Het inzetten van social media voor het vak Duits in de tweedeklassen havo/vwo op het Candea College. M.T Roggenthien.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wij vertegenwoordigen SLIDEPLAYER.NL
Advertisements

‘Goeiemoggel tis uit’ - Nederlandse jongeren leven online Juli 2008.
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Social media in het MBO Vraagstuk:
Estro Educatie / 13 januari 2012 / 1 Talking about my generation.
Lessen uit de eerste ronde OnderwijsBewijs Lex Borghans Universiteit Maastricht Voorzitter begeleidingscommissie OnderwijsBewijs.
Sander Claassen Nationale Wiskunde Dagen 2012
Van uitleggen leer je het meest
Waar zijn jongeren mee Bezig?
Ook buiten de klas kennismaken met de taal van je ‘buren’!
Het Horizon College en R.O.C. van Amsterdam heten u van harte welkom
Sociale media als taalvaardigheidstool
Het klaslokaal 2.0.
De overstap naar het voorgezet onderwijs!
Project SOCIALE MEDIA Samen uitzoeken op welke wijze de sociale media werkt, geregeld is, wordt gebruikt…..
Na de basisschool Informatie over soorten voortgezet onderwijs.
De toekomst van de Cyberschool Gaan we de goede kant op? Praktijkonderzoek van Kim Tran, Dianne Maasdijk & David van Diepen.
Ouderavond 30 september 2010 Profielkeuzetraject 3e leerjaar
de ouderbetrokkenheid vergroten
Media en Creativiteit 6 - Identiteit Hogeschool – Media aan de Maas Jaar 2 – Periode 2 – Les 4 Ik, wij en de rest Jij in het grotere geheel.
Sociale media op school
Brainstorm sociale media in het onderwijs
KNAG Onderwijsdag 2010 Ervaar de kracht van digitaal onderwijs Workshop 48, 13: :45 uur.
April ’17.
Academische vaardigheden - C1.5
Enquête.
Wie zijn wij? Welkom Wie ben ik en wat is mijn functie (diegene die de presentatie geeft) Wat doen wij in dit bedrijf? Waarom geef ik deze presentatie?
1 Social Media in de klas Film gebruik social media onderwijs 18 januari 2011.
Minor Digital Marketing Niels Knoop & Marijn van Reeuwijk
Profielkeuze informatieavond
(op basis-, kader- en mavo-niveau)
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
project Doelstelling Bevorderen van communicatie tussen kinderen. Oefenen van schriftelijke taalvaardigheden. Leren schrijven van brief of verslag.
Huiswerk vs. Huiswerkuren
Ismay Sonnemans & Khedy Gorissen
Informatieavond groep
@tweetkliniek.
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
De Moderne Onderwijsmedia
X-stream les 4 WELKOM. Wat gaan we deze les doen?  Korte terugblik vorige les  Doelen van deze les  Digitale identiteit  Online samenwerken  Eindopdracht.
Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur
Dag van de Franse taal 12 november 2015 Maaike Koffeman en Yvonne Schoolmeesters Ronde Tafel Frans.
1 Phone Challenge Workshop 2015 Niveau 1+2 mbo. Introductie.
GROEP 8.
Ouderavond Mediawijsheid Basisschool ‘t Rendal 20 januari 2014.
Lezen: doe het goed voor
Door Dave Lenssen. Social Media  Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te.
Ben jij je eigen databaas? Aangeboden door
Mavo 20 januari Welkom René Fondse teamleider Mavo.
Het opstellen van goede onderzoeksvragen
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Welkom in groep 8. Waar gaan we het over hebben? Wie zijn wij? Hoe ziet onze dag er uit? Wat leren we in groep 8 Afspraken bij de gymles Huiswerk Voor.
Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
Wensen uit de praktijk Vernieuwing en belangrijkste kenmerken Nieuwe digitale omgeving Toetsen Leerlijn Inhoud Pakketsamenstelling en prijsoverzicht Service.
With the support of the Lifelong Learning Programme of the European Union
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Bevraging mediawijsheid Overzicht reacties. Lager onderwijs.
Cliënt en Mediawijsheid Les 5 Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking.
Doelen realiseren met media
Doelen realiseren met media
Elke Dag Samen een Beetje Beter.
De toekomst van internationalisering: een afstemming tussen visies
Hoe maken wij het onderwijs aantrekkelijker voor doubleurs in havo 4?
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Marketing as a service ‘Hoe ziet de klantreis voor onze verschillende klanten eruit?’ Hoe wordt touchpoint ‘formulieren’ ervaren? ‘Zijn de formulieren.
ICT gebruik op het Blariacumcollege
Transcript van de presentatie:

Het inzetten van social media voor het vak Duits in de tweedeklassen havo/vwo op het Candea College. M.T Roggenthien

