Kader - situering Vlaams Regeerakkoord

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Advertisements

Toeleiding, screening en indicering van personen met een arbeidsbeperking
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Sociale economie: potentiële werknemers voor uw bedrijf?
Streekpact 2013 – 2018 ‘Duurzaam en Innovatief Werken en Ondernemen in Zuid-Oost-Vlaanderen’
De (S)DAEB verankering in de regelgeving - Visie van de Koepel LDE
DENKDAG ‘Bekwaamheden Beter Benutten’ VLAB – SST 31 maart 2004.
Buurt- en Nabijheidsdiensen Mieke Frans ‘ Buurt- en nabijheidsdiensten zijn een broedplaats Van arbeidsplaatsen voor laaggeschoolden’. Jacques Delors (Europees.
Visie op ons loopbaanbeleid
Stages en praktijkonderzoek in de sociale economie
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Voorstelling van de catalogus
Als publieke dienstverlener wil de VDAB : voor werkzoekenden,
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Een Monitor Sociale Economie voor de Provincie Antwerpen Joris Ghysels Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck.
VLAB vzw Vlaamse Federatie van Beschutte werkplaatsen
EAD Consulentendag 2011 Diversiteitswerking Sectorconvenants 16 september 2011.
ONDERNEMINGENONDERNEMINGEN.  De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die in hun doelstellingen de realisatie.
Opleidingen. Doel? Mensen uit kansengroepen ondersteunen bij het verwerven van competenties die nodig zijn voor het vinden, behouden of verbeteren van.
Leerloopbaanbegeleiding in de volwasseneneducatie.
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
 Sociale Werkplaatsen gecontesteerd  Onrechtmatige staatsteun  Markt als dominant gegeven  Groepsvrijstellingsverordening  DAEB (Diensten van algemeen.
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Decreet maatwerk STAND VAN ZAKEN FEBRUARI Decreet maatwerk HOEVER STAAN WE IN DE GOEDKEURING ERVAN?
VDAB in een veranderend landschap
1 Uitstroom Sociale Economie ESF november 2012.
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Van waarde; van betekenis zijn SBCM opleidingsdag 23 september 2015 Tom de Haas.
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Conceptnota Bis Duaal Leren
Leren en Werken voor jongeren VLOR – 30 september 2015 Leen Baisier.
Evaluatie in CMW & LDE. Evaluatie WOP en doorstroom in CMW.
Efficiënter werken aan werk. Het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid wil: 1.De bestaande energie efficiënt inzetten 2.Voor de groepen die nu minder.
Doelstelling:. mensen ondersteunen in het. verwerven en versterken van
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
Weg met vooroordelen, leve de voordelen! Samenwerking met sociale economie roept soms vooroordelen op, die in bepaalde sectoren hardnekkig blijven bestaan.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Dany Cottyn Brugge P r o j e c t o n t w i k k e l a a r E A D.
Decreet Lokale Diensteneconomie Rol van RESOC en FORUM Lokaal Werkgelegenheidsbeleid.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid. 6 de SHV: waar staan we? moeizaam politiek akkoord omgezet in bijzondere wetten overheveling: - bevoegdheden (juli.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
Brugfiguren & Activering
Advies ‘Naar een efficiënt en doeltreffend industrieel KMO-beleid’
Doelgroepenbeleid Beleidsgroep 18/10/2016.
Sectorconvenants als hefboom
#EBJ16.
Doorgroei ondernemingen met behoud beslissingscentrum
Groenboek: een nieuw industrieel beleid in Vlaanderen
Aanvraag van evaluatiegesprek ifv opstart doorstroomtraject beschutte en sociale werkplaatsen Juni 2017.
Evaluatie in CMW & LDE.
Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid Samenvatting van de Conceptnota hervorming.
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid

Infosessie Oproep 432 Doorstroom SE
Infodag onderwijs Welkom!
Inschatten van dienstverlening
Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
Samenwerking tussen actoren werk en zorg
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
Ann Jughmans Stafmedewerker VVSG
SROI Stadswerk.
18/10/2018 Aanvraag van evaluatiegesprek ifv opstart doorstroomtraject Lokale Diensteneconomie Oktober 2018.
Doorstroom naar (echt) werk
Transcript van de presentatie:

Tewerkstelling van kansengroepen. Welke visie schuit achter de decreten?

