De ronde van Frankrijk deel 2: Alsace

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ronde van Frankrijk deel 3: Bourgogne
Advertisements

oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
ELZAS CEPAGES.
maandag 7 juli 2014 Het is nog niet te laat: Dom. du Bosc - Chardonnay Sauvignon Smaak : De wijn bezit een briljante, licht strogele kleur. In de neus.
Luca CUCINA ITALIANA Inleiding Thema avond Umbrië Nieuwe koks Umbrische wijnen nieuwsbrief.
Ruim een kwart eeuw geleden schreef P. Schoten: “In vrijwel elke studie wordt gematigd alcoholgrbruik geassocieerd met een lagere kans op hartaanvallen.
Zalig Kerstfeest & Gelukkig Nieuwjaar “2009”.
Januari 2008 Vino voor je vaten!!! Op het Spaanse ministerie voor landbouw, visserij en voedsel werden de resultaten gepresenteerd van een Europese studie.
Blind proeven van rode druivenrassen
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Sigarenclub Dirk Martens
Zwitserland SVH Wijncertificaat. 2 Zwitserse wijngebieden § 14.1 uTussen 45 e en 47 e breedtegraad uGroot verschil tussen dag- en nachttemperatuur uDe.
Alsace SVH Wijncertificaat.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
De ronde van Frankrijk deel 10: Champagne
De ronde van Frankrijk, deel 1: Calvados
Wat zullen wij drinken bij ……: een soepje Wat zullen wij drinken bij ……: een BBQ Wat zullen wij drinken bij …: een dessert (met Pedro Ximenez) Tijdens.
Wijnkennis.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
De Bij Renzo Wage Groep 5.
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Transcript van de presentatie:

De ronde van Frankrijk deel 2: Alsace De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsaß of Elsass) is een regio in Frankrijk, gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het westen begrensd door Lotharingen. Het is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De hoofdstad is Straatsburg.

Druif: Gewürztraminer Bloem: paars, roze, roze - Exotisch fruit: lychee, mango - Specerijen: kaneel, drop, nootmuskaat, peper - Honing De Elzasser wijnen zijn zeer belangrijk in en bij het eten. Ze worden onderscheiden door de druivensoort waarvan ze gemaakt zijn. In totaal zijn dat er acht, waarvan zes witte: Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Muscat en Gewürztraminer, en één rode, de Pinot Noir en de minder grbruikte Chasselas Van die laatste wordt doorgaans echter meer een rosé dan een rode wijn gemaakt. Naast deze `stille' wijnen is er de Crémant d’Alsace, een mousserende wijn van voornamelijk Pinot Blanc.

Op het land bij E. Rominger Er zijn acht druivensoorten, die aanleiding geven tot acht AOC's: De Gewürztraminer (Traminer Rose), de oudste druivensoort van de streek, is een kleine roodkleurige druif, die enkel voor de productie van witte wijn wordt gebruikt. In goede jaren komt de edele rotting voor en is de druif geschikt voor een vendange tardive (al dan niet onder invloed van de botrytis cinerea) of sélection de grains nobles (druif per druif geplukt). Klik zelf

Pinot blanc Muscat d’Alsace Pinot noir Op het land bij E. Rominger Na de Gewürztraminer; Druivenrassen in de Elzas Riesling levert een droge, karaktervolle wijn op, gracieus en evenwichtig Pinot gris (Tokay d'Alsace) is een zeer kleine blauwe druif. Men mag door deze naam niet vermoeden dat zij verwant is aan de Hongaarse Tokay. Deze wijnsoort wordt van de furmint gemaakt, niet van pinot. De benaming Tokay mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden voor Elzaswijnen. Muscat bestaat uit twee soorten, die vermengd worden voor de productie van de wijnen: muscat rose d'Alsace en muscat blanc Ottonel. Sylvaner is afkomstig uit Oostenrijk en beslaat wegens zijn grote opbrengst de grootste oppervlakte van de Elzas. Pinot blanc levert tezamen met de pinot auxerrois een soepele wijn met een licht bouquet op, die ook wel onder de naam Klevner verhandeld wordt. Chasselas is een verdwijnende soort, die nog door de Romeinen vanuit Zwitserland ingevoerd werd. De wijn draagt ook de naam Gutedel. Pinot noir, die vooral beroemd is door de champagnestreek en Bourgogne. In de Elzas heeft de plant het moeilijk. Het is de enige blauwe druif gebruikt in de Elzas. Klik zelf

