OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar 2010-2011, 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Ontstaan van het hof Anne Poolman Alexandra van der Wal
Woord van Leven Januari 2010.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Karel en grote problemen
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
DE OUDHEID IN FILM, DANS EN MUZIEK
The shortest history of Europe
Joods-christelijk wereldbeeld
Imperialisme 12.
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Verdediger van het Christendom
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Hoofdstuk 1, §3 … de antwoorden
Romeinen in Noord-West Europa
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Het Romeinse Rijk was een agrarisch-urbane samenleving
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 1: Germanen
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Italië Door Sien en Ester.
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Europa wordt christelijk
BEÏNVLOEDEN Marketing van beïnvloeders BEÏNVLOEDER BEÏNVLOED WORDEN Aäron op een bepaald moment, iemand die beïnvloed wordt Saul zei van zichzelf dat.
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H Geschiedenis studeren: een linkse.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
De Kelten Oorsprong en verspreiding Het Keltische ras is tuk op gevechten opvliegend oorlogszuchtig eenvoudig niet gemeen Strabo, Geographica, IV,4,2.
Steunvragen Havo Top geschiedenis periode 1
Achttiende en negentiende eeuw
Goed voorbereid naar de Pabo!
11 september 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:12-20 :13 - geen opstanding – Christus ook niet opgewekt :14,15 – consequenties: onze prediking.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
1AutarkieAgrarisch-urbane samenlevingDomein 2Hiërarchische samenlevingJagers en verzamelaarsPaleolithicum 3ChristendomDiocletianusConstantijn 4LimesVolksverhuizingenPax.
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Voorbeeldvragen examen geschiedenis
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
GELOOF AAN DE GODEN Thema’s uit de godsdienst- geschiedenis van de antieke wereld Dr. F.G. Naerebout
Romeinen, Germanen en Kelten
Joods-christelijk wereldbeeld
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis
1 hv 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-4
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Hoofdstuk 3 Paragraaf 2 ‘Hofstelsel en horigheid’
Ondergang van het Romeinse rijk
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Woord weg Omdat (argumenten) 1 Autarkie Agrarisch-urbane samenleving
Geschiedenis 3de jaar.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Antwoorden H2 § 4. KA 4 en 5.
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H

Tentamendata: Tentamendata: * eerste kans: donderdag :00-22:00 Lipsius 005 * herkansing: donderdag :00-22:00 Lipsius 028

ECTS: 5 Uitbreiding naar 10 ECTS is mogelijk ECTS: 5 Uitbreiding naar 10 ECTS is mogelijk Tentamenstof voor 5 ECTS: collegestof EN C. Wickham, The Inheritance of Rome. Illuminating the Dark Ages, (Penguin History of Europe, dl. 2), 2009 (560 pag.) NB: ook in andere edities met andere ondertitel Tentamenstof voor 10 ECTS: zoals voor 5 ECTS PLUS aanvullende literatuur te kiezen uit vijf pakketten (steeds ca. 500 pp) alle pakketten staan op de website

van imperium naar regna •De kaart wijzigt zich ingrijpend tussen 400 en 500: een evidentie •Maar: niets is als we dachten dat het was. •Er was geen “grote volksverhuizing”, en ook geen “vagues germaniques”. Het gaat om kleine aantallen nieuwkomers, en hoe ‘nieuw’ die nieuwkomers zijn, is ook betrekkelijk: er is al lange tijd sprake van een aanwezigheid binnen het rijk van mensen afkomstig uit gebieden ten noorden/noordoosten van het rijk •Er was geen volksverhuizing, want er waren geen ‘volken’: zelfs een label als ‘Germanen’ is fictief. Ethnogenese, als je daar al van wil spreken, grijpt plaats NA de ‘komst’, en is bovendien een voortgaand proces. •De jacht op ‘Germaanse’ elementen in de nieuwe ‘Germaanse’ koninkrijken is grotendeels zinloos. •De rol van ‘nieuwkomers’ in de ondergang van de rijksstructuur in het Westen is “complex, varies across time and space, and is ultimately unquantifiable” (Edward James).

•In ieder geval: geen catastrofe, geen ‘barbaarse horden’ (wat niet betekent dat er in deze roerige periode nooit geweld gebruikt zou zijn). De ‘nieuwkomers’ zijn geen Fremdkörper binnen het rijk: Rome is deel van hun identiteit, en zij zijn een deel van de identiteit van Rome. •Politieke ‘collapse’ betekent niet dat dat automatisch/direct geldt voor alle sectoren van de cultuur (in ruime antropologische zin). •Maar: politieke eenheden worden autonoom, wat Wickham ‘provincialisering’ noemt. Vervolgens gaat de gedachte deel van een groter geheel te zijn verloren. •Een kleinere schaal betekent minder complexiteit. Het rijk was een complexe samenleving (mede) dankzij de omvang en interdependentie. Minder complexiteit betekent dat veel ‘cultuurgoed’ verloren gaat. •Ca 550 zijn de veranderingen onomkeerbaar geworden, en is de wereld van het Westen post-Romeins. •Ca 650 spreekt men in de nieuwe koninkrijken niet meer over zichzelf als ‘Romeinen’: nieuwe identiteiten zijn uitgekristalliseerd, en de oude kunnen overboord.

EERDER TRANSFORMATIE DAN ‘DECLINE & FALL’ Maar afhankelijk van tijd en plaats een meer of minder grote culturele impact van het opbreken van het rijk HET DEBAT

Het oude – de erfenis van het Romeinse rijk – gaat niet verloren (locale variaties daargelaten: het christendom bv moet in Angelsaksisch gebied worden geherintroduceerd; maar verder naar het westen en noorden, in Keltisch gebied, blijft het bewaard). De nieuwkomers in het voormalige West-Romeinse rijk brengen hun eigen cultuur mee. In een acculturatieproces (dat wil zeggen: wederzijdse beinvloeding) ontstaan nieuwe vormen  transformatie, geen breuk. In de 7de eeuw is die transformatie zover voortgeschreden dat we over Middeleeuwen moeten gaan spreken.