Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Je gaat bij deze opdracht zelf een aantal vragen bedenken, die je ook als een toetsvraag zou kunnen gebruiken. Geef een antwoordmodel erbij.
Advertisements

3 Matisse tot Malevich Matisse en Picasso
Beeldaspecten.
Beeldaspect ruimte tonihorrevorts 2007.
B1c impressionisme : uitleg, theorievragen, praktijkopdracht
Romantiek Wanneer en hoe ontstond de Romantiek?
Kunstproject groep 8.
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
De kleurenleer Primaire kleuren Secundaire kleuren
Kunst Gemaakt door mila.
Eindopdracht Fotografie (1ste periode) Analyse eigen foto’s
Heksen in de Middeleeuwen
Vincent van Gogh.
Kunst omdat het moet… Mijn Droomhuis Bianca Niessen MV1C
Moderne Kunst.
Ruimte & ruimtesuggestie
Kleur Begrippen klas 1 t/m 3.
Een tekenles over:.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Gemaakt door Suzanne Koene-Jurgens
Presentatie over tijgers
Gemaakt door: Denise Nicole Max
Gemaakt door: Sean, Petra, Lize en Söfyan.
Beeldaspect RUIMTE. Beeldaspect RUIMTE Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak.
Opdracht ‘Rembrandt’ menu.
KUNST Er zijn heel veel soorten kunst,
Van Abbemuseum.
Colenbrander & Roy villevoye
beeldaspect licht - toon
instructie presentatie
Versie 1: 1306; v2: 1308 ….
Mijn museum Gemaakt door Xander.
De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.
Ruimte Opdracht 4.
Gemaakt door: Josien en Nina
Compositie Opdracht 3.
ROMANTIEK en NEOCLASSICISME
oefenuurtje begrippen H3 V3: compositie licht kleur
Moderne kunst In de 20e eeuw.
Alexander, Napoleon en Joséphine
EXPRESSIONISTISCH SCHILDERIJ
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Rineke Dijkstra, strandportretten (1992 – 1994)
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Wie is Andy Warhol? klik hier. Wie is Andy Warhol? klik hier.
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
Mariet Dijkema MM1B Modevorming: Kunstgeschiedenis
Les 4 Beeldaspecten Drentse Cultuur Academie. Dit gaan jullie doen Jullie kijken naar kunstwerken waarin kleur, lijn en vorm een belangrijke rol spelen.
Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten Met het schilderen van een stilleven kan een.
ROMANTIEK EN REALISME SCHILDERKUNST. ACHTERGRONDEN, OORSPRONG EN VOORLOPERS Twee revoluties: Industriële revolutie Politieke revolutie: Franse en Amerikaanse.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 5 Ruimte
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 5 Ruimte
Compositie = de manier hoe “iets” in beeld geplaatst is
Presentatie Licht – Kleur – Vorm
COMPOSITIE Wat is compositie?.
Kubisme Een stroming in de kunst vanaf 1900 tot ongeveer 1920
Kleur….
Les De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van.
Compositie = de manier hoe “iets” in beeld geplaatst is
De Expressionistische film
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
Kunstwerken.
PO 1 4Havo Recyclen of kopiëren?.
Barok en Rococo De Barok begint ca in Italië.
Michelle Langhout klas mm1a
Dit was Piet Mondriaan. Hij is een hele beroemde Nederlandse schilder
Ruimtewerking Beeldaspect Ruimte.
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
Meetkunst Les 7 Tegeltjes leggen.
Transcript van de presentatie:

Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix 1723

Inhoudsopgave Omschrijving schilderij Informatie over het schilderij Andere objecten - vergelijking Reclame

Omschrijving schilderij kleur De kleur van het schilderij is huidskleur, bruin, wit en blauw. Het zijn natuurlijke kleuren die dicht bij elkaar liggen vorm De vorm van het schilderij is een rechthoek licht verborgen lichtbron met schaduwzijde, helder licht ruimte ruimtesuggestie met kleurperspectief (warm voorgrond, koud achtergrond) Beeldvlak is lengte en breedte compositie ordening van beeldende middelen op het beeldvlak, ordeningseffect is statisch textuur de manier waarop iets in elkaar zit kan je met nabootsen ritme nvt voorstelling droevige vrouw bij kerkhof inhoud nvt formaat 54 x 66 cm materiaal olieverf op linnen techniek schetsende lijnen, geen vloeiende lijnen

