BEER the healthy fuel That keeps men going…
BIERPROEVEN Agenda : Inleiding De grondstoffen Het brouwproces Het proeven
Bier: waarom lusten we het zo graag?
Grondstoffen de 4 belangrijkste ingrediënten B I Water E R + Gerst + Hop + Gist
Grondstoffen Water 1 liter bier 7 liter water Verschillende kwaliteit = verschillend bier Vroeger: elke brouwerij eigen bron Nu: water is 100% corrigeerbaar
Pils: lage gisting Bel Pils
Grondstoffen Gerst Graan: zetmeelbron Meest geschikt om te brouwen - kaf (geklede graansoort) - gemakkelijk bij vermouten Kan gedeeltelijk vervangen worden door andere granen: rijst, tarwe, … - prijs - smaak
Grondstoffen Hop Bitterheid & aroma Natuurlijk bewaarmiddel Enkel vrouwelijke bloemen In bloemen, pellets of extract
Grondstoffen Gist Levend micro-organisme Omzetten suiker alcohol Hoge gisting: Saccharomyces cerevesieae Lage gisting: Saccharomyces carlsbergensis Spontane gisting: wilde gist Gemengde gisting Eigen cultuur of uit gistfabrieken
Het proces Mouten Brouwen Gisten Afvullen
Mouten Wat? Waarom? Mout is gekiemde gerst Oplossen van zetmeel Aanmaak van enzymes
Mouten Gerst Mout Hoe? Reiniging van gerst Weken in water (vochtgehalte: 12% 45%) Kiemen (1 week) Verwijderen wortel- en bladkiem Eesten: - Drogen (50°C) - vochtgehalte ~ 5% - Opwarmen 85°C – bleek mout - Branden bij hoge temp – donker mout
Speciale Belge De Koninck
Brouwen Mout Wort Pletten van mout Mout mengen met warm water in de beslagkuip Temperatuursbehandeling 35°C 78°C oplossen zetmeel enzymatische afbraak zetmeel suiker
Brouwen Mout Wort Filtratie Wort
Brouwen Koken met hop Wort + Hop Koken Hopseparatie Koelen
Wit bier Vedett extra white
Fermentatie Wort Bier Wort + Hop + Gist 1. Vermenigvuldiging 2. Alcoholische fermentatie Suiker CO2 & alcohol 2 of 3 stappen
Fermentatie Hoofdgisting TEMP °C TIJD HOGE 15 – 25°C 5 dagen LAGE 1 tot 2 weken SPONTANE 20°C > 1 jaar
Fermentatie Tweede gisting (lagering) TEMP °C TIJD HOGE 5 – 16°C 2 weken LAGE 0°C 2 maanden
Afvullen Separatie gist en bier Afvullen met of zonder gisting op fles
Santé!
Tripel Orvélo
Historiek We schrijven medio de jaren ’80: in de “ Brouwerijschool St-Lieven” te Gent groeit een band tussen 3 Biochemie studenten. Er wordt in en na de lessen vrolijk geëxperimenteerd met het gerstenat & de studentenclub’s brouwerijbezoeken staan met stip op 1. Niks vermoedend dat 24 jaar later diezelfde mannen, inmiddels stevig in de veertig de handen (& koppen) in elkaar slaan om samen een bier te ontwikkelen. A la Steve Job wordt in het center of excellence - Luc’s garage met volharding gebrouwen tot “het zweet van de muren loopt” of was het de condens…
Historiek Regelmatig worden de proefbrouwsels ter keuring geschonken in de huisbrouwerij “Half Zeven”, waar de tijd echt stil staat. De klok deed haar laatste tik bij een (te) succesvolle bierdegustatie en duidt sedertdien voor altijd “Half zeven” aan. Met de gewaardeerde raad van deze ervaringsdeskundigen wordt de receptuur bijgestuurd tot de dag dat onze gebalanceerde receptuur uit de tap loopt. De “Orvélo”, Tripel was geboren.
Historiek De naam Orvélo, geïnspireerd door de liefde voor de fiets die Dag & Jan naast hun liefde voor het bier zo aanprijzen. Wees eerlijk na een tochtje op de “Vélo d’Or” is er niks zo genotvol als een goed fris biertje, rijk aan natuurlijke anti-oxidantia afkomstig van de minzame hop en groene kruiden. RVEL V EL R ORVELO
Historiek Het recept van Orvélo tripel, eigendom werd door genomen met meester brouwer Dirk Naudts van de “Proef”brouwerij in Lochristi Hij gaf ons nog een laatste paar tips en het resultaat zit in de fles voor jullie.
Streekbier Oerbier
Saison Saison Dupont
Rodenbach - Rodenbach Grand Cru Gemenge fermentatie Rodenbach - Rodenbach Grand Cru
Cantillion & Boon & Girardin Oude Geuze Cantillion & Boon & Girardin
Tripel-Geuze Vicardin
Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue Trappist Orval & Westmalle Tripel & Chimay Bleue
Trappist Orval
Dank voor jullie aandacht Bierliefhebbers Dank voor jullie aandacht