Inhoud 2e les: Vragen vorige les? Injecteren Tensie meten (bloeddruk)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Advertisements

COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte
De bloeddruk.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
EHBO aan Ouderen.
45 jaar of ouder. Hoe groot is uw kans op diabetes type 2
Hitteletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Hittekramp Hitte-uitputting Hittestuwing Hitteberoerte Zonnebrand.
Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren:
Basic Life Support & automatische externe defibrillator
Dr Selleslagh St Jozefkliniek Bornem
Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal.
Workshop + EHBO bij de hond.
1. Zet op een leeg werkveld klaar:
Zorg voor vitale functies
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Cardiopulmonale Reanimatie
EHBO les 4 - Sonja Gerber Enkhuizer Zeevaart School - KZV.
Update van de bereiding en de toediening
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
SHOCK.
Hartslag en ademhaling
Bloeddruk E. Flink 2012.
Intramusculair injecteren
Bewegen en gezondheid Bruno Reynders. Gezondheid  WHO 2011 : Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in.
Temperatuurregeling bij de mens
§8.4 Bloed stroomt Bladzijde 49.
VPH Les 3.
ICD ICD = implanteerbare cardioverter defibrillator Een ICD kan nodig zijn bij gevaarlijke hartritmestoornissen, zoals kamertachycardie en kamerfibrilleren.
1.  Je hart is een spier;  Door te sporten wordt de hartspier sterker gemaakt;  je hart gaat beter gaat pompen;  Er gaat meer zuurstof naar alle cellen.
COPD en zuurstof Longpunt 16 september 2016 Jeanine Antons, longarts.
Bloeddruk E. Flink 2017.
VHP Les 10.
Al je aantekeningen moeten in je dossier!
Ontwikkeling en benadering van kinderen
Zorg voor de ademhaling:
VEEL MENSEN HEBBEN WEL EENS WAT GEHORD OVER DIABETES,
Noorderpoort PRS Pijn Thorax
Hartslag en ademhaling
Toedieningswegen medicatie
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Hartslag en ademhaling
Warmteletsels Achtergrondinformatie De stofwisseling:
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Meten van de bloeddruk.
Ziekten van de lagere luchtwegen
INJECTEREN.
Subcutaan injecteren.
Hartritme Het hartritme wordt geregeld door een prikkelgeleidingsysteem. Elektrische prikkels stimuleren de hartspier om zich samen te trekken.
Intramusculair injecteren
Feiten en fabels over longziekten
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.
Intramusculair injecteren
Gezondheid schaap/geit
Zorg voor de ademhaling:
Noorderpoort PRS Pijn Thorax
Toedieningswegen medicatie
DE LONGEN.
Pijn op de borst Noorderpoort PRS Pijn Thorax.
Vasovagale collaps Pijnlijk been
Samenvatting CONCEPT.
Pijn Thorax Noorderpoort PRS Pijn Thorax.
INJECTEREN.
Temperatuurregulatie
Transcript van de presentatie:

Inhoud 2e les: Vragen vorige les? Injecteren Tensie meten (bloeddruk) Ademhaling tellen en observeren Lichaamstemperatuur meten Het geven van een klysma

INJECTEREN Met injecteren wordt bedoeld: het op kunstmatige wijze toedienen van medicijnen. 1: Intracutaan ----------- in de huid (ic) 2: Subcutaan ------------ onder de huid (sc) 3: Intra musculair ------- in de spier (im) 4: Intra veneus --------- in de ader (iv) 5: Intraarterieel --------- in de slagader (ia)

Begrippen met betrekking tot injecteren Calibratie Conus (van de spuit) Schacht (van de naald Naaldconus Lumen (van de naald)

Het geven van een injectie Men geeft pas een injectie indien het slachtoffer: Niet kan slikken Het slachtoffer veel braakt Het geneesmiddel snel moet worden opgenomen Het geneesmiddel door het maagsap onwerkzaam wordt.

Vijl rond de nek van de ampul om het breken gemakkelijker te maken. Pak een steriel gaasjes om je vingers te beschermen, pak de top van de ampul …en breek hem af.

Zuig wat je nodig hebt aan injectievloeistof op aan lucht in je spuit. Pomp lucht in de flacon om de inhoud onder druk te brengen. Zuig wat je nodig hebt in je spuit,met nog 0,1 milliliter extra.

