1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het secundair onderwijs
Advertisements

Mental Coaching P.S.C. West-Vlaanderen Pascal Engels Marc Rommelaere
Informatieavond personenzorg
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
De Buitenkans 15 juni De Buitenkans “ Van droom naar werkelijkheid”
‘Samen werken aan een Taalbeleid.’
Olga Haarman, 11 juni 2009 Kulturhusberaad Positionering van het Kulturhus 1.
Aannemingsbedrijf H.J. Jurriёns B.V. te Utrecht. Nils Blom.
Verantwoordelijke Leni.
Coaching, hefboom voor leiderschapsontwikkeling?
voorzitter Johan Cruyff Foundation
EMPOWEREN VIA VRIJWILLIGE INZET Renilde Nulens Hoofd maatschappelijk werker OCMW Genk Brussel, 4 juli 2011.
ESF voortraject anderstaligen
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
een initiatief van Stad Gent, OCMW Gent & VDAB Oost-Vlaanderen
VTB Technasium Vakcollege
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Training door Beleving Leo Scheers Studiedag ESF-project Komma
Naar een taalbeleid in het OCMW?
ACTIVEREND VOORTRAJECT "IMPULSION" Meerjarenproject OCMW van Bertrix Programmatorische Federale Overheidsdienst MaatschappelijkeIntegratie, met de steun.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Spreker: Serge FERDIN, OCMW van Charleroi 5 juli 2012 Inschakeling via de alternerende opleiding.
Visie en projecten professionele activering. Professionele activering Tewerkstelling van cliënten bevorderen via opleiding- en activeringstrajecten Samenwerking.
As 1: Maatschappelijke integratie Jocelyne Julémont, Diensthoofd Activering-ESF Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie,
Buurtbemiddeling Een methodiek voor het oplossen van conflicten en het versterken van de buurtcohesie.
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Inhoudstafel Stop 4-7 Hulpaanbod Meetinstrumenten Resultaten Doelgroep
Kennisatelier Stage 23 april 2009
Moeilijk bereikbare jongeren & werk De Missing Link?
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
CVBA MET SOCIAAL OOGMERK Werkhuizenstraat 19Tel: B-1080 BrusselFax:
En waarom niet je eigen job creëren? Presentatie voor de OCMW's Barbara de Radiguès 26/2/2015.
Project Proceshuis Road show
TRAJEKT Samen kunnen we alles
De noodzaak van kenniscoproductie Edwin Horlings 2 juni 2014.
Het ontstaan van een visie? Er is een behoefte: – Van de ouders – Van het team Inspiratie door anderen (artikels, studiedagen, oproepen, nieuwsbrieven,…)
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
Presentatie In-C Toekomstforum– 19 mei 2015
Mozaiko 7/05/2015.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Housing First jarigen.  jarige daklozen  Verslaving / Gewenning  Psychologisch lijden Doelgroep:
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
22 september Tender POP Thomas Bossuyt & Maarten Andriessen.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Social Return Inzet van inkoop t.b.v. sociale doelstellingen Patrick de Lange Senior Adviseur RadarAdvies.
Resultaat van een werkgroep regio overleg Sociale Economie – Regiovisie op sociale tewerkstelling ontwikkelen Resultaat van een werkgroep SHO Oostende.
#EBJ16 Vrijwilligerswerk als krachtige leeromgeving.
Pilot project Gemeente Gennep
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Richtlijnen voor professionele begeleiders
Building on People Opleiding Welzijn Toeleiding
Visie ontwikkeling
Wat? BONGO! Brussel Buitenschoolse Oefenkansen Nederlands in GO! Scholengroep Brussel Subsidies van het Agentschap Integratie en Inburgering Looptijd:
VTI Ieper- Valcke Prefab Beton
#Goldenrules themacampagnes GERICHT OP EEN BLIJVEND bewustZIJN VAN DE Gouden regels Ondersteunend materiaal implementatie- Februari 2018.
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Doorstroom naar (echt) werk
Transcript van de presentatie:

1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek

2 Molenbeekse context (05/2011) Bevolking Molenbeek RMI en gelijkgestelde hulp SPI-publiek Plaatsen voor Artikel 60, §7 308

