Herstelwerk Krachtgerichte basismethodiek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Concept, niet verspreiden
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Een beeld zegt meer… Workshop VIDEO-HOMETRAINING STEUNPUNT VHT-VIB
Basistraining Herstelwerk Krachtgerichte basismethodiek voor kwetsbare mensen Nijmegen, februari © Omz, J. Wolf (2012). | versie.
Herstelondersteunende zorg
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Krachtgerichte Basismethodiek
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
Van visie naar actie.
Ontwikkeling van een basismethodiek voor de vrouwenopvang
COMPETENTIEONTWIKKELING
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
ICT in een dynamische context
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
Begeleidingsplannen GGZ
Veerkracht Myriam Bergmans OPZ Geel.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ontwikkeling van een basismethodiek voor de vrouwenopvang
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
Zorg nieuwe stijl.
Kinderarts-nefroloog
Ontwikkeling van de ouderrol als onderdeel van het herstelproces
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Bijpraten over de Wmo
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Herstelondersteunende zorg in een forensische setting:
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Gera van der Woude – beleidsadviseur cluster care 28 januari 2011
Participatie in de praktijk
Doel en taak van de hulpverlening
Moderne zorg. Successen tot nu toe… Meer kennis pathophysiologie Meer mogelijkheden therapie Dat betekent dat meer kinderen: Langer leven Opgroeien.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
Een evenwicht tussen moeder moeten zijn en puber mogen zijn presentatie : Susanne Dreuw & Anne Wijns 24 maart 2015.
Impuls - Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg
Reguliere ambulante teams:  Principe van casemanagement:  Een vaste caseload  Één hulpverlener heeft de regie over de gehele hulpverlening aan die.
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Herstellen? Breek de muur af! GGZ Breburg Tilburg 8 september 2011.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Begrijpen we elkaar? Communicatie in de trialoog tussen de persoon met hersenletsel, naasten / mantelzorgers, en professionals Jean Pierre Wilken Lector.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Impuls - Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg
Welkom Workshop Ervaringsdeskundigheid Werken binnen het I.H.T.
Van Klacht naar kracht Samenstelling en presentatie
SRH METHODIEK Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
De spagaat van herstelgericht werken met forensische cliënten
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
JEUGDzorg - voor wie?.
Basistekst : Talentontwikkeling
B1 – k1- w2 Vertrouwensrelatie en persoonlijke verzorging Sem 1.
Transcript van de presentatie:

Herstelwerk Krachtgerichte basismethodiek voor kwetsbare mensen Milou Christians en Els Borgesius UMC St Radboud, Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg Ede, 3 april 2013

Missie | Ondersteunen van eigen herstel Het ondersteunen van kwetsbare mensen in hun proces van herstel tot een volwaardig burger van de samenleving en in het verkrijgen van een door henzelf gewenste kwaliteit van leven.

Ontwikkeling methodische werkwijze; drie bouwstenen Bouwsteen 1: Onderbouwing vanuit de theorie (conceptueel) Bouwsteen 2: Onderbouwing dmv onderzoek (evidence based) Bouwsteen 3: Onderbouwing vanuit de praktijk (practice based)

Zes principes van Herstelwerk

Cliënten hebben het vermogen te herstellen Geloof in het vermogen van mensen om te herstellen, hun leven op te pakken en te veranderen is een essentiële voorwaarde Het geeft hoop Hoop en vertrouwen zijn basisvoorwaarden voor herstel

Focus op krachten Focus van Herstelwerk ligt niet op tekortkomingen, maar op krachten/sterke punten/mogelijkheden, die het herstelproces helpen en ondersteunen

Wat zijn krachten? Mindset: focus op kwaliteiten, talenten, vaardigheden, bronnen en aspiraties van mensen (en hun omgeving) in heden, toekomst en verleden Persoonlijke kwaliteiten (ik ben) Talenten en vaardigheden (ik kan) Omgevingskrachten (ik heb) Interesses en aspiraties (ik wil) Kennis en ervaring (ik weet)

Cliënt als regisseur Cliënten bepalen de vorm, de richting en de inhoud te bepalen van de hulp Regie bevordert herstel Regie is leerzaam

Werkrelatie is essentieel Krachtgericht werken gaat uit van een ondersteunende basishouding van de hulpverlener gebaseerd op respect, vertrouwen, eerlijkheid, openheid en enthousiasme Uitgangspunt voor de hulpverlenende relatie is gelijkwaardigheid

