BEER the healthy fuel That keeps men going….

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Van gerst tot bier” Een biotechnologisch hoogstandje dat Vlaanderen wereldfaam verschaft. prof. dr. Guido Aerts.
Advertisements

Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Kunnen microben wel nuttig zijn?
De TWV heeft weer wat! Uitnodiging B i e r p r o e v e n.
Zo simpel is het : Bijgevolg : Wie te veel bier drinkt wordt zat,
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
ECHT DOELTREFFEND ! MUGGEN BESTRIJDEN
BIONADE Cola Horecava Innovation Award 2014.
Azijn, mosterd, en olie.
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Inhoud Cargill : Wie zijn wij? Cargill & Duurzaam Ondernemen
Een vrouw met drie dochters besliste op een zekere dag haar drie schoonzonen te testen...
Tussen Pasen en Pinksteren.
Productie Wijn.
PRODUCTDOSSIER Casanova  gemaakt door robin jans.
Wanneer een rijke valt zegt men: het was een ongeval,
PRODUCTDOSSIER Casanova  gemaakt door robin jans.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Schooljaar Op jullie gezondheid een schooljaar lang !
Ab Kan Restaurant beheerder.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Clubactiviteit 1 september 2007 Kajak, mountainbike + bezoek grotten van Hotton Dubbelklik om verder te gaan (als liedje nog speelt)
Sigarenclub Dirk Martens
Rijen Extra opgaven 5V A/C.
5. Brood nodig Recept / gisting
2 Het lekkere van alcohol
BROOD.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Eva Bekemans Danaaï Vroman
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
KULeuven: fermentatie van hydrolysaat
Een middeleeuws toernooi uit liefde voor bier
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Vloeistoffen meten Kennismaking met het meten van vloeistoffen
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
Dat België klein is wisten we.
CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
1.Mouten 2.Brouwen 3.Kelderprocessen
SINGLE MALT WHISKY Zo maak je single malt whisky door MWC Odd Fellows.
Ganzendries onderzoekt Inquire project (met de steun van de Europese Gemeenschap onder voogdij van de “Nationale Plantentuin van België”)
Afwegen van de ingrediënten;
Maischen.
Zaterdag 27 september 2014.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Bierbrouwerij Heineken Amsterdam Door: Rob Maat
Grondstoffen voor de bierbereiding
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
Meester Toon en Annie 40 jaar getrouwd Ze komen naar de hal.
Smaak.
WELKOM Van harte welkom op deze informatieavond van het Elburger Bier Genootschap.
WASSERREICH UND HOPFENARM. IST EIN BIER, DASS GOTT ERBARM.
Uitgekookt Hertog Jan. Programma Ontvangst + koffie Voorwoord voorzitter Presentatie door vertegenwoordiger Marco Otte van Hertog Jan Geschiedenis brouwerij.
Brouwerij de Praght Gepresenteerd door : Aart Vos Rosalie Vos Aad van ‘t Hof.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
E.B.G bijeenkomst woordje voorzitter aanvang avond Presentatie brouwerij “het witte paard” Proeverij Pauze Proeverij rondvraag Einde avond.
Een bierreis door Noord Frankrijk
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Bierproeverij 20 januari 2016
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
Wijn maken.
Klaasdekkerstraat Beveren
Bier Verenigt, gedeelde passie
Brouwerij Brunn.
Een korte voorstelling
De Beverse Mout.
Transcript van de presentatie:

BEER the healthy fuel That keeps men going…

BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces Het proeven

Bier: waarom lusten we het zo graag?

Grondstoffen de 4 belangrijkste ingrediënten B I Water E R + Gerst + Hop + Gist

Grondstoffen Water 1 liter bier  7 liter water Verschillende kwaliteit = verschillend bier Vroeger: elke brouwerij eigen bron Nu: water is 100% corrigeerbaar

Pils: lage gisting Bel Pils

Grondstoffen Gerst Graan: zetmeelbron Meest geschikt om te brouwen - kaf (geklede graansoort) - gemakkelijk bij vermouten Kan gedeeltelijk vervangen worden door andere granen: rijst, tarwe, … - prijs - smaak