Kader - situering Vlaams Regeerakkoord Sociale Economie => 2 pijlers: Lokale Diensteneconomie Maatwerk Beschutte werkplaatsen Sociale werkplaatsen Invoegmaatregel Hervorming van de ondersteuningsinstrumenten

Het Vlaams Werkgelegenheidsbeleid 01-04-2009 Het Vlaams Werkgelegenheidsbeleid Één beleidsdomein, twee bevoegde ministers Vertrekkende van de Europese krijtlijnen 4 modules waarbinnen Vlaanderen de ondersteuning van de kansengroepen wil realiseren: (1) opleiding op de werkvloer; (2) begeleiding op de werkvloer (omkadering); (3) een loonpremie (op basis van de afstand tot de arbeidsmarkt); (4) aanpassing van de werkplek/arbeidsomgeving. De modules kunnen collectief ingezet worden vanuit Sociale Economie of individueel vanuit Werk.

Vrijheidsgraden Het principeakkoord tussen de sociale partners en de Vlaamse Regering (13 januari 2009) de Europese regelgeving het federale beleid Activering en doelgroepenbeleid het institutionele akkoord rond de 6e staatshervorming. Arbeidsmarktbeleid, inclusief sociale economie en doelgroepenbeleid

Beleidsnota sociale economie 2009-2014 Een sterkere ‘sociale economie’ met jobs op maat voor de meest kwetsbare mensen. Een ‘socialere, maatschappelijk verantwoorde economie’ voor en door mensen met geëngageerde, maatschappelijk verantwoorde ondernemers.

Doelstellingen hervorming Eenduidig kader voor collectieve professionele inschakeling van de zwaksten op de arbeidsmarkt. Vereenvoudigen en afstemmen Administratief, procedures, subsidiëring De schotten doorbreken Binnen de sociale economie en naar de ‘reguliere’ economie

Doelstellingen hervorming Optimale ondersteuning van inschakeling, begeleiding en ondersteuning uitgangspunt: ongeacht de plaats van tewerkstelling  zelfde ondersteuning bij individuele of collectieve inschakeling op maat van de werknemer (via maatwerkdecreet en lokale diensteneconomie) op maat van de werkgever (via hervorming van het ondersteuningsinstrumentarium)

Doelstelling hervorming Geen categoriale benadering, maar individuele indicering MAATWERK Niet alleen in ondersteuning, ook in toeleiding en indicering (VDAB). Binnen de sociale economie = nood aan (al dan niet tijdelijk) een loonpremie en competentieontwikkeling EN begeleiding op de werkvloer om in een bedrijfscontext te kunnen functioneren. rendementsverlies en nood aan begeleiding

Werkondersteunende maatregelen (WOP) Opleiding Begeleiding Loonpremie (rendementsverlies) Arbeidspost-aanpassing Personen met een handicap collectief Personen met een psycho-sociale problematiek Uiterst kwestbare werknemers, minimum 2 jaar werkzoekenden X X X individueel X X X

Toeleiding en indicering Een nieuwe kijk op indicering voor alle werkzoekenden die ondersteuning nodig hebben Voor alle maatregelen gericht op zwakste doelgroepen (W², VOP, sociale economie (LDE en maatwerk), …) Na screening en indicering wordt een advies geformuleerd over de invulling van het WOP op vier punten (cfr. modules) De concrete invulling (hoogte en duurtijd) van het WOP  indicatie over wat het loopbaanperspectief kan zijn en wat het potentieel aan doorgroei/doorstroom is. In lijn met de evolutie naar een maatpak en loopbaangerichte maatregelen  afstappen van standaardtussenkomsten  gericht ondersteuning in functie van individuele noden.