De wijnbouw in de Elzas is kleinschalig, veel wijnboeren bezitten minder dan tien hectare wijngaard. Overal ziet u de uithangborden van de proeflokalen die vaak al eeuwenlang in handen van dezelfde families zijn. De kelder van de wijnproeverij bevindt zich meestal gewoon op het woonerf. De wijn wordt in vaten van eikenhout of roestvrij staal bewaard. In de houten vaten kristalliseert de wijn aan de binnenwanden, dus af en toe kruipt er een niet al te groot persoon naar binnen om schoon te maken. Toch hebben houten vaten de voorkeur, omdat de wijn daarin kan ademen en een wisselwerking heeft met het hout. En dat verschil proef je. Daarom gaat de wijn vaak eerst in rvs-vaten om te bezinken en daarna in houten vaten om te fermenteren (gisten). Uniek voor de Elzas is dat de wijnvaten ovaal zijn, zodat er meer in een kleine ruimte passen. Ze worden ter plekke in elkaar gezet. Klik zelf

Pinot Gris – druif

Wijngaarden en..... De Elzas is een van de beroemdste wijngebieden van Frankrijk. Het lijkt wel alsof het landschap uitsluitend uit wijnranken bestaat. Dat was al zo in de tijd van de Romeinen. Dit "wijnland" strekt zich uit over een langwerpige strook, zo'n vijftig kilometer ten oosten van Remiremont.Een waterval van wijnranken stroomt langs de zachtglooiende oost-hellingen van de Vogezen. Een bos van netjes naast elkaar geplante staken trekt in de lente een 'groen jasje' aan, terwijl het najaar flamboyant rode tinten laat zien als het tijd wordt voor de oogst. In de dorpjes en steden wijzen de emblemen van de huizen en herbergen in vakwerkstijl op het feit dat de wijn hier als een koning wordt vereerd. De vele wijnhuizen lenen zich bij uitstek om befaamde wijnen als de Riesling, de Pinot Gris of de Gewurztraminer te proeven. Klik zelf

Lancering Qivino verwacht tegen juni 2009 De wijnmarkt ondergaat op dit ogenblik een ingrijpende evolutie. Het aantal wijndrinkers neemt wereldwijd toe. Dit gaat samen met een opvallende wijziging van het drinkpatroon onder druk van controles op het alcoholgebruik en omdat mensen vaker kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Ook een toenemend ecologisch besef speelt een rol: verspilling is not done. Deze evolutie schept ruimte voor vernieuwing en verbetering. Daaraan beantwoordt deze uitvinding perfect. Met het systeem, de Qivino, kan wijn in een geopende fles met één eenvoudige handeling dagen of zelfs weken lang worden bewaard zonder kwaliteitsverlies.  Een een onnavolgbaar behoud van kleur, aroma's en smaak van de wijn wordt gewaarborgd. De Qivino verhindert oxidatie van de wijn nadat de fles is geopend. Dit gebeurt door het gelijktijdig verwijderen van de aanwezige lucht uit de fles en het aanbrengen van een beschermende atmosfeer. Qivino, een mobiel systeem met een stijlvol design, vergt geen energiebron. Voor meer informatie klik hier: http://www.qivino.com/nl/node/171 Personaliseer uw Qivino Uw naam, logo of een boodschap, … Contacteer ons met uw ideeën en wij zorgen voor een persoonlijk en aangepast voorstel. Klik zelf

