Dieet bij coeliakie en diabetes mellitus Mw. dr. Erica Hopman, diëtist, Leids Universitair Medisch Centrum
Inhoud presentatie Even voorstellen Dieet bij coeliakie Wet en etiket Dieet bij diabetes mellitus Koolhydraten De combinatie Knelpunten / aandachtspunten Uw vragen Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Dieet bij coeliakie Doel van behandeling: Korte termijn: verminderen en voorkomen van klachten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Doel van de behandeling Middellange termijn: daling antistoffen, goede voedingstoestand. Lange termijn: voorkomen van complicaties. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Behandeling Hoe: Glutenvrij dieet Volwaardige voeding Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 5
Gluten tarwe, Eiwit in granen: rogge, gerst, spelt, kamut. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Glutenbevattende voedingsmiddelen Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Functionele eigenschappen van gluten Structuur / stevigheid. Bindmiddel. Glansmiddel. Vochtregulator. Daarom veelvuldig gebruikt in voedingsmiddelenindustrie. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Gluten vind je ook in: Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Gluten ook in: Niet-voedingsmiddelen: Medicijnen, vitamine-mineralensupplementen, knutselmateriaal, spaarzegels, cosmetica (lippenstift), rokerstandpasta of kleefpasta. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Wat zijn de mogelijkheden Drie categorieën voedingsmiddelen: Van nature glutenvrij, onbewerkt. Op basis van ingrediënten geen gluten. Speciaal gemaakt voor glutenvrij dieet : glutenvrije dieetproducten. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
1. Van nature glutenvrij Glutenvrije voedingsmiddelen: aardappel, groente, fruit, melk, kaas, olie, roomboter, vlees, vis, wild, gevogelte, ei, peulvruchten, noten, zaden, pitten, thee, koffie, suiker, honing, verse en gedroogde kruiden en specerijen. Glutenvrije granen: rijst, mais, gierst, haver*, boekweit, teff, amarant, quinoa, sorghum. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Gras families Kagnoff. J Clin Invest 2007;117:41-9 Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
2. Op basis van ingrediënten geen gluten Warenwet: 14 Allergenen, waaronder tarwe en gluten, verplichte vermelding op verpakking, ongeacht hoeveelheid. Maltose, malto-dextrine en glucosestroop: vrijstelling van etikettering. Voor coeliakie soms verwarrend: Ingrediënten geven aan: bevat tarwe → toch glutenvrij logo, Clausule: ‘geproduceerd in een omgeving waar tarwe wordt verwerkt’. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Etiket glutenvrij voedingsmiddel, verwarring tarwe Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Etiket glutenvrij voedingsmiddel met besmettingsrisico Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Etiket glutenvrij voedingsmiddel Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Hulpmiddelen Glutenvrije merkartikelenlijst, Voedingscentrum. www.livaad.nl. Valkuilen: Geen gluten analysetest. Contaminatie wordt niet op etiket vermeld. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
3. Glutenvrije dieetproducten Europese verordening 41/2009, voorheen Codex Alimentarius: 200 mg gluten/kg → verlaagd naar 20 mg gluten/kg 2 categorieën: 20 mg gluten/kg = glutenvrij 20-100 mg gluten/kg = laag in gluten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Glutenvrije dieetproducten tekst glutenvrij en /of Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Etiket glutenvrij dieetproduct Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Wat geeft vaak onduidelijkheid Gewoon tarwezetmeel / glutenvrij tarwezetmeel. Wel of niet gebruiken? → Vermijden bij aanhoudende klachten. Diverse glutenvrije logo’s. Glutenvrij logo op van nature glutenvrije voedingsmiddelen, zoals aardappelen, melk, etc. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Volwaardige voeding Extra aandacht voor: Vitamine B1 en foliumzuur (B11), IJzer, Voedingsvezel, Jodium, Calcium, Vitamine D. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Dieet bij diabetes Doel van de behandeling: Korte termijn: beperken acute klachten van hypo- en hyperglycemie. (Middel-)lange termijn: goede diabetesinstelling, goede voedingstoestand. Lange termijn: voorkomen of uitstellen van late van complicaties. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Behandeling Hoe: Volwaardige voeding. Rekening houdend met koolhydraatinname, goede vetsoorten en natrium. Diabetesmedicatie. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 26
