Ongewenste micro-organismen 3-4-2017 Ongewenste micro-organismen Veroorzaken: Ziekte Bederf voedingsmiddelen. 3 plaatjes met krantenkoppen? Infecties op een microbiologisch laboratorium
Ze zijn dan ook ongewenst in: ziekenhuizen levensmiddelenbedrijven water farmaceutische bedrijven laboratoria
Ziekenhuizen Omdat patiënten vaak een verminderde weerstand hebben worden micro-organismen op veel plaatsen bestreden en gemeden.
Vermijden door: Het dragen van kleding die besmetting van de patiënt voorkomt. Het filteren van de lucht.
Bestrijden door: Verhitten op de sterilisatieafdeling Vaak de handen te wassen Grondig schoonmaken en desinfecteren
Levensmiddelenbedrijven Hier zijn micro-organismen ongewenst. Ze veroorzaken: voedselvergiftiging en bederf
Bestrijden en vermijden is een noodzaak verhitting van het product desinfectie van de omgeving Vermijden: Hygienisch werken
Water Veilig water is een noodzaak voor een goede volksgezondheid : 3-4-2017 Water Veilig water is een noodzaak voor een goede volksgezondheid : water uit de kraan wordt vaak direct gedronken en moet daarom vrij zijn van ziekteverwekkers ook het water uit douches en zwembaden komt direct in contact met de mens. P;aatjes water?? Heeft dit een meerwaarde?
Hoe houden we het water veilig? Vermijding van micro-organismen vindt plaats door: Filtratie Bestrijding van micro-organismen vindt plaats door: Chemische stoffen Verhitting
Farmaceutische bedrijven Maken : medicijnen, vaccins, pacemakers Voor kwetsbare patiënten Ook hier weer mijden en bestrijden
3-4-2017 Laboratoria Als je op een microbiologisch lab werkt moet je zeker weten dat je werkt met: eigen gekweekte micro-organismen uit het te bepalen monster en niet met de beestjes uit de lucht of afkomstig van voorwerpen 2 plaatjes reincultuur en besmette reincultuur
Bestrijden en vermijden op het lab Bestrijden door: voedingsbodems en glaswerk te steriliseren Vermijden door: een juiste methode van werken(‘steriel werken”) een schone werkruimte
Voedingsbodems en glaswerk 3-4-2017 Voedingsbodems en glaswerk Moeten gesteriliseerd worden voor gebruik . Steriel blijven voor gebruik. Plaatje voedingsbodems in autoclaaf
3-4-2017 Steriel werk Tijdens het steriele werken ook wel a-septisch werken genoemd Werk je op een schone, gedesinfecteerde tafel Voorkom je het binnendringen van ongewenste micro-organismen in je culturen door bij de vlam te werken . Doodt je bacteriën op entnaald, flessenhalzen door flamberen Hier actieplaatjes bij en een filmpje steriel werken?
Een schone werkruimte Is niet alleen het werk van de schoonmakers: 3-4-2017 Een schone werkruimte Is niet alleen het werk van de schoonmakers: Maar vooral van de laborant , die zorgt ervoor dat: bacterie- en schimmelculturen de ruimte niet besmetten Er geen ongewenste besmettingsbronnen ontstaan(afval en waterbaden) Er een nette opgeruimde werkruimte is die gped te reinigen is, Nog verder uitwerken? On volgende dia’s?
De bestrijding sterilisatie of desinfectie 3-4-2017 De bestrijding Meestal worden micro-organismen bestreden door ze te doden door : sterilisatie of desinfectie Verwijzen naar reader en powerpoint over afsterving
Sterilisatie is het zodanig behandelen van materiaal dat er na afloop geen levende (d.w.z tot groei in staat zijnde) micro-organismen meer aanwezig zijn. . Sterilisatie vindt plaats als er geen enkel micro-organisme mag overblijven. De belangrijkste sterilisatiemethode is verhitten
Desinfectie Bij desinfectie worden niet alle micro-organismen gedood worden maar wel zodanig in aantal verminderd dat het materiaal veilig gebruikt kan worden. De belangrijkste desinfectiemethode is met behulp van een desinfecterende stof.
Wanneer desinfecteren? als sterilisatie niet haalbaar is: Het materiaal is niet bestand tegen sterilisatie. als sterilisatie niet nuttig is: Het materiaal wordt direct na behandeling weer blootgesteld aan besmetting.
Meer over sterilisatie en desinfectie………. 3-4-2017 Meer over sterilisatie en desinfectie………. Vind je bij de afsterving van micro-organismen Link maken naar pp afsterving