Rekenproject Havo-4 St-Gregorius College Utrecht voorjaar 2009

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

Van diagnostiek naar handelen bij zwakke rekenaars en dyscalculici
Rekenvaardigheden vo Een workshop over rekenvaardigheden vo workshop B, van tot uur Marijke Vis, RSG Simon Vestdijk en Martin van Reeuwijk,
- Hoe noem je uitkomsten?
Standaard-bewerkingen
DYSCALCULIE OP DEN BONGERD
De rekentoets.
Grote getallen Getallen groter dan vier cijfers schrijf je meestal in groepjes van drie. Je schrijft niet maar Dit spreek je.
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Rekenbeleid Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed
Taal- en rekenbeleid Wie gaat wat doen? NL, wiskunde of schoolbreed
Rekenbeleid Centrale rekentoets start in Verplicht voor alle leerlingen Toets is op twee niveaus: 2F (vmbo / mavo) 3F (havo / vwo)
Welkom in groep 3.
met het onderwijs samen bijzondere leermiddelen
Rekenen en ICT.
Rekenen en Rekenproblemen
Doorlopende leerlijnen sectorspecifieke deelsessie po
Rekenen en Rekenproblemen
Over rekenen gesproken
VWO-bèta op de Amersfoortse Berg
Dyscalculiebeleid in de praktijk:
kennisdelen voor rekencoördinatoren
Rekenbeleid Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
Standaard-bewerkingen
De ontwikkeling van het begrip functionele geletterdheid en gecijferdheid in toenemende verfijning/complexiteit/uitgewerktheid Wat? Taal in de vakken en.
Taal en Rekenen in 2010 en verder Over Taal en Rekenen gesproken ...
Vernieuwd rekenmateriaal VMBO - november 2011
De 10e editie havo-vwo OB.
Trainer Basisvaardigheden Spelling
Rekenbeleid
Hoofdstuk 9 havo KWADRATEN EN LETTERS
Rekenplein ..
Moderne Wiskunde 11e editie inzicht, structuur, vernieuwing.
Succesvol rekenen op 2F Opdracht 1: wat is kenmerkend voor OGW en voor vakmanschap?
Een serious game voor rekenen op het MBO
Inzet Cao VVT Honderden gesprekken Bijeenkomsten| Enquête onder 2500 Abvakabo leden Kwaliteit van zorg: bewoners krijgen niet de zorg die ze verdienen.
Rekenen 17 januari.
Obs Nicolaas Beets informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
Onderwerpen presentatie
Samen succesvol rekenen op de Zilverberg
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Welkom op de ouderavond klas 2. Programma  Welkom  Mededelingen  Kwaliteit op de Boni  Spaans en Dienstverlening & Commercie  Programma mentoren.
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Stichting Onderwijs der EBGS MTD Workshop 2015
Klas 3. Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool.
Rekenen op SMC Landelijk kader:  2014 eerste rekenexamens  2013 pilot  Voor havo 3F (voorbeeltoets)voorbeeltoets  Veel lezen, structuren, goed aanpak.
Rekentoets Vierde en Vijfde jaars VMBO --> Rekentoets 2F Pilot voor VMBO BB --> 2A (VMBO Basis zit nog niet in zak - slaag regeling)
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 1 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/
1.Wat houdt het in.. 2.Kenmerken 3.Toelating 4.Toelating vervolg 5.Leerjaar 1: vakken 6.Leerjaar 1: indeling 7.Doorstroom INHOUD Brugklas T/T- excellent.
Wiskunde op het Cygnus OPEN HUIS.
* 1F = BASISSCHOOL * 2F = VMBO * 3F = HAVO & MBO.
Welkom Gebruikersmiddag 8 nov Rekenblokken MBO. Gebruikersdag | programma 12.45Opening door uitgever; Peter HoogendijkZaal Stand van Zaken Rekenexamens;
Referentiekader rekenen. Uit: /
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Dyscalculie uit:
Dyscalculie uit: en APS workshop dyscalculie.
INTERDIOCESANE PROEFWERKEN Wat is de bedoeling van IDP? Met peilproeven, zoals de interdiocesane proeven, wordt gefocust op de realisatie van.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
Beleidsplan Rekenen & Wiskunde Edwin Hortensius. Maatwerk in taal, rekenen en wiskunde Uitgangspunt is het LEREN continu afstemmen op de individuele behoefte.
Les 4: SAMENGESTELDE GROOTHEDEN
Deze les hoofdrekenen les 1 vervolg
Rekenen.
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Les 1: Rekenen Zonder rekenmachine
Les 6 Combineren van bewerkingen in berekeningen
Helicon VMBO Den Bosch Informatieavond leerjaar 4: Rekentoets dhr. T
Les 4: Rekenen met verhoudingen in dagelijkse situaties
Verder rekenen met kommagetallen
Transcript van de presentatie:

Rekenproject Havo-4 St-Gregorius College Utrecht voorjaar 2009 Een zorgwekkend experiment

Een stukje geschiedenis

2005 Klachten over Pabo-studenten, die slecht rekenen: een kwart haalt de rekentoets van het eerste jaar niet

Rapport commissie Meijerink: “Over de drempels met taal en rekenen” 2008 Rapport commissie Meijerink: “Over de drempels met taal en rekenen” rapport bevat wel: -een constatering dat er iets ernstig mis is -nieuwe eindtermen m.b.t. rekenvaardigheden in het p.o. en v.o. rapport bevat niet: -analyse van de oorzaken van de problemen -aanpak om de nieuw gestelde einddoelen te bereiken

Een voorbeeld uit dit rapport:

Welke rekenvaardigheidsproblemen zijn er? Rekenen zonder rekenmachine lukt niet (meer) 2 Het schatten van het antwoord van een berekening lukt niet (meer)

1. Rekenen zonder rekenmachine lukt niet (meer) optellen en aftrekken met getallen van twee of drie cijfers, zoals: 93−57=…, 487+265=…, etcetera

1. Rekenen zonder rekenmachine lukt niet (meer) eenvoudige vaardigheden met breuken, zoals:

1. Rekenen zonder rekenmachine lukt niet (meer) eenvoudige vaardigheden met procenten, zoals: bereken uit het hoofd: 6% van 750 het inzicht dat 43% van 1278 kan worden berekend via 0,43x1278

1. Rekenen zonder rekenmachine lukt niet (meer) eenvoudige berekeningen met meet-eenheden (“metriek”), zoals: 2 km = …. m 3,5 m2 = …. cm2 4 dm3 = …. liter 6 ha = … m2

2. Het schatten van het antwoord van een berekening lukt niet (meer) Lea rekent op haar rekenmachine correct uit: (321,44 + 128,3) × 7,125 = Bij het overschrijven vergeet ze de komma in het antwoord 32043975. Waar moet de komma staan?

2. Het schatten van het antwoord van een berekening lukt niet (meer) Sven Kramer schaatst de 5 km in 6 minuten en 12 seconden. Maak een redelijke schatting van Svens gemiddelde snelheid in kilometer per uur.

2. Het schatten van het antwoord van een berekening lukt niet (meer) Op een plattegrond staan de plaatsen Zandvoort en Scheveningen op een afstand van 5 cm van elkaar getekend. De schaal van deze plattegrond is 1 op 600.000. Reken uit hoeveel km Zandvoort en Scheveningen van elkaar af liggen.

Feiten over het basisonderwijs Feit 1: De meeste basisscholen doen (net) genoeg aan rekenen. (4 uur per week, zou 5 uur moeten zijn) Feit 2: Slechts enkele scholen gooien er met de pet naar, of hebben onvoldoende gekwalificeerd personeel.

Waar komen de rekendeficiënties dan vandaan? Er worden op de basisschool rekenmethoden aangeleerd waar je een vraagteken bij kunt zetten. De rekenvaardigheid wordt in het v.o. niet genoeg onderhouden.