Nieuws !!! Het magazine 'Testaankoop' selecteerde voor zijn nieuwste edtie van 'wegwijn in wijn' enkele wijnen uit ons gamma: Otre - IGT Puglia 100%Primitivo De Primitivo is een druivenras dat specifiek wordt gepland in de gebieden rondom Salento (Puglia) Italië Dit zeer oude wijnras is de voorloper van de Amerikaanse Zinfandel. Te serveren bij stoofpotje, konijn met pruimen, harde kazen -- Donkerrode kleur met een rijk bouquet van rijp, gedroogd fruit en wilde viooltjes. Deze heerlijke wijn uit Puglia is droog maar zwoel met een complexe structuur. De smaken doen denken aan rijpe vijgen, pruimen en bramen. Het is een echte zuiderse wijn met karakter.    Sirius – Bordeaux 45% Cabernet Sauvignon 55% Merlot Te serveren bij Vlees, kazen, wild -- Deze karaktervolle wijn is dieprood, bijna paars van kleur. In de neus impressies van rijp fruit, kruiden, tabak en vanille In de mond een volle aanzet met inprssies van het rijpe fruit (bosbessen en krieken) ondersteund door nobele tannines en houttonen. Dom. Terres Noires – 50% Grenache 50% Chardonnay Te serveren bij Koude schotels, geitenkiaas en vis in saus. -- Deze wijn heeft een licht goudgele kleur In de neus aroma’s van groen fruit en honingzoete bloemen. In de mond dezelfde aroma’s waarbij de Chardonnay zorgt voor de rondheid en de Grenache voor een kruidige finale. Klik zelf

Nieuws ! ! ! Wine Spectator deelt punten uit En ze doen dit ook aan enkele van de Italiaanse wijnen uit ons gamma: Vallpolicela Superiore 2006 ---- 84 punten Bardolino 2007 ------------------- 80 punten Onze Cava genomineerd in Vino Magazine december 2008 De Cava Vallformosa krijgt de vermelding “STERK AANBEVOLEN”. Hij wordt als volgt omschreven: ‘Mooi licht goudgel in het glas. Zuivere neus met appel en citrus en een hint van zoet brood. Soepel en elegant op de tong, medium-geconcertreed maar goed uitgelalanceerd. Klik zelf Wijngaard te Penedes

“Cava” en Prosecco Het Spaanse/Italiaanse antwoord op: “Champagne” Sélections mondiales de Vins 2007 Canada Is Cava/Prosecco vergelijkbaar met Champagne? Ja, vast en zeker!!! Ze worden beide op dezelfde manier verkregen, nl. via de 'méthode traditionelle‘. Voor de rest heeft elk zijn eigen karakter en eigen afkomst. De méthode traditionelle van Cava: Om de naam Cava te mogen dragen, moet de wijn minimum 9 maanden op fles gegist hebben in de kelders ten zuid-westen van Barcelona. Door deze doorgisting op fles krijgt Cava zijn specifieke, door de zon gerijpte natuurlijke, fruitige en zoete smaak. Prosecco is het Italiaanse equivalent voor champagne. Is Cava vergelijkbaar met Champagne? Ja, vast en zeker!!! Ze worden beide op dezelfde manier verkregen, nl. via de 'méthode traditionelle‘. Voor de rest heeft elk zijn eigen karakter en eigen afkomst. De méthode traditionelle van Cava: Om de naam Cava te mogen dragen, moet de wijn minimum 9 maanden op fles gegist hebben in de kelders ten zuid-westen van Barcelona. Door deze doorgisting op fles krijgt Cava zijn specifieke, door de zon gerijpte natuurlijke, fruitige en zoete smaak. Prosecco is het Italiaanse equivalent voor champagne. Klik zelf 11

en tot een volgend weerzien ! Het is vandaag maandag 3 april 2017 en de juiste tijd is: 04:17 Pedro Ximénez Gewürztraminer – E. Rominger (10.09€) Ch. Vieille Tour La Rose Grand Cru Saint Emilion (14.13€) Château Lanseman Saint Emilion (11.24€) Dank u voor uw aandacht, en tot een volgend weerzien ! Wijnen Raf Krols Kanunnik Ullenslaan, 7 B- 2980 Halle – Zoersel raf@krols.eu 03/385.14.72 0476/23.49.93  http://wijnen.krols.eu De indicatieve prijzen van de wijnen in onze presentaties zijn incl.btw en onderhevig aan eventuele wijzigingen. De volledige catalogus kan u downloaden van: http://wijnen.krols.eu Groetjes, Rosa en Raf