Academisch Nederlands Wie heeft daar behoefte aan? 17 maart 2011 Hilde Rombouts Monitoraat op maat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de ouderavond van groep 8
Advertisements

Context Praktijkervaring Monitoraat op maat
Ontwikkeltraject Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO)
Lieve De Wachter Jordi Heeren
Doel van de miniconferentie: Weten waar je op je opleiding over in gesprek kunt gaan mbt het toetsen van taal in totaal. Voettekst.
Edushock leerfestival
Het leerkrediet.
L&B in het MBO.
Aanvang eerste leerjaar
MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT voor een bewuste stap naar het hbo
Werken met ICT in het onderwijs Annemie Borremans, april 2005.
Sociale media als taalvaardigheidstool
Functionele leesvaardigheid in de lerarenopleidingen in Nederland
Taalbeleid aan de UGent : Effect en evaluatie Sibo Kanobana Cel Diversiteit & Gender, UGent.
Wiki’s in het onderwijs 22 mei 2008 Leo Remijn UvT.
Drieslag functioneel rekenen
Doelstelling Wedeo Mensen aan het werk krijgen en houden in een zo regulier mogelijke arbeidssituatie. Dit is de belangrijkste basis voor het.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
“Projectmanagement in het hoger onderwijs”
Volgen in SO / PrO Studiedag Speciaal Onderwijs 18 jan 2012
Studenten als katalysator van elkaars leerproces Pilootstudies met studentgemedieerd leren in de bacheloropleidingen Wetenschappen.
Digitaal Portfolio in de Letterenfaculteit UU
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
24 januari 2012 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur 2011 Reitdiep College locatie Kamerlingh Onnes Tien jaar werken.
Studieadviseurs Technische Geneeskunde
Stelling 2: Te weinig (vak)inhoud in een VB Leerinhouden kunnen niet geïntegreerd worden opgehangen aan voorkomende werkzaamheden, maar moeten geïsoleerd.
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
Taalontwikkeling in mbo
1 Is de afgestudeerde mbo-student klaar voor het hbo?
Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool
Domstad Samen deskundiger Presentatie Velon 12 maart 2007 Elleke Verwaijen Paul Veringa.
José Beijer, Velon-conferentie 31 maart 2008, Veldhoven José Beijer Kenniskring Lesgeven in de Multiculturele School 31 maart 2008 Ghita, Mohamed, Nadya.
Docentontwerpteams en self-efficacy
Taalbeleid in een notendop: essentie + materiaal
Bevorderen van de taalvaardigheid
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
Ontwikkeling opleidingspakket toegankelijke onderwijstechnieken
1 InternettechnologieRik Van de WalleGent, maart 2008 Reading Assignment Internettechnologie (ITech) Rik Van de Walle academiejaar
Boom uitgevers Den Haag. Korte presentatie BJu en de digitale wereld Onze visie op digitaal in het Hoger Onderwijs? En-en: boek plus digitaal (inclusief.
Pilot: Blijvend bekwamen: werken aan eigen professie
lees- en schrijfvaardigheid oefenen in de dagelijkse praktijk
Van diagnose tot impactevaluatie ‘(Af)studeren met een functiebeperking in het hoger onderwijs’
Taalcoaching voor beroepsopleidingen met laagtaalvaardige cursisten
Jaap van Lakerveld Directeur
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Presentatie HSN-conferentie
Opleiding Social Work MWD en SPH= SW Ria Jaspers
Tip 7: wissel je werkvormen af
Multi Media Management 2 Marcel Jansens 27 April 2011.
Peerfeedback Didactische cursus 2015.
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
De ondernemende student Hoofdstuk 8Leiding nemen, geven en ontvangen.
IBV4 2 x 75 minuten IB/Advanced/English Methode Cambridge Objective Advanced Deelname Cambridge Advanced Examen in juni 2016 (optioneel) Voorbereiding.
Taalbeleid in de 21 ste eeuw Hoe kan digitalisering de taalvaardigheid van studenten in het hoger onderwijs versterken? Een casus vanuit de student Forum.
Aan de slag met een digitale tool voor woordenschat
Presentatie op De Haagse Onderwijsdag Project blended learning E-merge 7 november 2013 Masterclass Blended Learning in de praktijk.
Lectoraat Eigentijds Beoordelen in het Onderwijs (EBO) Jos Castelijns, Marja Wijnen, Mark Wouters & Willem Heldens Interactum 8 april 2011.
DOCENTENKAMER 1 APRIL 2014 MOOC´S: WAT IS HET EN WAT MOETEN WE ERMEE? De Haagse Hogeschool Dienst Onderwijs en Studentenzaken Unit OB&A.
DOCENTENKAMER 1 APRIL 2014 MOOC´S: WAT IS HET EN WAT MOETEN WE ERMEE?
1 van 16 Hoofdstuk 3 Mondelinge taalvaardigheid. 2 van 16 Mondelinge taalvaardigheid Deelvaardigheden: o Luistervaardigheid o Spreekvaardigheid o Gespreksvaardigheid.
Basisvaardigheden Taal een inspectie-onderzoek in het vmbo bbl/kbl en het PrO Jan Rijkers coördinerend inspecteur voortgezet onderwijs Taal in de etalage.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Bevraging mediawijsheid Overzicht reacties. Lager onderwijs.
Elke Dag Samen een Beetje Beter.
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
MEER LEZEN, BETER IN TAAL
Gelijke onderwijskansen via taalbeleid :
Verbeteren aansluiting vo – wo
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

