Vergelijking van de top 3 angsten bij de 9-11 jaar, gezien door kinderen en ouders V OORNAAMSTE ANGSTEN VAN KINDEREN 1 Listen & Wide for Compagnie des.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Zinloos geweld Nick Joel Frank Van 2bA.
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Praten met kinderen over de wereld !
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 07/2010
Bang om te gaan slapen Therapieboek voor kinderen die niet naar bed durven.
De Van Damschool in ontwikkeling
Principe 3 Leren is een sociale bezigheid
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Prestatie: Maak met de hele klas een krant over…
‘Andere tijden’ Informatieavond ouders 28 november 2011.
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
Markant Nederlands 2 Thema 1: Woordenbankoefening blz. 50.
Ontwikkelingstraject kinderen
Levensvragen Over geluk…..
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
Positie in het onderwijs van kinderen met leer- en gedragsstoornissen
Meerbegaafdheid Studiedag 28 mei 2014.
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
Situational Influences on the Use of Communication Technologies A Meta-Analysis and Exploratory Study B. van den Hooff, J. Groot, S. de Jonge.
Computerverslaving.
Informatie vaardigheden
LEVE DE ZESTIGJARIGE LEEFTIJD !
Belgen en diabetes kennis in 2004 en 2008 Wat is er veranderd? Nobody’s Unpredictable.
Bevorderen van de taalvaardigheid
Hét expertisecentrum voor Oplossingsgericht Werken in het MW
Leven in Verbondenheid
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
‘De palmboom’ buurtgericht kinderdagverblijf
Handelingsgericht werken
Boerhaaveplein. Van wie komt de vraag om een aanpassing van het plein?  Van buurtbewoners met kinderen  Van buurtkinderen  Van schoolkinderen  Van.
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
10 raadseltjes om jouw logica te testen !!!
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
In Uw licht zien wij het Licht
Budget Challenge Workshop 2015
Variëren in standpunt Anita Riemersma 11 november 2010.
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
Chatten. Chatten Inleiding chatten Wat is chatten? De geschiedenis Voor- en nadelen Educatief of recreatief? Wat vinden jongeren ervan? Wat vinden.
Nieuwsbrief 7 december 2012 Agenda: 11 december: groep 7 en 7/8 excursie havenmuseum 14 december: kerst creamiddag 19 december: kerstviering vanaf
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Van Else de Haan. Inhoudsopgave 1.Prognose 2.Etiologie 3.Therapie-effecten 4.Behandeling.
Methodiek: Plancyclus
Welkom ik maak me sterk.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Welkom!! Namens de Ouderraad. Wat is een ouderraad? We zijn een groep enthousiaste ouders die graag iets extra betekenen voor de school en de kinderen.
5 belangrijke punten EHBO
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Pedagogiek als beroep.
Romeinen (4) WELKOM.
Vragenlijst sociale media en beeldscherm gebruik
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Kan je zien of iemand holebi is?
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
“Ik vind het zo spannend !” - over angsten bij jonge kinderen
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Transcript van de presentatie:

Vergelijking van de top 3 angsten bij de 9-11 jaar, gezien door kinderen en ouders V OORNAAMSTE ANGSTEN VAN KINDEREN 1 Listen & Wide for Compagnie des Alpes – Studie over angsten – Oktober 2011 Voornaamste angsten bij kinderen (%) Gezien door de kinderen Gezien door de ouders 9-11 jaar Zijn ouders verliezen5933 De dood5115 Ziekte/overlijden van de grootouders2013 Achterlating door de ouders1815 Niet opgenomen worden in de school/ geen vrienden hebben1823 Auto ongeluk/ overreden worden188 Scheiding van de ouders1418 Gevaarlijke dieren13 Insecten en spinnen1120 Griezel films511 Alleen zijn412 Bang van ongekende personen39 Uitgelachen worden222 Niet slagen op school/in een sport14 Donker, nacht, duisternis13 Donder, onweer11 Basis: enquête volwassenen Totaal (n=1000) De dood (van ouders, grootouders of in het algemeen) heeft veel meer belang voor kinderen dan ouders denken. Hetzelfde geldt (maar in een mindere mate) voor ongelukken of gevaarlijke dieren. Zekere angsten worden overschat door de ouders, vooral : uitgelachen worden, insecten, alleen zijn, niet slagen op school of in een sport, de donder of het donker.

