Wiskunde op het VWO Kies je voor je profielwiskunde of wil je meer?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In zee met wiskunde D.
Advertisements

Wiskunde in de Tweede fase
Voorlichting Keuze wiskunde Wolfert van Borselen
De heer R. Schouten Mevrouw M. Dingemans
Van VMBO-TL naar HAVO Teamleider Dhr. I. Rensema Decaan Mevr. G.I. Nijenbanning.
De deelnemers over 16 stellingen
Op het Zuyderzee College
KEUZEBEGELEIDING VWO-3 WAT WAAROM HOE Ouderavond VWO
Etty Hillesum Lyceum, Deventer Locatie: Het Vlier
Jenaplan VO Verwerken van weektaken op eigen niveau op een moment dat jij zelf inplant. Maar ook leren van en met elkaar binnen de stamgroep. Apenheul:
Keuzebegeleiding oriëntatie op studie en beroep
Indeling profielen schooljaar Vwo Gemeenschappelijk deel Papiamentu (240) Nederlands (480) Engels (400) Algemene natuurwetenschappen (120)
Informatie avond Atheneum-4
Wiskunde A of wiskunde B?.
Wiskunde D op de UvT Herbert Hamers.
Het CE wiskunde C Ruud Stolwijk Toetsdeskundige wiskunde bij Cito
Logisch redeneren in wiskunde C
DE STUDIESTIJGERS VERTELLEN:
De 2015 programma’s wiskunde B van havo en vwo
Wiskunde A, B, C en D op het vwo
Hartelijk welkom Informatieve ouderavond Onderwerp profielkeuze
1 Studiedag cTWO Utrecht 13 juni 2007 de DE start Inhoud slottoespraak 1.Scope en betekenis van wiskunde D 2.Eerste ervaringen 3.Toekomst Roel van Asselt.
Wiskunde A, B, C en D.
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
Het (nieuwe) betavak NLT
Januari 2011 V oorlichting VWO 4 Vernieuwde Tweede Fase Joanne Duijvestijn.
10e editie voor de Tweede Fase
Wiskunde in de Tweede fase G. Prevaas. Wiskunde in de Tweede Fase Kiezen uit……… C B A D Kiezen uit……… C B A D.
Welkom! Ouderavond 3 Havo / 3 Vwo 16 september 2014.
Vernieuwde wiskunde programma’s
Keuze van profielen in klas 3
Moderne Wiskunde 11e editie inzicht, structuur, vernieuwing.
Wiskunde in de vwo-bovenbouw
Wiskunde C, A, B of B&D?.
Informatieavond klas 3 Even voorstellen: Erik Hegge
Profielkeuze Havo-3 / Vwo-3 Teamleider I. Rensema Mentoren H. Haan (H3A) D.Smid (H3B) S. Rozeboom (V3) Decaan G. de Jong.
Van MAVO naar HAVO Teamleider Dhr. I. Rensema Decaan Mevr. G. de Jong.
Wiskunde A, B en D op de Havo
Welkom Profielvoorlichting 2015
Voorlichting VWO 4 3 februari 2015
Keuzebegeleiding VWO VWO 3 gaat kiezen !!!
Hartelijk welkom Informatieve ouderavond Onderwerp profielkeuze.
10e editie voor de Tweede Fase
Woensdag 8 januari 2014 Ouderavond profielkeuze 3 vwo en 3 vwo-Xtra.
Waarom kies je dit vak in de bovenbouw?
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
International Business College Iets voor jou! Ouderavond profielkeuze Januari 2015.
Informatieavond klas 3 Profielkeuze Even voorstellen: Erik Hegge decaan / docent Aardrijkskunde / mentor klas 4 ‘ s-Hertogenbosch, 5 januari.
Wiskunde in de bovenbouw havo
Wiskunde op het VWO Kies je voorzichtig of wil je meer? En waarom zou je dat willen?
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Welkom! Ouderavond 3 Havo / 3 Vwo 27 september 2016.
de verschillende soorten wiskunde
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
Informatieavond klas 3 Profielkeuze
Welkom! Ouderavond 3 Havo / 3 Vwo 21 september 2017.
Decanaat klas 3 profielkeuze oktober 2017.
Welke wiskunde moet ik kiezen? Klas 3V
Wiskunde A of wiskunde B?.
Welke “wiskundes” zijn er?
Anouk Filius Decaan tto, atheneum, havo, mavo
Welke “wiskundes” zijn er?
Keuzevoorlichting havo wiskunde AB.
Informatieavond Profielkeuze
Welkom op deze voorlichtingsavond
De Tweede Fase op de TSG 11 januari 2019.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Aardrijkskunde kiezen in VWO-4,5,6??.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Informatieavond Profielkeuze
Transcript van de presentatie:

Wiskunde op het VWO Kies je voor je profielwiskunde of wil je meer? En waarom zou je dat willen?