Academisch Nederlands Wie heeft daar behoefte aan? 17 maart 2011 Hilde Rombouts Monitoraat op maat

Verkennend onderzoek naar knelpunten taalvaardigheid in het hoger onderwijs (Berckmoes en Rombouts, 2009)  Literatuurstudie •weinig onderzoeksgegevens •media: klachten, maatregelen  Bevraging docenten hoger onderwijs •problemen met schrijfvaardigheid: tekststructuur en register •Vaststellingen Monitoraat (taalbegeleiding en screenings) •frequente knelpunten: leesstrategieën, schrijfstrategieën (structuurvaardigheid en stijl)

Vragen van docenten (ECHO Taalbeleid en taalbegeleiding, workshop met docenten, mei 2010)  Hoe omgaan met anderstalige studenten?  Hoe schriftelijke en mondelinge vaardigheden evalueren?  Hoe studenten ondersteunen in hun taalontwikkeling?  Hoe feedback geven op taalgebruik?

Bevraging van studenten (Monitoraat op maat, ) Ik zou de taalondersteuning aanraden… … aan mensen die van een technische richting komen en die naar de universiteit gaan. Ik vind het Monitoraat voor iedereen nuttig die aan zijn eerste jaar aan de universiteit begint want het is en blijft toch een grote aanpassing. … want het is een hulp bij het schrijven van academische teksten. In de opleiding die ik volg, zijn er velen die hiermee problemen hebben. … want ik heb nooit leren schrijven in de middelbare school, maar mensen die het schrijven in zich hebben zullen volgens mij niet gebaat zijn met een extra cursus.

Hoeveel…?  Hoeveel studenten hebben de laatste drie jaar een beroep gedaan op de taalondersteuning academisch Nederlands bij het Monitoraat op maat?  Hoeveel studenten op 800 krijgen na een screening leesvaardigheid advies om een opvolgsessie lezen van academische teksten te volgen?

Hoeveel…?  Hoeveel studenten hebben de laatste drie jaar een beroep gedaan op de taalondersteuning academisch Nederlands? 598 studenten (Monitoraat op maat, )  Hoeveel studenten op 800 krijgen na een screening leesvaardigheid advies om een opvolgsessie lezen van academische teksten te volgen? 160 studenten = 1 op 5 (Monitoraat op maat, )

Taalondersteuning ingebed  Taaltest faaltest?!  Taaltest signaaltest!  Monitoraat op maat/ Universiteit Antwerpen: •Introductie basisvaardigheden Academisch Nederlands plus opleidingsspecifieke screening •Course embedded assessment

Signaalfunctie  Student: •Sensibiliseren en motiveren •Informeren •Diagnose stellen •Remediëren  Docent, taaldocent, opleiding: •Detecteren •Screenen

Complementair aan het curriculaire aanbod  persoonlijk taaltraject •eigen studiemateriaal •taakgericht •functioneel  Taaltools binnen de studieomgeving

Design for all “ Design for All aims to enable all people to have equal opportunities to participate in every aspect of society. To achieve this, the built environment, everyday objects, services, culture and information – in short, everything that is designed and made by people to be used by people – must be accessible, convenient for everyone in society to use and responsive to evolving human diversity.”

Inclusieve en gerichte taalondersteuning Activiteit Inclusief Gericht Introductiesessies x Diagnose x Feedbackx Taaltools x Opvolgsessies x Persoonlijke taaltrajecten x

Stelling 1 •Als studenten die aan de universiteit beginnen studeren, niet slagen voor hun schrijftaken dan is dat het beste bewijs dat ze niet geschikt zijn voor een universitaire opleiding. Stelling 2 •Schriftelijke producten (papers, examenvragen) moeten inhoudelijk beoordeeld worden, en niet op de kwaliteit van het taalgebruik. De producten dienen immers om de vakkennis en vakbekwaamheid van de student te beoordelen, en niet zijn taalvaardigheid. Stelling 3 •Een academische opleiding kan zich niet bezighouden met de basistaalvaardigheid Nederlands: studenten moeten de vereiste taalvaardigheid zelf of met externe hulp verwerven.