Preventie van lees- en spellingproblemen bij kleuters

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Radboud Universiteit Nijmegen
Advertisements

Informatie Groep 3 September 2013.
Ik leer lezen rekenen klokkijken blindtypen hwv-software.nl.
Preventieve instructiemethodiek
Letters in Beweging Verna van der Kooy & Carienke Kegel Universiteit Leiden Vversterk – November 2009.
Kan de pc het remediëren overnemen?
Wie ben ik?. Wie ben ik? Wat is dyslexie? ‘Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van de woordidentificatie.
Hulpmiddelen.
Connect Woordherkenning
Het Toverbos Niki Jeannin.
De ondersteuning van Connect lezen
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Vergoedingsregeling dyslexie
Methode: Schrijven leer je zo
Veilig thuis START Donderdag 6 november 2008.
Beginnende geletterdheid
Een spel voor de hele klas Aanwijzingen: Geef elke leerling een kaart met een nummer tussen de 1 en de 8. De leerlingen moeten op hun kaartje bijvoorbeeld.
ICT in het schrijfonderwijs
Informatie Groep 3 September Start van de dag Inloop: vanaf 8.15 – 8.30 uur Kring: - Viering - Trefwoord - Kringgesprekken.
Schatkist Ouderavond.
Connect Klanken en Letters
Connect Vloeiend Lezen
First ID project Huygens College
Fonemisch bewustzijn / aanvankelijk lezen Groep 1 t/m 4
Kinderen en hun sociale talenten
Leerlijnen in relatie met de methode
Informatie- avond groep 6
Dyslexie De Wissel Herlaarhof.
IB-netwerk Expertisegroep dyslexie
Informatieavond groep 4
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Planborden en dag- /weektaken
Fonemisch bewustzijn & Letterkennis in groep 1 en 2 Mariët Förrer
Informatieavond Groep Het Baken
Ouderavond De Kameleon 15 april 2014
Interactief voorlezen en taalontwikkeling
Op de informatieavond van groep 6
WELKOM.
Presentatie methodeanalyse Zo leren kinderen lezen en spellen & Leeslijn De Hand-out.
Basisschool Op De Horst
Juf Miranda Molengraaf
Informatieavond groep 3
Informatieve bijeenkomst
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Omgaan met verschillen tussen leerlingen. Suzanne Vlug.
WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND VAN GROEP 3. Even voorstellen Op de maandag, dinsdag, woensdag en donderdag sta ik juf Hilde voor de klas. Op vrijdag staat.
Voorschotbenadering risicokleuters ten aanzien van het leren lezen en spellen.
 Groep 1 en 2  Ochtendkring  Spelen en werken  Eten en drinken  Gymles  Letterfeestje  Spelinloop  Ontwikkelingsmaterialen  Brood eten  Buiten.
LEESONDERWIJS OP PCBO DE WYNGERT
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
INITIATIE VGT. Leren kijken Vlaamse Gebarentaal is een visuele taal Ogen om te luisteren en handen om te ‘spreken’ Belang van luisteren met je ogen –
22 september 2014 Welkom! Informatieavond. Dagritme Circuit Dagritme kaarten Gebedjes/versjes.
Info avond groep 1-2 Welkom allemaal. Auditieve/ taalontwikkeling Fonologisch bewust zijn Fonemisch bewust zijn Letterkennis Mondelinge taal, Zinsbouw.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
EIGEN OPVOEDINGS PROJECT Vrij Katholiek Basisonderwijs Don Bosco Gerdingen.
Masterplan technisch lezen zeer intensieve arrangement Anna Veenstra.
Workshop ONL congres 2011OnderwijsAdvies Dorothé Kappenburg DYSLEXIE en fonologische problemen.
Voorschotbenadering risicokleuters
Wat leert je kind? 1 lezen 2 schrijven: spelling en schrijfbeweging (motoriek) 3 luisteren en spreken 4 stellen 5 taalbeschouwing: taalsystematiek en.
Groep 3 Begrijpend luisteren Begrijpend lezen
Jubelientje leert lezen. Hans Haagen
Ouderavond groep 3 Lezen op school/thuis.
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Groep 2 Begrijpend luisteren
Spel en executieve functies
Opvoedingssymposium JBGG
Zo leer je kinderen lezen en spellen
Computer / Tablet / touch-screen
Eens / oneens HET EERSTE IDEE IS VAAK HET BESTE IDEE
Transcript van de presentatie:

Preventie van lees- en spellingproblemen bij kleuters Voorschotbenadering bij oudste kleuters