Welke wiskunde hoort bij welk profiel? C&M Wiskunde C (A)(B) E&M Wiskunde A (B) N&G Wiskunde A of B N&T Wiskunde B (het vak tussen haakjes mag voor het profielvak in de plaats komen)

Hoe komen we aan zoveel wiskunsten ? Geschiedenis HBS-B met aparte wiskunde vakken: algebra, stereometrie, analytische meetkunde, planimetrie, goniometrie Mammoetwet (1968) met wiskunde I en II voor de liefhebber Hewet (1986) met wiskunde A en B om naar toepassingsgebied te scheiden. Wiskunde A voor de sociale wetenschappen en wiskunde B voor de natuur- en technische wetenschappen Tweede Fase (1998) wiskunde A1, A2, B1 en B2 ieder profiel een eigen wiskunde met veel uren Herziening Tweede Fase (2007) wiskunde A, B, C en D met een reductie van het aantal uren wiskunde B en A en een nieuw keuzevak wiskunde D Door protesten van universteiten en studenten is wb wat uitgebreid en is wd er gekomen om de aansluiting met de technische studies te garanderen. Ctwo (2011) nieuwe vakinhouden voor wiskunde en de andere bètavakken

Samengevat Wiskunde A en C voor de maatschappijprofielen Wiskunde B voor de natuurprofielen Wiskunde D als keuzevak naast wiskunde B in alle profielen

Wiskunde A of C? Waarom Wiskunde C? Waarom Wiskunde A ? Wiskunde C zit alleen in C&M Je kiest het als je een studie gaat doen waarin wiskunde niet belangrijk is. Je vindt wiskunde nu érg moeilijk. het dient als basis voor alle culturele en sociale studies Waarom Wiskunde A ? Je kiest het als je een studie wilt doen waarin meer dan basiskennis wiskunde nodig is. Alle economische- en gezondheids studies vallen daaronder. Voor geneeskunde laat men de keuze wiskunde A of B open. Met wiskunde B ben je inhoudelijk in het voordeel. Als je moet loten misschien weer niet. Voor een aantal economische studies is wiskunde B een voordeel. (b.v.econometrie)

Wiskunde A en C Wiskunde C is alleen een profielvak in C&M (480 slu) Wiskunde C is een eindexamenvak met een centraal examen Wiskunde C kan worden vervangen door Wiskunde A (520 slu) of Wiskunde B (600 slu) Wiskunde A is een profielvak (520 slu) in E&M en N&G Wiskunde A is een eindexamenvak met een centraal examen Wiskunde A mag worden vervangen door Wiskunde B (600 slu)

Wiskunde A/C Onderwerpen A basisanalyse met een kleiner aantal algebraïsche vaardigheden dan wiskunde B Tellen en kansen Statistiek en kansrekenen Differentiëren en toepassingen Grafen en matrices Gr gebruik Onderwerpen C basisanalyse met een beperkt aantal algebraïsche vaardigheden Tellen en kansen Statistiek en kansrekenen Grafen en matrices Gr gebruik

Wiskunde B en D Wiskunde B is een profielvak 600 slu) in N&T en N&G Wiskunde B is een eindexamenvak met een centraal examen Naast wiskunde B mag als profielkeuzevak wiskunde D gekozen worden. Wiskunde D is niet een profielvak, maar een profielkeuzevak in N&G en N&T én kan als vak in de vrije ruimte gekozen worden in E&M en C&M. (440 slu) Wiskunde D kan alleen gekozen worden naast wiskunde B (wiskunde D en A overlappen) Wiskunde D is een schoolexamenvak en heeft geen centraal examen

Wiskunde B en D Waarom Wiskunde B ? Je kiest het als je een studie wilt doen waarin veel wiskunde nodig is. Alle technische- en sommige gezondheids studies vallen daaronder. Als je wiskunde B kiest kun je alle studierichtingen nog kiezen. Minder aansluitingsproblemen. Voor geneeskunde laat men de keuze wiskunde A of B open. Met wiskunde B ben je inhoudelijk in het voordeel. Als je moet loten misschien weer niet. Waarom wiskunde D? Omdat het een betere aansluiting geeft voor de technische studies. Want het vak bevat alle geschrapte wiskunde uit huidige wb1. Omdat het vak verbredend is én verdiepend Niet veel moeilijker dan wiskunde B en dus niet alléén voor getalenteerden. Het bevat een aantal keuzemodules (meer gebruik ict-toepassingen)

Wiskunde B en D Onderwerpen B Basisanalyse met veel algebra Differentiëren en integreren Goniometrie en krommen Voortgezette meetkunde (bewijzen en vlakke meetkunde) Keuze onderwerp (40slu) Onderwerpen D Statistiek en kansrekening Vlakke meetkunde en analytische meetkunde Dynamische modellen (ict-gericht) Keuzeonderwerpen (complexe getallen,cryptologie, speltheorie) Modules in samenwerking met de universiteit

Mentale en vaardigheidsverschillen wiskunde A(C) en B(D) Minder algebra GR is onmisbaar Veel teksten en analytisch lezen Toepassingsgericht en altijd in een context Redelijk veel kansrekenen en statistiek Niet alleen maar volgen van recepten, zelf denken en interpreteren Gezond verstand en ijver Affectie met economische contexten B(D) Veel algebra en met parameters werken GR is ondersteunend Redelijk abstract en niet altijd in contexten Veel stof in een beperkt aantal lesuren, dus veel zelfstudie en veel oefenen Het leveren van wiskundige bewijzen m.b.v. logica Inzicht en rekenvaardigheden nodig Doorzettingsvermogen noodzakelijk

De grafische rekenmachine