Werkrelatie is essentieel in het slagen van de hulpverlening

Werken in eigen omgeving krachten en bronnen herken je vanuit iemands natuurlijke omgeving de opvangvoorziening kan een tijdelijke veilige omgeving voor iemand zijn

Gemeenschap als hulpbron Nadruk van krachtgericht werken ligt op het opbouwen van het persoonlijke steunsysteem van een persoon in de gemeenschap Optimaal benutten van hulpbronnen en relaties uit de eigen gemeenschap

“Mijn relatie met S. is opener en positiever geworden … Ik vind haar niet meer zo moeilijk, ik vind haar leuker, ik zie haar beter. Wat het S. heeft opgeleverd, is dat het haar eigenwaarde en haar zelfvertrouwen heeft vergroot”. [Begeleider]

“Ik had een negatief zelfbeeld “Ik had een negatief zelfbeeld. Op den duur ga je geloven wat ze allemaal over je zeggen. Nu is dat anders … Ik heb ontdekt dat ik goed voor mezelf kan opkomen en heel sociaal ben ingesteld. Ik weet nu dat ik zelf keuzes kan maken en dingen kan bereiken. Ik stel zelf vragen over wat ik met mijn toekomst wil en hoe ik daarvoor kan zorgen.” [Cliënt]

Dank voor uw aandacht

© 2013 UMC St Radboud, Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg Uitsluitend met bronvermelding kan gebruik worden gemaakt van de inhoud van deze presentatie. Als volgt: Els Borgesius en Milou Christians. Herstelwerk. Krachtgerichte basismethodiek voor kwet. Presentatie tijdens Nederlands Congres Volksgezondheid op 3 april 2013 in Ede. Voor meer informatie mail: info@krachtenherstel.nl

Reserveslides

Wat houdt herstel in? Herstel als uitkomst: Een zingevend bestaan met hoop en zicht op een betere toekomst, en; Leven in veiligheid; Maar ook ‘sociale kwaliteit’: Bestaanszekerheid en bestaansvoorwaarden (inkomen, woonruimte, werk, activiteiten, contacten); Verbindingen met anderen; Competenties, zelfwaardering en een positieve identiteit; Toegang tot instituties, netwerken en rechten.

Herstel betekent niet dat iemand: relatief vrij is van problemen, symptomen of verslaving, of daar niet langer mee worstelt; geen begeleiding of behandeling meer nodig heeft of geen medicatie meer hoeft te gebruiken; per se zelfstandig en onafhankelijk in zijn eigen behoeften (en in die van naasten in zijn omgeving) voorziet.

Werkrelatie is essentieel Een goede werkrelatie is de basis van goede hulp. Een begeleider stuurt niet alleen maar laat zich ook sturen door de cliënt. Cliënt en begeleider evalueren de werkrelatie continu. De werkrelatie is vertrouwenwekkend en trouw, doelgericht en zingevend, wederkerig en grenzen stellend, authentiek, en versterkend en voedend. © Omz, J. Wolf, 2012.

Waarom hulpbronnen gebruiken? Vergroten de mogelijkheid tot volwaardig burgerschap en meedoen in de samenleving; Bieden individuele steun die aansluiten op wat iemand nodig heeft; Bevorderen participatie in een natuurlijke omgeving; Bevorderen het ontstaan van persoonlijke relaties die langdurige ondersteuning bieden, soms zelfs een leven lang; Geven hoop en bevorderen herstel. En: werken aan hulpbronnen maakt het werk van begeleiders leuker en uitdagender! © Omz, J. Wolf, 2012.

Wat betekent burgerschap voor het krachtgericht handelen? Wederkerigheid in de relatie: sturen en gestuurd worden; Rechten, ook plichten en verantwoording afleggen; Serieus nemen én aanspraken ter discussie stellen; Respect en acceptatie, maar ook confrontatie. © Omz, J. Wolf, 2012.

Herstel betekent niet dat iemand: vrij is van problemen, symptomen of verslaving, of daar niet langer mee worstelt; geen begeleiding of behandeling meer nodig heeft of geen medicatie meer hoeft te gebruiken; per se zelfstandig en onafhankelijk in zijn eigen behoeften (en in die van naasten in zijn omgeving) voorziet. © Omz, J. Wolf, 2012.

Filmpje

© J. wolf, 2008