Programma Voorschotbenadering voor wie? Uitgangspunten Fasen Invented spelling

Begeleidingsrelatie Interesse in de leerling tonen, accepteren, nieuwsgierig zijn Oefenen maar ook kijken, luisteren, aanvoelen Communicatieve ruimte scheppen Sfeer van vertrouwen en plezier Aansluiten bij talenten en mogelijkheden van de leerling Interesse in de leerling tonen, accepteren, nieuwsgierig zijn. Het gaat erom de leerling echt te leren kennen en een band mee op te bouwen. Oefenen maar ook kijken, luisteren, aanvoelen. Let op verbale maar ook op non-verbale communicatie Communicatieve ruimte scheppen Leg uit waarom de leerling extra begeleiding krijgt. Probeer inzicht te krijgen in of de leerling ervaart dat hij anders is dan de andere kinderen in de groep en hoe hij daarmee omgaat. Stel je in het gesprek op als een gelijkwaardige gesprekspartner. Sfeer van vertrouwen en plezier Interventie moet leuk zijn. Leerling moet trots kunnen zijn op zijn prestatie Aansluiten bij talenten en mogelijkheden van de leerling Niet alle leerlingen zijn hetzelfde. Ze hebben andere interesses en voorkeuren. Het is de kunst om hierbij aan te sluiten.

Voorschotbenadering voor wie? Oudste kleuters met: Onvoldoende fonemisch bewustzijn Onvoldoende letterkennis

Uitgangspunten Niet wachten tot een leerling ‘eraan toe’ is Gesproken vorm en geschreven vorm tegelijkertijd aanbieden Altijd klank in combinatie met letter aanbieden Niet trainen, maar spelenderwijs stimuleren Geen haast en met plezier

Fasen Fase 1: identificatie van fonemen/letters Fase 2: manipulatie van fonemen/ letters Fase 3: klank-letterkoppelingen aanleren Fase 1: De leerkracht of leesspecialist kiest 6 tot 10 letters die voor de leerlingen functioneel en niet te moeilijk zijn (bv. eerste letter eigen naam). Per les 1 letter centraal. De leerling leert in fase 1 deze letter te herkennen en een kort tekstje of rijmpje (alfabet- en letterboeken zijn geschikte middelen). De doelletter wordt nadrukkelijk uitgesproken, de leerling wijst bij. Als de kleuter blijk geeft van enig klankbewustzijn m.b.t. de behandelde klanken dan volgt de tweede fase. Fase 2: Analyseren van woorden en klanken en synthetiseren van klanken tot hele woorden oefenen. Spel ‘Drietal’ kan hierbij worden gebruikt. Per woord zijn er drie kaartjes met daarop 1 letter of lettercombinatie van het woord en een plaatje van het totale woord. Als de eerste fases goed gaan, volgt fase 3. Fase 3: Wanneer fase 2 goed lukt, wordt overgegaan op fase 3. Spelenderwijs aanleren van de klank-letterkoppeling. 1 nieuwe letter per week, oude letters regelmatig herhalen. Het is van belang dat de letter hardop verklankt wordt terwijl hij wordt opgeschreven. Via motorische inprenting en simultaan schrijven en verklanken is de kans groter dat de letter wordt onthouden.

Fase 1: identificatie van fonemen/letters 6-10 letters functionele letters Per les 1 letter centraal Gebruik alfabet- en letterboeken Magnetische letters, letterstempels, typemachine, letterpuzzels Klank uitspreken en gebruik maken van een gebaar Klank uitspreken en gebruik maken van een gebaar bijvoorbeeld Vonk, Y. (2005). Spreekbeeld. Tweede herziene druk. Tiel: GGD Rivierenland.

Fase 2: manipulatie van fonemen/letters Oefenen van analyse en synthese, ondersteund met letters Werken met Drietal of Spreekbeeld

Fase 3: klank-letterkoppelingen aanleren Als fase 1 en 2 goed lukken 1 letter per week Lettermuur Lettergroeiboekje Oefen speels en eis niets

Invented spelling Zelf bedenken van mogelijke spellingen Koppelen aan dagelijkse schrijfactiviteiten Steeds koppelen aan de uitspraak Leerkracht als model voor schrijfproces Producten van kinderen hardop lezen Aanmoedigen om een dagboekje te schrijven Zelf bedenken van mogelijke spellingen (door de kleuter) zorgt ervoor dat leerlingen meer inzicht krijgen in de relatie tussen letters en klanken in woorden.