Grondstoffen Hop Bitterheid & aroma Natuurlijk bewaarmiddel Enkel vrouwelijke bloemen In bloemen, pellets of extract

Grondstoffen Gist Levend micro-organisme Omzetten suiker  alcohol Hoge gisting: Saccharomyces cerevesieae Lage gisting: Saccharomyces carlsbergensis Spontane gisting: wilde gist Gemengde gisting Eigen cultuur of uit gistfabrieken

Het proces Mouten Brouwen Gisten Afvullen

Mouten Wat? Waarom? Mout is gekiemde gerst Oplossen van zetmeel Aanmaak van enzymes

Mouten Gerst  Mout Hoe? Reiniging van gerst Weken in water (vochtgehalte: 12%  45%) Kiemen (1 week) Verwijderen wortel- en bladkiem Eesten: - Drogen (50°C) - vochtgehalte ~ 5% - Opwarmen 85°C – bleek mout - Branden bij hoge temp – donker mout

Speciale Belge De Koninck

Brouwen Mout  Wort Pletten van mout Mout mengen met warm water in de beslagkuip Temperatuursbehandeling 35°C  78°C oplossen zetmeel enzymatische afbraak zetmeel  suiker

Brouwen Mout  Wort Filtratie Wort

Brouwen Koken met hop Wort + Hop Koken Hopseparatie Koelen

Wit bier Vedett extra white

Fermentatie Wort  Bier Wort + Hop + Gist 1. Vermenigvuldiging 2. Alcoholische fermentatie Suiker  CO2 & alcohol 2 of 3 stappen

Fermentatie Hoofdgisting TEMP °C TIJD HOGE 15 – 25°C 5 dagen LAGE 1 tot 2 weken SPONTANE 20°C > 1 jaar

Fermentatie Tweede gisting (lagering) TEMP °C TIJD HOGE 5 – 16°C 2 weken LAGE 0°C 2 maanden

Afvullen Separatie gist en bier Afvullen met of zonder gisting op fles

Santé!

Tripel Orvélo

Historiek We schrijven medio de jaren ’80: in de “ Brouwerijschool St-Lieven” te Gent groeit een band tussen 3 Biochemie studenten. Er wordt in en na de lessen vrolijk geëxperimenteerd met het gerstenat & de studentenclub’s brouwerijbezoeken staan met stip op 1. Niks vermoedend dat 24 jaar later diezelfde mannen, inmiddels stevig in de veertig de handen (& koppen) in elkaar slaan om samen een bier te ontwikkelen. A la Steve Job wordt in het center of excellence - Luc’s garage met volharding gebrouwen tot “het zweet van de muren loopt” of was het de condens…

Historiek Regelmatig worden de proefbrouwsels ter keuring geschonken in de huisbrouwerij “Half Zeven”, waar de tijd echt stil staat. De klok deed haar laatste tik bij een (te) succesvolle bierdegustatie en duidt sedertdien voor altijd “Half zeven” aan. Met de gewaardeerde raad van deze ervaringsdeskundigen wordt de receptuur bijgestuurd tot de dag dat onze gebalanceerde receptuur uit de tap loopt. De “Orvélo”, Tripel was geboren.

Historiek De naam Orvélo, geïnspireerd door de liefde voor de fiets die Dag & Jan naast hun liefde voor het bier zo aanprijzen. Wees eerlijk na een tochtje op de “Vélo d’Or” is er niks zo genotvol als een goed fris biertje, rijk aan natuurlijke anti-oxidantia afkomstig van de minzame hop en groene kruiden. RVEL V EL R ORVELO

Historiek Het recept van Orvélo tripel, eigendom werd door genomen met meester brouwer Dirk Naudts van de “Proef”brouwerij in Lochristi Hij gaf ons nog een laatste paar tips en het resultaat zit in de fles voor jullie.

Streekbier Oerbier

Saison Saison Dupont

Rodenbach - Rodenbach Grand Cru Gemenge fermentatie Rodenbach - Rodenbach Grand Cru

Cantillion & Boon & Girardin Oude Geuze Cantillion & Boon & Girardin

Tripel-Geuze Vicardin

Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue Trappist Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue

Trappist Orval

Dank voor jullie aandacht Bierliefhebbers Dank voor jullie aandacht