Ongewenste micro-organismen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toolbox Gevaarlijke stoffen
Advertisements

GMP and HACCP in school restaurants
Een campagne van de Vlaamse en federale overheid i.s.m.
Film wordt geladen… (klik op de film om te starten)
Huid en handschoenen.
GMP and HACCP in restaurants
Thema HACCP
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Keukenhygiëne.
Materialen en middelen Water en detergens.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Bestrijding van ziekten
HACCP.
Thema HACCP
BACTERIËN.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Bacteriën Heil en onheil.
Wat zijn microben?.
Biologische agentia in de buitendienst
Voedselhygiene.
Veiligheidsinstructie stobbenbehandeling
Bestrijden van aardappelopslag met handapparatuur
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Microscopische helpers en sluipmoordenaars
Sterilisatie en desinfectie Presentatie titel
Operatieassistentie.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Q koorts en laboratorium testen Geitenbedrijven worden via de tankmelk getest op Qkoorts Er kan getest worden op antigeen: de Qkoorts bacterie (Coxiella.
De infectieketen.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Brandveiligheid is een belangrijk thema in de zorg
MTH H2 Veilig werken.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
MTH H2 Veilig werken.
Hoefzweer Pododermatitis.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
Hygiëne en gezondheidzorg
Huisvesting en Hygiëne
MTH H2 Veilig werken.
Waarom zelf het wiel uitvinden
Operatieassistentie.
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
De afsterving van micro-organismen
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Veilig en verantwoord werken
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Scabiës behandeling met tabletten behandeling
Veilige microbiologische technieken
Medisch - technisch handelen
Supermarkt Voedselveiligheid.
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Supermarkt Voedselveiligheid.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Ongewenste micro-organismen 3-4-2017 Ongewenste micro-organismen Veroorzaken: Ziekte Bederf voedingsmiddelen. 3 plaatjes met krantenkoppen? Infecties op een microbiologisch laboratorium

Ze zijn dan ook ongewenst in: ziekenhuizen levensmiddelenbedrijven water farmaceutische bedrijven laboratoria

Ziekenhuizen Omdat patiënten vaak een verminderde weerstand hebben worden micro-organismen op veel plaatsen bestreden en gemeden.

Vermijden door: Het dragen van kleding die besmetting van de patiënt voorkomt. Het filteren van de lucht.

Bestrijden door: Verhitten op de sterilisatieafdeling Vaak de handen te wassen Grondig schoonmaken en desinfecteren

Levensmiddelenbedrijven Hier zijn micro-organismen ongewenst. Ze veroorzaken: voedselvergiftiging en bederf

Bestrijden en vermijden is een noodzaak verhitting van het product desinfectie van de omgeving Vermijden: Hygienisch werken

Water Veilig water is een noodzaak voor een goede volksgezondheid : 3-4-2017 Water Veilig water is een noodzaak voor een goede volksgezondheid : water uit de kraan wordt vaak direct gedronken en moet daarom vrij zijn van ziekteverwekkers ook het water uit douches en zwembaden komt direct in contact met de mens. P;aatjes water?? Heeft dit een meerwaarde?

Hoe houden we het water veilig? Vermijding van micro-organismen vindt plaats door: Filtratie Bestrijding van micro-organismen vindt plaats door: Chemische stoffen Verhitting

Farmaceutische bedrijven Maken : medicijnen, vaccins, pacemakers Voor kwetsbare patiënten Ook hier weer mijden en bestrijden

3-4-2017 Laboratoria Als je op een microbiologisch lab werkt moet je zeker weten dat je werkt met: eigen gekweekte micro-organismen uit het te bepalen monster en niet met de beestjes uit de lucht of afkomstig van voorwerpen 2 plaatjes reincultuur en besmette reincultuur

Bestrijden en vermijden op het lab Bestrijden door: voedingsbodems en glaswerk te steriliseren Vermijden door: een juiste methode van werken(‘steriel werken”) een schone werkruimte

Voedingsbodems en glaswerk 3-4-2017 Voedingsbodems en glaswerk Moeten gesteriliseerd worden voor gebruik . Steriel blijven voor gebruik. Plaatje voedingsbodems in autoclaaf

3-4-2017 Steriel werk Tijdens het steriele werken ook wel a-septisch werken genoemd Werk je op een schone, gedesinfecteerde tafel Voorkom je het binnendringen van ongewenste micro-organismen in je culturen door bij de vlam te werken . Doodt je bacteriën op entnaald, flessenhalzen door flamberen Hier actieplaatjes bij en een filmpje steriel werken?

Een schone werkruimte Is niet alleen het werk van de schoonmakers: 3-4-2017 Een schone werkruimte Is niet alleen het werk van de schoonmakers: Maar vooral van de laborant , die zorgt ervoor dat: bacterie- en schimmelculturen de ruimte niet besmetten Er geen ongewenste besmettingsbronnen ontstaan(afval en waterbaden) Er een nette opgeruimde werkruimte is die gped te reinigen is, Nog verder uitwerken? On volgende dia’s?

De bestrijding sterilisatie of desinfectie 3-4-2017 De bestrijding Meestal worden micro-organismen bestreden door ze te doden door : sterilisatie of desinfectie Verwijzen naar reader en powerpoint over afsterving

Sterilisatie is het zodanig behandelen van materiaal dat er na afloop geen levende (d.w.z tot groei in staat zijnde) micro-organismen meer aanwezig zijn. . Sterilisatie vindt plaats als er geen enkel micro-organisme mag overblijven. De belangrijkste sterilisatiemethode is verhitten

Desinfectie Bij desinfectie worden niet alle micro-organismen gedood worden maar wel zodanig in aantal verminderd dat het materiaal veilig gebruikt kan worden. De belangrijkste desinfectiemethode is met behulp van een desinfecterende stof.

Wanneer desinfecteren? als sterilisatie niet haalbaar is: Het materiaal is niet bestand tegen sterilisatie. als sterilisatie niet nuttig is: Het materiaal wordt direct na behandeling weer blootgesteld aan besmetting.

Meer over sterilisatie en desinfectie………. 3-4-2017 Meer over sterilisatie en desinfectie………. Vind je bij de afsterving van micro-organismen Link maken naar pp afsterving