Maatwerkdecreet => invoeg, SW en BW collectieve inschakeling van minstens 5 VTE op dezelfde werkvloer in MAATWERBEDRIJVEN  MAATWERKAFDELINGEN = = Sociale werkplaatsen Invoegbedrijven Beschutte werkplaatsen

Maatwerkbedrijf Maatwerkafdeling kernactiviteit = inschakeling doelgroep Pmah / PSP COLLECTIEVE inschakeling van doelgroep minstens 75% van personeel behoort tot Pmah / PSP (min. 20 vte) Ondersteuning :  modules loonpremie, begeleiding en opleiding op de werkvloer  organisatieondersteuning Organisatievoorwaarden:  Vzw’s en handelsvennootschappen met vso  SE-principes op brede organisatieniveau  kwaliteitskader op organisatieniveau Maatwerkafdeling kernactiviteit = economische activiteit, productie, dienstverlening, … Pmah / PSP / uiterst kwetsbare werknemers (min. 5 vte) 0ndersteuning : → modules loonpremie, begeleiding op de werkvloer en arbeidspostaanpassing  Elke werkgever  SE-principes en voorwaarden gekoppeld aan inschakeling  kwaliteitskader met focus op HR-beleid

Lokale diensteneconomie collectieve inschakeling van minstens 5 VTE op dezelfde werkvloer in lokale diensten De lokale diensteneconomieonderneming dient Individueel passend en competentieversterkende tewerkstelling aan doelgroepwerknemers aan te bieden Doelgroepwerknemers kwalitatief te begeleiden op de werkvloer, afgestemd op de individuele nood en met het oog op doorstroom Afgestemd op maatwerk (module begeleiding, organisatievoorwaarden en kwaliteit)

Doorstroom Evaluatie Wanneer doorstroomtraject opstarten? Op vaste tijdstippen of op vraag VDAB, werknemer, werkgever Indien positieve evaluatie of gunstige evolutie  doorstroomtraject Wanneer doorstroomtraject opstarten? persoonlijk situatie Continuïteit dienstverlening Passende vacature + ondersteuning Traject = Doorstroomstage Effectieve doorstroom

W² (werk – welzijn) Wie? Wat? Werkzoekenden die niet of nog niet toegeleid kunnen worden naar betaalde arbeid. Wat? Één decretaal kader vanuit werk, welzijn en sociale economie

Een hertekening van het ondersteuningslandschap Afstemming hervorming van de maatregelen (maatwerk/LDE) Verhogen van de kwaliteit Vereenvoudiging en rationalisatie van het ondersteuningsaanobod versnippering van expertise over vele actoren, … effectieve en efficiënte inzet van overheidsmiddelen duidelijke ROLverdeling en TAAKafbakening overheid, ondersteuningsintrumenten en koepels/partners afstemming met brede overheidsinstrumentarium (werk, economie, innovatie) en reguliere economie vertrekpunt = de onderneming in de SE, niet de structu(u)r(en)

Ondersteuning aan … Ondersteuning aan SE-ondernemingen Overlegplatform => commissie sociale economie in SERV Collectieve ondersteuning => nieuw ondersteuningsorgaan Individuele ondersteuning => op maat van en aan de individuele onderneming Financiële ondersteuning Managementadvies Innovatiesteun Ondersteuning van ondernemerschap in de SE & MVO Bevorderen van de sociale economie en MVO Regierol lokale besturen Managementopleiding & wetenschappelijk onderzoek

Timing … Maatwerk en lokale diensteneconomie Ondersteuning Overleg binnen de Vlaamse Regering Indienen in Parlement : voorjaar 2013 Overgang in 2013, implementatie in 2014 Ondersteuning Collectief ondersteuningsorgaan en regie lokale besturen Goedgekeurd door Vlaamse Regering Commissie sociale economie binnen SERV en individuele ondersteuning voorjaar 2013