3 Ambities van het OCMW … – Innovatief en creatief maatschappelijk welzijn ontwikkelen – Maatschappelijke integratie bevorderen door kwalificatie – Emancipatie van de individuen aanmoedigen en ondersteunen – Duurzame aanpak integreren met maatschappelijk welzijn (Agenda 21) …

4 Doel van het project Gezien de uitdagingen op vlak van wonen en renovatie in Sint-Jans-Molenbeek en de professionele ontwikkelingsmogelijkheden, heeft het OCMW verkozen een initiatief uit te werken voor « polyvalente arbeiders » voor 12 deelnemers. De deelnemers werken binnen de Technische Dienst en worden ingezet op de verschillende werven waar gerenoveerd en heringericht wordt.

5 Doelen van het project 1.Voor de deelnemers een theoretische, technische en praktijkgerichte opleiding organiseren tijdens de duur van hun contract 2.Sociale cohesie creëren op het werk 3.De gebruikers van het OCMW op een duurzame manier opnieuw integreren op de arbeidsmarkt in de renovatiesector 4.De specificiteiten aanleren voor het renoveren van « Brusselse » gebouwen (eengezinswoningen en industriële gebouwen uit het begin van de 20ste eeuw).

6 Opleiding … via het werk (1) De begeleider geeft een theoretische opleiding, ‘algemene technieken om te bouwen’, die een halve dag per week georganiseerd wordt. De lessen worden nadien in de praktijk omgezet op de werven. In de Technische Dienst werken drie begeleiders die de deelnemers richting geven, raad geven en bijsturen (zowel op vlak van wellevendheid als know-how). Zij kunnen ook het verband met de theoretische opleiding maken of eraan herinneren.

7 Opleiding … via het werk (2) Individuele coaching … in het veld: 1.In functie van de moeilijke technieken die aangeleerd moeten worden (sanitair, tussenwanden, verven, algemene afwerking van het gebouw). 2.In functie van het professionele gedrag dat aangeleerd moet worden.

8 Onderwerpen van de opleidingen • Afbraak • Voorbereiden van de werf (veiligheid, hekken...) • Bouw van lichte scheidingswanden • Loodgieterswerk (gootsteen, sanitair, etc.) • Fijn timmerwerk • Plaffonering • Vloeren • Verven • Herstellen raamwerk • Etc. = verschillende technieken die nodig zijn bij het uitoefenen van het beroep

• Socioprofessionele balans bij aankomst en vertrek • Gepersonaliseerde steun bij het voorbereiden op werken (informatie en administratieve formaliteiten) • Werk zoeken (Werkplatform van 30 u) 9 “Sociale” marktgerichte begeleiding

Specifieke missie: • Tussenpersoon zijn voor de deelnemer (hulp bij het begrijpen van het algemeen werkkader, de verloven, de uurroosters, enz.). • Ijveren voor cohesie in de groep en voor de integratie van de deelnemers (talen!). • Eventuele conflicten voorkomen en oplossen. • (Aan)vragen op sociaal of professioneel vlak centraliseren en beantwoorden. • Een systematische en regelmatige evaluatieprocedure uitwerken met daarin de verschillende betrokken partijen. 10 Begeleider op de werkvloer

11 Resultaten…verwezenlijkingen • Werkhuizenstraat foto’s renovatie van een industrieel gebouw tot kantoren • Bonnestraat renovatie van een eengezinswoning tot Kangoeroewoning • Delaunoystraat renovatie van een industrieel gebouw tot kantoren

Werkhuizenstraat

Bonnestraat

Delaunoystraat

21 Perspectieven • Het organiseren van Job days om kandidaten te vinden onder onze gebruikers. • In partnerschap werken met JES en de Lokale Missie van Molenbeek om een technische vooropleiding in de bouw te geven • Het vergroten van de veiligheid op de werven: risicopreventie en welzijn op het werk, eerste hulp, wat doen bij brand, enz. • Gebruik van « ECO »-materialen • Het organiseren van Job days met werkgevers op het einde van het project.

22 Bedankt voor uw aandacht