbare bodem. Er is geen weg terug. Maar het besef hoe urgent het is, is nog niet diep ingedaald.

Stelling 2 Achterhoek 2020 vergt vloeibaar besturen. Dit vraagt om onvoorbereid zien en voortdurend schakelen. De drie O’s zijn nog niet zover, laat staan de burgers.

Stelling 3 Geef elkaar het vertrouwen en de ruimte om het anders in te vullen, ook als dit anders is als jij het zou doen. De Achterhoeker is dit niet gewend, houdt teveel vast aan eigen cultuur, geografie en geloofsovertuiging.

Stelling 4 Samenwerken kan uitmonden in eindeloos polderen waarbij iedereen zich voor 20% inzet, terwijl je voor zoiets met 100% aandacht en inspanning aan de slag moet. Op dit moment is iedereen voor 20% bezig.

Stelling 5 Noaberschap is samen schouder aan schouder optrekken. De reden is niet sociaal, het is vooral eigen belang wat drijft.

Stelling 6 Vanuit het Achterhoeks Noaberschap moet het u niet uitmaken of uw paspoort is afgegeven in Winterswijk of Doetichem. Het moet u ook niet uitmaken in welke gemeente u of uw naasten straks worden begraven.

Stelling 7 De Achterhoeker durft een voorloper te zijn in de internationale arena maar op nationaal niveau voelt hij zich eerder een achterloper.