Een speurtocht door een middeleeuwse handelsstad

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Advertisements

Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Feodalisme en het hofstelsel
Afbeelding: Vorstendom (Rijnland-Palts)
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Waarom ben ik hier op aarde?
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Welkom! Kijk, een neushoorn! Ken je een stoerder dier dan de neushoorn? Helaas is hij ook ernstig in gevaar!
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
Tijdvak: Steden en Staten
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Hoofdstukken PRENTEN BOEK.
Welkom.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Wat maakt het leven zinvol?
Burgers regelen het zelf
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Het Potlood.
Les 5 - Groei van de Steden
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Hoofdstuk 2.
Europa wordt christelijk
6.1Woonplaats en werkplaats
De opkomst van de middeleeuwse stad
DE MIDDELEEUWSE STAD.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
maar het uiteindelijk doel was canada, dus ben ik maar weer verder gegaan met de trein richting vancouver, ook een hele mooie stad, omringd door bergen.
Interpreteren van data
Bronnen Wat is een bron? Een bron vertelt ons iets over het verleden.
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Gewoon de Bijbel? 19 oktober 2014 Urk.
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Woord van Leven Juli 2014.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Ik doe mijn presentatie over…
Hoofdstuk 3.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
ZAND EN STEEN.
Geschiedenis Mevr. Liefting
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Sport in de samenleving
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Paragraaf 2 Er komen weer steden.
Steeds verder met een muisklik. Twee nonnen verlaten hun klooster om gebakjes te gaan verkopen. De ene is bekend als Zuster Bezorgd (ZB) en de andere.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
Wat is belangrijk? Dat we Gods goedheid beleven Dat we dagelijks veranderen Dat we op weg zijn naar heerlijkheid Dat we leren zien met Gods ogen.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Leven in een middeleeuwse stad
Woordjes leren.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
DE MIDDELEEUWSE STAD JMC © STEF VAN DER VELDEN
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
Natuur speurtocht Genesis 2:1 Opdracht:
Een speurtocht door een middeleeuwse stad
Transcript van de presentatie:

Een speurtocht door een middeleeuwse handelsstad

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Hallo Jongens en Meisjes, Jullie gaan deze week een speurtocht maken door een middeleeuwse stad. Daar gaan jullie op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: Hoe was het leven in een middeleeuwse stad? Om het antwoord op deze vraag te kunnen vinden zullen jullie allerlei opdrachten moeten volbrengen. Maar voordat het zover is, moeten we van het jaar 2008 terug naar het jaar 1100 na Chr. Hoe gaan we dit doen? We kunnen het beste met de tijdmachine gaan, dus stap in en hou je goed vast. Tijdmachine

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Zo, zijn jullie allemaal bijgekomen van de snelle reis? Maar hoe weten we nu of we wel in het juiste jaar zijn aangekomen? Geef op de tijdbalk aan in welke tijd we nu ongeveer zijn. 2000 v. Chr. 0 1500 2002

Een speurtocht door een middeleeuwse stad 2000 v. Chr. 0 1500 2002 Jullie weten dus nu iets extra´s over de tijd waarin we ons op dit moment begeven. Op het kaartje hieronder zie je een stad, de Italiaanse stad Genua. Klik op de stad om te weten te komen wat jullie allemaal moeten doen.

Helaas, dit is niet Genua

Een speurtocht door een middeleeuwse stad De Middeleeuwen Periode van ongeveer 500 tot 1500 n. Chr. De periode begint met verdwijnen van het Romeinse rijk en eindigt met een aantal veranderingen in Europa, zoals: ontdekkingsreizen, boekdrukkunst en splitsing binnen de christelijke kerk. Men noemt deze eeuwen De Middeleeuwen omdat het in het midden van onze jaartelling valt. De periode voor De Middeleeuwen noemt men De Oudheid (3000 v. Chr. – 500 n. Chr.). En wij leven in onze Tijd (1945 - nu).

