De blokkade van Berlijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Problemen over Duitsland
Advertisements

De blokkade van Berlijn
WENSEN LANCERING 25 MAART Joke Schauvliege Vlaams Minister van Cultuur  “Een initiatief als Het Lezerscollectief, dat hamert op leesbevordering.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Hoe verstaat men vandaag: “Jezus, zoon/Zoon van God?”
Spotprent Humoristische tekening waarin iemand of een situatie bespot wordt. De tekenaar heeft een boodschap.
Hoofdstuk 3: Duitsland tussen Oost en West
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Historische context Koude Oorlog 1
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
Spotprenten in het geschiedenisonderwijs
Conferentie van Potsdam
Van « ons » LIEN fotoboek 13 juni juli 2001.
Historische context Koude Oorlog 3
EEN FOUT IN DE VROUW Toen God de Vrouw schiep, was hij bezig aan de zesde dag van de schepping, en aan het overwerken. Een engel verscheen en zei Hem:
De canon van moerdijk Venster Napoleon.
Hoofdstuk 5.
4.4 De eerste jaren van de koude oorlog ( )
De Koude Oorlog.
Verloop van WO I.
Wie is de baas?.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
4. De Wereld na Oorlog na de oorlog.
1950-Heden - de tijd van televisie en computer
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
Openlijke conflict.
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
Confrontatie Paragraaf 5.2.
Wie nodig je als eerste uit?
Agressieve politiek van Hitler.
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Analyseren van spotprenten
Analyseren van spotprenten
De Vietnam Oorlog De man is de SU president Chroetsjov. Wat wil de tekenaar duidelijk maken?
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
De Verwondering ECL, Haarlem.
Welke oorlog zien we op deze foto?
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
H5 Koude Oorlog §3 Duitsland verdeeld.
Parasja B’Shalach Toen hij weg zond. Exodus 13, ,16 Haftara: Richteren 4,4 – 5,31 Barak & Debora B’rit Chadashah(N.T.): Openb.15,2-4.
HISTORISCHE CONTEXT KOUDE OORLOG
Dictee 6.2 succes.
Hoofdstuk 3: WOII Samenvatting.
Tijd van televisie en computer
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog Par 1A: Oorlog in Europa
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog
Les 4 - Par 2, Duitsland verdeeld in de Koude Oorlog
Koreaoorlog Cubacrisis Berlijnse Muur
Koude Oorlog Hoofdstuk 5 Paragraaf 1.1.
En terwijl hij onderweg was, gebeurde het dat hij dicht bij Damascus kwam …
Gedachten en anekdoten
Context 3: Koude Oorlog Les 2 – Spanningen in Europa –
Conflicten en oorlogen
De Koude Oorlog
De blokvorming in Oost en West Hoofdstuk 4 de Koude Oorlog.
Europa kreeg prachtige producten uit Azië over land en via de Middellandse Zee. Door oorlog werd dit onmogelijk. Bartholomeus Diaz ging voor Portugal.
Paragraaf 13.1 Oost en West.
Albert van der Kaap 4 november 2016
DE TWEEDE WERELD OORLOG
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
De koude oorlog.
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Transcript van de presentatie:

De blokkade van Berlijn Albert van der Kaap

Wat wil de tekenaar met zijn spotprent zeggen? Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

Denotatie Connotatie Twee belangrijke begrippen: (wat staat er letterlijk, of wat zie je) Connotatie (welke effect heeft de prent op de kijker) Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

Ooievaars brengen kolen en voedsel naar Berlijn. Denotatie Ooievaars brengen kolen en voedsel naar Berlijn. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Connotatie De ooievaars stellen de luchtbrug voor. Betekenis Op 26 juni 1948 brachten geallieerde vliegtuigen essentiële goederen naar West-Berlijn. (codenaam ‘Operatie Vittles‘) Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

Stalin staat met een geweer in zijn hand in de schoorsteen. Denotatie Stalin staat met een geweer in zijn hand in de schoorsteen. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Connotatie Zal Stalin op de ooievaars gaan schieten? Betekenis Toen de luchtbrug al 18 dagen duurde, waren de geallieerden nog steeds bang dat Stalin op de vliegtuigen zou gaan schieten. Een nieuwe oorlog leek mogelijk. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

Wanneer is de prent gemaakt? Vraag je bij elke prent af: Wanneer is de prent gemaakt? Wie heeft de prent gemaakt? Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

Datum 14 juli 1948. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Details De blokkade van Berlijn was het eerste conflict tussen het westen en het oosten dat tot een nucleaire oorlog had kunnen leiden. Betekenis De prent verbeeldt de mix van hoop op succes en angst voor oorlog onder de inwoners van Engeland. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. 

E.H. Shepard in het Engelse tijdschrift Punch. Auteur E.H. Shepard in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin. Details Shepard was een scherpe waarnemer. Betekenis Shepard verbeeldt prachtig het gevoel van hulpeloosheid en onzekerheid onder de bevolking, in de wetenschap dat het het einde van de mensheid kan betekenen. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch.