Bvc-28-11-09 Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005.
Advertisements

Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Pio Cesare Piemonte Italië
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Noord Italië Piemonte - Barolo. Piemonte telt het grootste aantal kwaliteitswijnen van Italië. Op een strook van nauwelijks 20 kilometer vind je meerdere.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
Sigarenclub Dirk Martens
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Wijnkennis.
Op reis naar een dierentuin
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Algemeen Rechteroever / de Libournais 832 ha ‘groot’ (gem. 4 ha/chateau) 70-80% merlotaanplant Complexere bodems met klei Geen classificatie !!!
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
Wijnproeverij Giro d’Italia
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Wijn.
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
VOLGENDE DEGUSTATIE 6 SEPTEMBER IPV 13 SEPT. MAIL VOLGT !!!!
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Eric Merny – Willy De Pauw
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09

bvc Italiaanse wijnwetgeving : Tafelwijn  Vina da Tavola  I.G.T.: Indicazione Geografica Tipica Kwaliteitswijn  D.O.C.: Denominazione di Origine Controllata  D.O.C.G.: Denominazione di Origine Controllata e Garantita

bvc Italiaanse wijnregio’s: - 53 miljoen hectoliter wijn - 18% van alle wijn i/d wereld = Italiaans - 30% van alle Europese wijn = Italiaans

bvc Italië: Piëmonte Piëmonte = “aan de voet van de berg” -Ten noorden: Valle d’ Aosta + Alpen -Ten westen: Alpen -Ten zuiden: Alpi Ligure -Hoofdstad = Turijn -Continentaal klimaat

bvc Barbera :  zeer productieve en resistente druif  voornamelijk in en uit de omgeving van Alba, Asti en Monferrato (Piëmonte).  robijn- en granaatrood van kleur, robuust, met veel tannine, veel structuur en een bittertje in de afdronk.  kan lang op fles rijpen.

bvc Dolcetto :  aangeplant in de regio Piëmonte en in mindere mate in de regio Ligurië.  geeft zachte, droge wijnen met een robijnrode kleur en veel donker fruit.  zachte tannines:goed jong drinkbaar.

bvc Nebbiolo :  de nobelste druivensoort van Italië (de pinot noir van Italië !?).  krachtige en unieke rode wijnen.  wordt in diverse noordelijke regio’s verbouwd, maar heeft Piemonte als bakermat.  hoog tanninegehalte, geschikt om te ouderen.

bvc Wijn 1 : Altare Elio  Jaar: 2007  Druif: 100% dolcetto  Bijzonderheden: DOC Dolcetto d’Alba - kalkgrond en zand - Maceration mét schilletjes in temperatuur-gekontroleerde rotofermenters gedurende 2-3 dagen, korte passage in frans hout voor 3 weken, verder élevage in inox tanks 10 maand.

bvc Wijn 2 : Clerico Domenico  Jaar: 2006  Druif: 100% barbera  Bijzonderheden: DOC Barbera d’Alba - wijngaarden op 350m noordoostelijke expositie - bodem is kleihoudend, stokken 25 jaar - maceratie 14 dagen in rotomacerators, gekontrolleerde temperatuur - rijping in barriques waarvan 70% nieuw voor 16 maanden.

bvc Wijn 3 : Braida  Jaar: 2007  Druif: 100% barbera  Bijzonderheden: DOC Montebruna - Alcoholische gisting gedurende 2-3 weken in roestvrijstalen vaten met af en toe een overpomping om kleur, tannine en aroma uit de schillen te onttrekken - 3 maanden flesrijping.

bvc Wijn 4 : La Spinetta  Jaar: 2006  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOC Nebbiolo Langhe - fermentatie in rotofermentators, gekontrolleerde temperatuur gedurende 6-8 dagen - malolactische fermentatie gebeurt in nieuwe Franse barriques (12 maanden) - dan inox (2 maanden) vervolgens 2 maanden flesrijping - geen filtering noch klaring.

bvc Wijn 5 : Conterno Aldo  Jaar: 2005  Druif: 80% freisa, 10% cab.sauvignon, 10% merlot  Bijzonderheden: DOC Langhe Rosso - Maceratie op de schil in inox gedurende 6-8 dagen - na de gisting blijft de wijn nog een 5-6 maanden in inoxen vaten - rijping gedurende 6 maanden Franse barriques.

bvc Wijn 6 : Corino  Jaar: 2005  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOCG Barolo Vigna Rocche - 350m hoogte, bodem vnl. zand - Maceratie op de schil in temperatuurgekontrolleerde inoxen vaten gedurende 1 week – daarna gedurende 24 maanden in eiken vaten - flesrijping van 1 jaar.

bvc Wijn 7 : Cereto  Jaar: 2005  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOCG Barolo Brunate – bodem:kleihoudend, rijk aan magnesium - fermentatie 7-10 dagen in temperatuur gecontrolleerde inoxen tanks + automatische pompsystemen - maceratie 1 week, regelmatige pigeage - rijping houten tonnen van 300l., 30 maanden.

bvc Wijn 8 : Moccagatta  Jaar: 2005  Druif: 100% nebbiolo  Bijzonderheden: DOCG Barbaresco Bric Balin – bodem = kalk – Fermentatie met schilletjes in inox tanks + temperatuur kontrolle, verdere élevage op franse barriques gedurende 18 maanden

bvc Wijn extra: Scavino Paolo  Jaar: 2007  Druif: nebbiolo, dolcetto, barbera, cabernet sauvignon  Bijzonderheden: VDT – Vino da Tavola - Maceratie op de schil gedurende 5-7 dagen in inoxen vaten - fermentatie gebeurt onder gecontrolleerde temperatuur - wijn rijpt nog enige maanden in inox vaten voor de botteling.

bvc De Prijzen:  Wijn 1: 13,98 €  Wijn 2: 19,97 €  Wijn 3: 16,90 €  Wijn 4: 19,99 €  Wijn 5: 19,00 €  Wijn 6: 42,35 €  Wijn 7: 54,99 €  Wijn 8: 39,93 €  Extra: 10,95 €