Wie of wat maken jullie kinderen bang? O ORSPRONG VAN DE ANGSTEN 2 Listen & Wide for Compagnie des Alpes – Studie over angsten- Oktober 2011 Oorsprong van de angsten (%) Gezien door de kinderen Gezien door de ouders %8-13 jaar 3-5 jaar 6-8 jaar 9-11 jaar jaar Spontaan, door hun leeftijd Via de media Hun broers en zussen Hun ouders Hun vrienden/ klasgenoten De leerkrachten93432 Bepaalde vrijetijdsactiviteiten93454 Spelletjes44432 Beelden (stripverhalen, boeken)7557 Het spontaan ontstaan van angsten door de leeftijd is duidelijk de voornaamste oorzaak die genoemd wordt door zowel de kinderen als de ouders. Dan volgen, dichtbij elkaar, de nabije omgeving (de familie vooral, waarvan het belang onderschat wordt maar daalt als de leeftijd van het kind hoger wordt). De invloed van vrienden en klasgenoten is gegrond maar overschat; die van de leerkrachten blijkt ook onderschat te worden door de ouders. Basis: enquête volwassenen Totaal (n=1000)

Hoe kunt u uw kinderen best helpen hun angsten te overwinnen? H OE MEN ANGSTEN KAN OVERWINNEN … 3 Listen & Wide for Compagnie des Alpes – Studie over angsten - Oktober2011 Gezien door ouders Beste methoden om angsten te overwinnen (%) 3-5 jaar 6-8 jaar 9-11 jaar jaar Hen aanmoedigen om over hun angsten te praten Uitleggen/rationaliseren Hun angsten aanvaarden Het vertrouwen geven, niet stigmatiseren Geleidelijk vertrouwd maken aan wat hen bang maakt Doen begrijpen dat men zijn angsten kan overwinnen Proberen om zijn eigen angsten niet over te brengen De aanleidingen en omstandigheden die hun angsten provoceren, vermijden3432 De angsten ontkennen, er geen aandacht aan besteden1111 Hen met de situatie confronteren, zelfs op een bruuske manier11 De leeftijd van het kind schijnt geen grote invloed te hebben op de gebruikte methodes om hen te helpen angsten te overwinnen, behalve voor het geleidelijk vertrouwd maken aan wat bang maakt. Eén bepaalde methode springt er duidelijk uit: kinderen aanmoedigen om over hun angsten te praten zonder dat ze daarvoor gestraft of uitgelachen worden. Het rationaliseren van de verschijnselen en het aanvaarden van de angsten voltooien de top 3. Basis: enquête volwassenen Totaal (n=1000)

Van welke van de volgende activiteiten en momenten houden kinderen het meest, zelfs al maken ze hen bang? A ANGENAME ANGSTEN … 4 Listen & Wide for Compagnie des Alpes – Studie over angsten - Oktober 2011 Dingen die bang maken maar die kinderen graag hebben (%) Gezien door kinderen Gezien door ouders 8-13 ans 3-5 ans 6-8 ans 9-11 ans ans Attracties (kermis of pretpark) Naar een angstaanjagende film kijken Zich in het donker verstoppen Halloween Waterglijbanen Speurtochten en andere Andere Angst van insecten (echte of valse) Zwarte Piet Ook al staan attracties bovenaan de lijst bij de ouders en (in mindere mate) bij de kinderen, overschatten ouders het duiken in water en onderschatten ze griezel films en meer nog zich verstoppen in het donker. Halloween blijft aanwezig door alle leeftijden heen, en vooral bij kinderen t/m 8 jaar, volgens de ouders. Basis: enquête volwassenen Totaal (n=1000)