Informatie over het schilderij Tijdgeest: de Franse Romantiek, een periode waarin gevoel en fantasie belangrijk waren. De stroming ontstond aan het einde van de 18e eeuw als een reactie op de Verlichting en het rationalisme. Romantiek is steeds een vlucht in de verbeelding. Dat leidt tot schilderen over dingen die in een andere tijd spelen of in een verre exotische omgeving. Er is een verlangen naar het ongrijpbare zoals heksen en spoken en ruïnes of een kerkhof. De Romantiek in de schilderkunst duurde ongeveer 70 jaar (1780-1850). De maker: Ferdinand Victor Eugéne Delacroix werd in april 1798 nabij Parijs geboren. Hij studeerde aan het Lycée Napoleon. Hij heeft zich ook door de schilderijen van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) laten beïnvloeden. Hij was een belangrijke schilder uit de Franse Romantiek. Delacroix was een romanticus die het emotionele benadrukte zoals in zijn schilderij “De Vrijheid op de Barricaden” uit 1830 of het zelfportret van Delacroix en het Weesmeisje op het Kerkhof uit 1823 Hij stierf in 1863. Het belang: Het centraal stellen van het gevoel in plaats van het rationele is het belangrijkste kenmerk van deze stroming. Ook de fantasie, de verbeelding, de intuïtie, het onderbewuste, het onverklaarbare en het raadselachtige zijn kenmerken daarom het kerkhof. Het gevoel van het meisje is goed te zien. Mijn keuze: ik vind het een heel mooi schilderij en hij heeft het heel mooi geschilderd. Je ziet dat het meisje droevig is. Daarom heb ik er voor gekozen.

Andere objecten

Andere objecten

Vergelijking andere objecten

Vergelijking andere objecten Ingang kerkhof: de natuur en het religieuze hier het kerkhof zijn te zien. De voorgrond is donker-bruine tinten tegenover een blauwe achtergrond. De symbolen en de kenmerken van de romantiek zijn hier te zien. De kleur, het licht, de compositie, ruimte en licht zijn hetzelfde als bij het meisje. Hygieia: afbeelding van een vrouw, in gedachte en het mystieke. De invloed van Rubens is te herkennen in de stijl van Delacroix.De beeldaspecten vorm, licht, ruimte, compositie, materiaal en techniek zijn vergelijkbaar. Olie op linnen. Portret van een jonge vrouw: afbeelding van een jonge vrouw die je recht aan kijkt, met op de achtergrond de woeste natuur. De kleuren zijn licht, de lijnen geschetst. Olie op linnen. Vorm, licht, compositie, ruimte, techniek en materiaal zijn hetzelfde.

Reclame Script: Camera zoomt in op het object. Het getekende beeld begint langzaam te bewegen. De wolken drijven uit elkaar. De zon komt door de wolken. De kleuren worden helderder. De vrouw haalt een telefoon uit haar rok, het is een oud model van een paar kilo met een grote antenne en een formaat van een literpak melk. Ze is droevig. Langzaam verandert haar haarkleur, kapsel, kleding naar een manga vrouwenfiguur (zie voorbeeld 1). De muziek verandert intussen ook van middeleeuws naar moderne pop/dance. Het wordt steeds zonniger en vrolijker. De vrouw kijkt naar haar telefoon en ze heeft het nieuwste model in haar handen (zie plaatje 2). Ze gaat helemaal los. Ik zou het gebruiken als een ouderwetse manga op een moderne manier. Een soort strip tekenfilm waarbij het beeld zich verandert van het object naar een moderne sexy stripfiguur. Manga betekent op zijn Japans "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl. Net als Delacroix ze gebruikt.

Reclame 2