Koolhydraten Zetmeel Vruchtensuiker Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 27
Koolhydraten Melksuiker Suiker Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 28
Koolhydraten Glucose Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 29
Koolhydraat-insuline ratio hoeveelheid koolhydraten per maaltijd ----------------------------------------------------- aantal eenheden kortwerkende insuline Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 30
Rekenen met koolhydraten koolhydraten (gram) 2 sneden bruinbrood 32 halvarine 0 1 plak 48+ kaas 0 1 jam 9 1 beker halfvolle melk 11 Totaal 52 gram Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 31
Koolhydraat-insuline ratio Ratio berekenen: 52 gram koolhydraten 10 EH kortwerkende insuline 52/10= 5 koolhydraat-insuline ratio = 5 → dus: 1 EH insuline op 5 gram koolhydraten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 32
Koolhydraat-insuline ratio Voorwaarde: stijging bloedsuiker 2 mmol na de maaltijd. De ratio kan per maaltijd verschillen. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 33
De combinatie : Richtlijnen Goede Voeding 6-7 sneetjes glutenvrij brood 2 ons groente 2 stuks fruit 3-4 aardappelen, rijst, glutenvrije pasta, peulvruchten 450 ml melkproducten ; 1,5 plak kaas 100-125 g vlees, - vervanging, vis, kip, ei 30-35 g halvarine 1 eetlepel vloeibaar bak-en braad vet 1,5-2 liter vocht Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Lijkt heel veel…….. Totale energie Richtlijnen Goede Voeding: 1400 kcal Advies: Mannen: 2500 kcal/d Vrouwen: 2000 kcal/d Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 35
Natrium Gemiddelde Nederlander 9 gram zout/dag = 3600 mg natrium Aanbeveling max. 6 gram zout/dag = 2400 mg natrium Natriuminname speelt rol bij bloeddruk → risico hart – en vaatziekten Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 36
Vetten Vet is nodig ‘goede’ en ‘slechte’ vetsoorten Risico hart- en vaatziekten Overgewicht Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 37
Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 38
Gewicht goed gewicht : BMI 20-25 kg/m2 Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 39
Snel te zwaar 140 kcal per week te veel → gewichtstoename 1 kg per jaar 1 handje pinda’s 1 glas zoete witte wijn 1 glas dubbeldrank 1 glas chocolademelk 1 croissant 1 chocolade koekje
Beweging Om 140 kcal te verbranden: 14 minuten hardlopen 19 minuten fietsen 21 minuten zwemmen 35 minuten wandelen
Nederlandse Norm Gezond Bewegen Tenminste 5 dagen per week gedurende een half uur matig intensief bewegen. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 42
Voordelen lichaamsbeweging cholesterol insulinegevoeligheid bloeddruk Ondersteunt gewichtsreductie Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 43
Knelpunten - koolhydraten Glutenbevattend = koolhydraatbevattend → effect op bloedglucose → evt. aanpassing medicatie. Koolhydraatgetallen op verpakkingen. Zelf gebakken: koolhydraten vanuit ingrediënten berekenen. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 44
Knelpunten - hypo Eerst ‘snelle suikers’: druivensuiker (dextro, hypofit), limonade, sap Indien nodig ‘langzame suikers’: (gedroogd) fruit, glutenvrije repen, crackers, toast, tussendoorbiscuit. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 45
Samengevat Gluten. Koolhydraten. Hypo. Niet te weinig: vitamine B1, foliumzuur, voedingsvezel, ijzer, jodium, calcium, vitamine D. Niet te veel: natrium, vet. Ongewenst gewichtstoename. Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC 46
Dank voor uw aandacht Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC
Verdere informatie Voor patiënten: www.glutenvrij.nl ; info@glutenvrij.nl ; dietist@glutenvrij.nl www.dvn.nl ; info@dvn.nl ; Diabeteslijn 033-4630566 www.voedingscentrum.nl Voor diëtisten of andere professionals: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) www.dinc-online.nl ; info@dinc-online.nl www.dnodietist.nl ; dno@nvdietist.nl Coeliakie en diabetes, 31 oktober 2012, NCV, LUMC