Ideeën over het moderne rekenen in het basisonderwijs van prof Ideeën over het moderne rekenen in het basisonderwijs van prof. Jan van de Craats (UvA, OU) Positief: • veel aandacht voor rekenopgaven uit de dagelijkse praktijk • mooie realistische voorbeelden • uitdagende rekenpuzzels • leuke rekenprojecten • aantrekkelijke vormgeving

Negatief: te weinig systematisch oefenmateriaal onhandige, omslachtige, verwarrende, en bij grotere getallen bijna onvermijdelijk tot veel rekenfouten aanleiding gevende rekenmethode(n) leerlingen kunnen daardoor geen zelfvertrouwen opbouwen rampzalig voor matige en zwakke leerlingen er is sprake van een aantal misvattingen

Modern rekenen (voorbeeld 1):

Modern rekenen (voorbeeld 2):

Modern rekenen (voorbeeld 3)

De misvattingen bij het leren rekenen in het p. o De misvattingen bij het leren rekenen in het p.o. volgens Van de Craats misvatting 1: eerst begrijpen, dan oefenen misvatting 2: leerlingen vinden rijtjes-sommen vreselijk misvatting 3: het is goed als leerlingen zelf kunnen kiezen welke methode ze voor een berekening gebruiken

zelfde rekenmethoden in de V.S.

Het rekenproject op het Gregorius in Havo-4, voorjaar 2009 Insteek: ik wilde wel eens weten hoe het nu feitelijk met de rekenvaardigheid in havo-4 is gesteld, en of je daar snel verbetering in kunt brengen Daartoe: drie weken werken met SLO-materiaal: zonder rekenmachine, dus -uit het hoofd, of -met pen en papier Afsluitende rekentoets: vier toetsmomenten, net zo lang tot het voldoende was

Voorbeelden uit het SLO-materiaal (en de afsluitende toetsen) Volgorde van bewerkingen: 7 + 3 x 15 = 44 – 20 x 2 = (7 x 13 + 4) x 2 = 92 : (8 + 3 x 5) = 62 – 15 : 5 – 33 = 4 + 3 x 7 = (4 + 3) x 7 =

breuksommen

rekenen met procenten 85% van 200 = 99% van 400 = 14% van 1400 = 20% van 250 = 4% van 150 =

breuken en procenten

metriek

de resultaten (95 leerlingen)

de resultaten (95 leerlingen)

Wat nu? Plannen van de sectie wiskunde (geïnitieerd door Erna Klaassen): in klas 1 komend schooljaar starten met: 1. onderhoud rekenvaardigheden 2. opsporen en wegwerken van rekenachterstanden en -deficiënties

1. Onderhoud rekenvaardigheden in klas 1 (alle leerlingen) kan in de reguliere wiskundelessen er is materiaal genoeg didactiek: zoveel mogelijk het rekenen zonder rekenmachine stimuleren en toezicht daarop houden rekenvaardigheid zonder rekenmachine zal regelmatig schriftelijk getoetst worden

2. Wegwerken van achterstanden in klas 1 (alleen voor slechte rekenaars) opsporen van deficiënties via resultaten Cito-toets basisschool en ABC-toets brugklas (domein A: getallen en bewerkingen domein B: breuken, decimalen, procenten domein C: metriek) is maatwerk, kan niet in de reguliere lessen bijspijkeren o.l.v. vakdocent in vaksteunles digitale hulpmiddelen: online oefenapplicaties

Hoe verder in de klassen 2 en hoger? probleem: er is met 3 wiskundelessen per week en een overladen lesprogramma in de meeste leerjaren amper tijd om er nog extra rekenen bij te doen oplossing: nog niet duidelijk, moet worden overlegd met de directie samenwerking met andere secties?

Is daar dan geld voor? Bericht van het MinOCW: 200 miljoen extra Onderwijs met Ambitie (11-09-2008 | Directie Communicatie) De komende jaren gaat er 200 miljoen euro direct naar de scholen in het voortgezet onderwijs voor de verbetering van de kwaliteit. (“kwaliteitsgelden”)

Voorstellen directie Gregorius (notitie aan MR van 14 mei 2009): -geld voor vaksteunlessen wiskunde -studiemiddag Rekenen (leerlijnen en samenhang) -aanstelling coördinator Taal & Rekenen

Geraadpleegde bronnen en deze ppt-presentatie zijn te vinden op: www.josgeerlings.nl/rekenen.htm