Bovenkant bilspier, schouders zijkant of de buitenkant van je benen. Zet de spuit er rechtop in. Krijg je bloed? Dan zit je in een ader.

Licht aan demonstratie!

Het meten van de bloeddruk Wanneer is de bloeddruk te hoog of te laag? Normale waarden bij een volwassenen: Systolische druk tussen de 100 en 140 mmHg Diastolische druk tussen de 60 en 90 mmHg Hypertensie: hoger dan 140 Hypotensie: lager dan 60

De bloeddruk kan beïnvloed worden door: Emoties of stress Leeftijd Geslacht Medicatie Gebruik van maaltijden Lichamelijke inspanning Lichaamsgewicht

Verschijnselen bij een te hoge bloeddruk: Vaag onwel zijn Vermoeidheid Hoofdpijn Stoornis van het gezichtsvermogen Neusbloeding Zwaar samentrekkend gevoel op de borst Kortademigheid bij inspanning Hersenbloeding Nachtelijke benauwdheid

Verschijnselen bij een te lage bloeddruk: Shock Flauwtes Vermoeidheid Duizeligheid door beweging Hartkloppingen

Licht aan demonstratie!

Het meten van de lichaamstemperatuur De normale lichaamstemperatuur ligt op 37 ºC. Deze kan iets variëren met het moment van de dag, ('s ochtends lager dan 's avonds) De menstruatiecyclus (na de ovulatie 0,5 ºC hoger) Lichaamsactiviteit en kleding.

Het lichaam probeert de lichaams- temperatuur constant te houden. Bij een temperatuur van 37,5 tot 38 ºC: is er sprake van verhoging. Tussen 38 en 41 graden: spreken we van koorts. Boven 41 ºC is er sprake van hyperthermi

Het tellen van de ademhaling Daarbij moet je vooral letten op snelheid en regelmaat van de ademhaling. De normale snelheid en regelmaat van de ademhaling variëren met de leeftijd. Volwassenen 15 tot 17 maal per minuut, Tieners 12 tot 20 maal, per minuut Kinderen 2 tot 12 jaar 20 tot 30 maal Zuigelingen 30 tot 50 maal per minuut

Als een patiënt merkt dat zijn ademhaling wordt geobserveerd, kan hij anders gaan ademen. Daarom moet het lijken alsof je de pols voelt. Observatiepunten van de ademhaling: de frequentie, de diepte, de regelmaat,

Bradypnoe Langzame, regelmatige ademhaling mogelijke oorzaak de beïnvloeding van het ademcentrum door tumoren, stofwisselingsstoornissen, onvoldoende ademhaling of het gebruik van opiaten en alcohol Hyperpnoe diepe, licht versnelde ademhaling door lichamelijke inspanning

Tachypnoe versnelde ademhaling: snelheid neemt toe met het stijgen van de lichaams- temperatuur (ongeveer 3 ademhalingen per minuut voor elke halve graad temperatuurverhoging) mogelijke oorzaken longontsteking, aandoeningen van het verlengde merg en aspirinevergiftiging

Geur van ademlucht Normaal is de lucht die uitgeademd wordt geurloos. Hij kan wel gaan ruiken bij slechte gebitsverzorging, infecties van de bovenste luchtwegen, vergiftigingen en stofwisselings-stoornissen, ontregelde diabetes, niervergiftiging, levercirrose en bij pussende processen in de longen. Dit laatste ruikt zo sterk dat het al waarneembaar is bij het binnenkomen in de kooi waar de zieke ligt.

Het tellen van de pols: Doordat het hart een bepaalde hoeveelheid bloed in de aorta pompt ontstaat er een drukgolf die je bij het voelen van de pols kunt waarnemen. Het voelen van de pols of palperen gaat het beste op plaatsen waar een grote arterie (slagader) vlak onder de huid loopt.

Als je de pols voelt, let je op vier kwaliteiten: het aantal slagen per minuut zijn de polsslagen gelijk gevuld is de pols regelmatig is de pols al dan niet of niet heftig.

Een normale frequentie ligt bij iemand die rustig zit of ligt tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Vrouwen hebben meestal een iets snellere pols dan mannen. Bij kinderen is hij hoger, bij iemand die goed getraind is lager. Een frequentie van boven de honderd heet Tachycardie. Bij een frequentie van lager dan vijftig spreken we van bradycardie.

Waar kunnen we een polsslag voelen?