Verloop van de presentatie Introductie Onderwerpkeuze en definitie “sociale media” Korte samenvatting van het onderzoek Doelen van het onderzoek Voorbereiding en ontwerp Het onderzoek Het belevingsonderzoek Deelvragen en onderzoeksvraag Conclusies Discussiepunten

Introductie Waarom sociale media? Motivatie Huidige belevingswereld Communicatie Persoonlijke interesse Wat zijn sociale media? Digitaal netwerk van vrienden en bekenden Presentatie van eigen identiteit

Introductie Het onderzoek Is er vraag naar sociale media in de klas? Deelnemende klassen en controlegroepen Wat is het doel en wat willen de leerlingen? Ontwerp Enquête Uitvoering

Is er vraag naar sociale media in de klas? “Lijkt het je handig om voor het vak Duits een Hyves/Facebook of Twitter te hebben? Waarom wel/niet?” 10.10.2011

Waarom wel? Waarom Niet? Meest gegeven antwoorden Kijken wat het huiswerk is Extra uitleg Kijken wanneer de toetsen zijn Ik heb mijn mobiel altijd bij me Meest gegeven antwoorden Ik kijk er toch niet op Ik kan de taal niet goed verstaan

Doelen van het onderzoek Onderzoeksvraag: Welke effecten heeft het inzetten van de “CandeaDuits – Facebook/ Twitter/ Hyves” voor de lessen Duits op de motivatie van de leerlingen uit V2C en H2A van het Candea College in Duiven?

Doelen van het onderzoek Deelvragen: Hoe is de motivatie van de leerlingen voor het vak Duits in de tweedeklassen havo en vwo te beïnvloeden? Voor welke doeleinden gebruiken de leerlingen uit klas 1 en klas 2 sociale media? Op welke manieren zijn sociale netwerken in te zetten tijdens de lessen Duits in de tweede klas havo/vwo? Sluit de lesstof beter aan op de belevingswereld van de leerlingen in de tweede klas havo/vwo wanneer er gebruik wordt gemaakt van sociale media voor de lessen Duits?

Voorbereiding en ontwerp Wensen Realistisch Thuis- en schoolsituatie Verwachtingen Actueel

Wensen van de leerlingen Klas 1 (havo) Meest gegeven antwoorden spelletjes vertaalmachine leertips

Wensen van de leerlingen Klas 2 (vwo) Meest gegeven antwoorden spelletjes huiswerkplanner antwoorden van het huiswerk

Ontwerp

Ontwerp - Huiswerk

Goldmember Hyves

Goldmember Hyves Drukste dag?

Goldmember Hyves

Het belevingsonderzoek Duitslandinstituut Amsterdam Belevingsonderzoek 2010 51 vragen Beleving van het vak Lessen Interesse in de Duitse taal en het land Docent Aangepaste versie 48 vragen Huiswerk Emmerich en omgeving Deel 2 – Candea Duits Hyves/Facebook en Twitter

Conclusies – Deelvraag 1 Hoe is de motivatie van de leerlingen voor het vak Duits in de tweedeklassen havo en vwo te beïnvloeden? 1. Leuke docent 2. Leuke lessen 3. Belangrijk voor toekomstige baan/opleiding

Conclusies – Deelvraag 2 Voor welke doeleinden gebruiken de leerlingen uit klas 1 en klas 2 sociale media? 1. Status-updates en communicatie 2. Online spelletjes 3. Publiceren van en reageren op foto’s

Conclusies – Deelvraag 3 Op welke manieren zijn sociale netwerken in te zetten tijdens de lessen Duits in de tweede klas havo/vwo? 1. Er zijn geen grenzen… 2. Inhaalwerk / huiswerk / planner / mededelingen 3. Leertips / weetjes / foto’s / filmmateriaal / muziek

Conclusies – Deelvraag 4 Sluit de lesstof beter aan op de belevingswereld van de leerlingen in de tweede klas havo/vwo wanneer er gebruik wordt gemaakt van sociale media voor de lessen Duits? 1. Ja, wanneer hier specifiek naar wordt gevraagd 2. Nee, de enquêtes tonen geen verandering 3. Invulling van de sociale netwerken

Conclusies – Onderzoeksvraag Welke effecten heeft het inzetten van de “CandeaDuits – Facebook/ Twitter/ Hyves” voor de lessen Duits op de motivatie van de leerlingen uit klas 1 en klas 2 van het Candea College in Duiven? 1. Het vak Duits wordt als leuker ervaren, wanneer hier specifiek naar wordt gevraagd 2. Geen

Discussiepunten Het is van belang dat de leerlingen een vak als leuk ervaren. Doordat het inzetten van sociale media mij als docent meer tijd kost, doe ik het niet. Wat zijn precies de voordelen van het inzetten van sociale netwerken in het onderwijs? Is het verstandig om sociale media in te zetten in het onderwijs, terwijl de leerlingen hiervan juist zoveel gebruik maken? Moet het gescheiden worden met de thuissituatie?

Bedankt voor uw aandacht