De tijdmachine is ontploft Probeer het nog een keer klik hier

Voor de stadspoort van Genua Een speurtocht door een middeleeuwse stad Voor de stadspoort van Genua Voordat jullie door de poortwachter naar binnen worden gelaten, vertelt hij eerst de spelregels aan jullie.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Spelregels Jullie groepje bestaat uit vier personen. Iedere persoon heeft een taak (verdeel zelf de taken): De doener: besturen van de computer De lezer: het hardop voorlezen van de tekst De schrijver: het netjes invullen van de antwoorden op het formulier De controleur: controleren of alle taken worden uitgevoerd Tijdens de speurtocht moeten jullie dingen doen en vervolgens jullie antwoorden invullen op het formulier. Dit moet netjes gebeuren. Volg gewoon de instructies op het scherm, lukt dit niet, steek dan je vinger op. Werk samen, met zijn allen weet je meer dan in je eentje. Veel succes!!

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Plattegrond Genua De poortwachter heeft jullie binnengelaten. Jullie weten nog helemaal niets over de stad zelf. Ga daarom informatie inwinnen bij het gemeentehuis.

Het gemeentehuis van Genua Een speurtocht door een middeleeuwse stad Het gemeentehuis van Genua De stad Genua bestaat al heel lang. ± 300 jaar voor Christus werd er in de wereld al over Genua gesproken. Opdracht 1 Geef op de tijdbalk aan wanneer er voor het eerst werd gesproken over Genua. Onder de macht van de Romeinen vonden er veel plunderingen plaats. Na 774 n. Chr. werd het wat rustiger in Italië en dus ook in Genua. Deze stad werd steeds geliefder en het was weer veiliger om in de stad te wonen dan op het platteland. Maar voordat een stad zich stad mag noemen, heeft het een bepaald recht nodig. Kijk in het stadsregister hoe dat recht heet.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Stadsregister Stadsrecht: Het recht van de inwoners om hun stad zelf te besturen en zelf recht te spreken . Opdracht 2 Noteer op je formulier wat stadsrecht inhoudt. Dit stadsrecht werd niet zomaar gegeven, je moest als stad wel erg belangrijk zijn. Opdracht 3 Bedenk wat er zo belangrijk kon zijn aan Genua met het oog op de handel. Genua was zeker een belangrijke stad, in 958 kreeg zij haar stadsrecht uitgereikt door koning Berengarius. We zijn nu al een eeuw verder en Genua is de belangrijkste handelsstad rond de Middellandse Zee. Naar stadsplattegrond

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Plattegrond Genua Nu jullie de geschiedenis van Genua kennen, wordt het tijd om het heden te ontdekken. In Genua wonen veel ambachtslieden. Ga uitzoeken wat zij zoal doen op een dag.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad De gilden Welkom in de gilden van Genua. Jullie gaan proberen lid te worden van het Bakkersgilde. Maar wat is een gilde eigenlijk? Vraag het aan de smid, die natuurlijk ook lid is van een gilde.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Wat is een gilde? Een gilde is een samenwerkingsverband tussen mensen met hetzelfde beroep/ambacht. Nu weten jullie tenminste waar je lid van gaat worden. Opdracht 4 Schrijf in het kort op je formulier wat de voordelen zouden kunnen zijn om lid te worden van een gilde. Vraag aan Julio waarom hij gekozen heeft om zich bij een gilde aan te sluiten en wat het verschil is met een hanze.

Voordelen lidmaatschap gilde Een speurtocht door een middeleeuwse stad Voordelen lidmaatschap gilde Toestemming voor verkoop van producten (monopolie) Steun van de leden van de gilde bij problemen (overval door struikrovers) Geen onderlinge concurrentie Stimuleren de uitbouw van goede infrastructuur in de stad De hanze Verenigt kooplui uit eenzelfde regio(meerdere steden) die met een bepaald gebied handel drijven Naar stadsplattegrond

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Plattegrond Genua Ga eens kijken bij het bedrijfje van Antonio. Hij is geldwisselaar en heeft een eigen werkplaats.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad geldwisselaar Julio In het filiaal van Antonio wordt hard gewerkt. Hij ontvangt handelaars die buitenlandse munten kopen en verkopen, bewaart geld, verricht betalingen tussen 2 klanten zonder cash geld te gebruiken ( overschrijvingen) en leent geld uit,. Na verloop van tijd werkt hij ook met zogenaamde wisselbrieven; Geldwisselaars worden vergoed door middel van rente. Wisselbrief: Wanneer je een som deponeert bij een bank, krijg je een officieel document dat de storting bevestigt. Als je nu in een andere stad bij een filiaal van die bank de brief toont, krijg je dezelfde hoeveelheid geld ter plekke. Opdracht 5 Wat doet een geldwisselaar allemaal? Naar stadsplattegrond

Een speurtocht door een middeleeuwse stad geldwisselaar Julio In de vroege middeleeuwen werd amper geld gebruikt. Munten waren zo verschillend van elkaar dat het gebruik ervan niet mogelijk was. De Italianen waren de eerste die een betrouwbare munt sloegen op basis van de hoeveelheid goud/zilver erin verwerkt is. Naar stadsplattegrond

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Plattegrond Genua In de verte zit een man naar jullie te kijken. Ga luisteren naar wat hij te vertellen heeft.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad evolutie Oorspronkelijk trokken handelaars naar steden en markten om te kopen en verkopen (= actieve handel) . Dit stopt echter wanneer de handel via zee aan belang wint. De rijkste kooplieden vestigen zich nu op een vaste plaats ( een havenstad) en regelen van hieruit hun zaken. In andere handelssteden hebben we agenten die onze zaken ter plekke behartigen( = passieve handel.) Naar stadsplattegrond

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Plattegrond Genua Jullie weten dat geloof een centrale rol speelde in deze tijd. Ga eens binnen in de kathedraal om te vragen waarom.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad In de kathedraal De kathedraal staat midden in Genua en zo dus ook midden in het leven van de inwoners. De Kerk was echter geen voorstander van het bankwezen. Ga aan de geestelijke vragen waarom dat zo was.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad De geestelijke “Ik ben een geestelijke. Als geestelijke keur ik het lenen van geld tegen hoge rente af. Wij vinden dit soort uitbuiting niet kunnen voor Christenen. Op dit moment speelt het Christelijke geloof een belangrijke rol in Europa. Bijna niemand twijfelt aan het bestaan van God. Mensen die werken in de kerk hebben veel macht en er wordt naar hen opgekeken. Opdracht 6 Door de veroordeling door de Kerk, zijn de eerste bankiers niet-christenen, heb jij enig idee welke mensen van een ander geloof wel de financiële wereld in handen namen, tot vandaag de dag zie je nog de invloeden. . Naar stadsplattegrond

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Plattegrond Genua Jullie weten nu alles over de middeleeuwse stad Genua. Snel, snel het begint al donker te worden. De stadspoorten gaan bijna dicht, dus trek met zijn allen een sprintje.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad De stadspoort  Pas tijdens het rennen wel op voor alles wat er op de straten ligt. In de middeleeuwen was men nog niet zo hygiënisch en er liggen dus allerlei uitwerpselen op straat. Kijk uit voor de loslopende varkens, kippen en katten, want die leven gewoon vrij op straat.

Een speurtocht door een middeleeuwse stad Terug naar 2008… Gelukkig net op het nippertje gered. Kijk nog een keer naar Genua en spring dan snel in de tijdmachine. Tijdmachine

Een speurtocht door een middeleeuwse stad 2008- Vlaanderen Hè, hè, dat was me het reisje wel. We zijn weer aangekomen in Vlaanderen en we zitten allemaal weer keurig in de klas.

Einde Jullie hebben heel goed je best gedaan en de zoektocht volbracht. Ga nu maar weer op je plek zitten. Stop