Godsdienst.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
1. Het dak naar de hemel zit dicht Laatste vers Rechters: ‘In die tijd was er geen koning in Israël: iedereen deed wat in zijn eigen ogen goed was’. 1.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
De Tabernakeldienst Studiemateriaal : Heiligdomsleer © AGO 2013
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
De Heilige Geest in het Oude Testament
Israël in de wildernis.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Bestemming God eren ….
Preek: Jaap de Schipper.
Macht en recht tussenperiode.
Macht en recht tussenperiode.
DE EFOD.
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
1. de vorige keer En de ark des HEREN bleef drie maanden in het huis van de Gatiet Obed-Edom, en de HERE zegende Obed- Edom en zijn gehele huis.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Welkom in deze kerkdienst
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Rotsen en bergen en water drinken.. EschatonEschaton Het christen leven.
Offeren of op de hoogten gehoorzamen in Jeruzalem.
Verbonden … Van boven bekeken
Beloofd is beloofd.
Godsdienst. Herdenken Jij weet het wel maar twijfelt of het waar is? Doe de twijfeltest!
Godsdienst.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
Bidden: Les 5 God, hoort u mij?
onze roeping als gemeente
Preek Rechters 3: Otniël
Verlangen naar licht.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Hoe luister je naar de wet van God?
Geest beweegt nog steeds gelovigen
We see things and persons as we are, not as they are
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
De jonge Samuël was... hoofdstuk 1: uit een onvruchtbare vrouw geboren hoofdstuk 2: eerstegeborene, priesterlijk 3.
Het was in de tweede wereldoorlog.
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Welkom 7de Lijdenszondag 2015.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
De doop in de Heilige Geest
Een voorbeeld dat navolging verdient
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Durf te dromen.
Hou (je) vast aan Gods hoop
De geschapen mens Verstand Gevoel Wil Lichaam Geest Automatisch altijd het goede denken Automatisch altijd het goede willen Automatisch altijd het goede.
‘Mensen, bega toch geen schanddaad. Zoiets kunt u niet doen: deze mensen zijn bij mij te gast. Ik heb hier mijn dochter, die nog maagd is, en de bijvrouw.
1 In Uw licht zien wij het licht. 2 Saul Koning van Israël Door God gezalfd; de Geest van God ontvangen Ongehoorzaam; de Geest weggenomen.
Omstreeks die tijd kwam Samuël te overlijden. Heel Israël kwam bijeen om over hem te rouwen. Hij werd begraven bij zijn huis in Rama. 1 Samuël 25:1 NBV.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Er bloeit iets op! Kerstproject Er is een roos ontloken uit barre wintergrond, zoals er was gesproken door der profeten mond. En Davids oud geslacht.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Welkom op TOV! Op wie wil je lijken??. Jij bent jij..
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Een heilig priesterschap
De mens die thuiskomt bij God & God die thuiskomt bij de mens
Transcript van de presentatie:

Godsdienst

Wat is voor jou erg belangrijk in het leven? Zijn er dingen die je niet zou kunnen loslaten?

Voor de Israëlieten was de Tabernakel erg belangrijk! http://youtu.be/DQus4je7Jw4

Een Heiligdom waarin God wil wonen

Brandoffer

Wasvat

tafel met broden kandelaar reukoffer

Heilige der Heilige Het Heilige der Heiligen mocht maar eenmaal per jaar en alleen door de hogepriester betreden worden, wanneer deze het zoenoffer bracht voor het gehele volk. Ark des Verbonds

Hanna Ze bad tot God om een kind, elk jaar opnieuw. Op een keer in de tempel dacht Eli dat Hanna dronken was omdat ze het gebed in stilte deed, maar haar mond wel bewoog. Haar vurige verlangen een zoon te krijgen werd werkelijkheid: ze kreeg een zoon, Samuël.

Wat heb jij van God ontvangen? http://www.youtube.com/watch?v=XTTNhNmcVZQ&feature=related Samuël  ’Nu geef ik hem op mijn beurt aan de HEER, voor alle dagen die hem gegeven zijn’ Wat heb jij van God ontvangen?

Samuël groeit op in de Tabernakel in Silo

Tabernakel De tabernakel is het verplaatsbare heiligdom van God dat tijdens Israëls woestijnreis werd gemaakt. Het woord 'tabernakel' is afgeleid van het Latijnse woord "tabernaculum", dat "hut" of "tent" betekent. Het model van de tabernakel werd door God aan Mozes getoond op de berg Horeb. Naar dit voorbeeld werd de tabernakel gemaakt.

Dat kunnen we lezen in Exodus 28. Eli een priester De priester in het Oude Testament draagt speciale kleding die God heeft voorgeschreven. Dat kunnen we lezen in Exodus 28.

Eli had het moeilijk Kennelijk sla je je zonen hoger aan dan mij, want je mest jezelf vet door steeds het beste deel op te eisen van de offers die mijn volk Israël mij brengt

De jonge Samuel diende dus de HEER, onder de hoede van Eli. De kleine Samuel diende de HEER, en droeg daarbij een linnen priesterhemd.  Zijn moeder maakte ieder jaar een nieuw manteltje voor hem, dat ze meebracht wanneer zij en haar man hun jaarlijkse offer kwamen brengen. De jonge Samuel diende dus de HEER, onder de hoede van Eli. 

‘Hier ben ik. U hebt me toch geroepen?’  Na drie keer te midden in de nacht Samuël op bezoek te hebben gekregen zei Eli: ‘Ga maar weer slapen. Wanneer je wordt geroepen, moet je antwoorden: “Spreek, HEER, uw dienaar luistert.”’

Geen blijde boodschap voor Samuël Wie mij hoogachten acht ik hoog, maar verachtelijk zijn zij die mij geringschatten! 

Kan je de woede van God begrijpen? God straft Kan je de woede van God begrijpen?

Op welke manier kan God tot ons spreken?

Eli hoort het schokkende bericht en stierf  ‘Israël is op de vlucht geslagen voor de Filistijnen. Er is een grote slachting aangericht onder onze soldaten. Ook uw zonen Chofni en Pinechas zijn gesneuveld. En de ark van God is ons ontnomen.’ 

Tot het einde van zijn leven bleef Samuel rechter over Israël. En hoe het verder ging …  ‘Als het u werkelijk ernst is terug te keren naar de HEER, doe dan de vreemde goden zoals Astarte weg en richt u met heel uw hart naar de HEER. Dien hem alleen, dan zal hij u bevrijden uit de greep van de Filistijnen.’  Tot het einde van zijn leven bleef Samuel rechter over Israël. Hij zalfde Saul en later David tot koning en was dus de laatste rechter

Wat is voor ons onmisbaar? http://vimeo.com/10226314

God gaat altijd met ons mee!