Lokale producten in de ‘sociale catering’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HASSELT FAIRTRADEGEMEENTE Campagne “Ik ben verkocht” September 2007.
Advertisements

Over Diversion Bureau voor maatschappelijke innovatie
Hoofdstuk 5: Arbeidsmarkt in de EU
Hoofdstuk 2: De overheid om ons heen
Wij, in een veranderende markt Platform Wonen Leeuwarden Ger W. Hukker, 5 april 2012.
De marketing-omgeving
20 jaar eerlijke handel Duurzame economie begint met Solidaridad.
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
WMO Praat mee!.
Ecosysteem van duurzame ondernemers in Utrecht Evelien Boshove 20 juni 2013 Onderzoeker EBU.
De stadsboer als sociaal ondernemer!
1 Nederland klaar voor IBAN en SEPA? Branches en bedrijven klaar? SEPA-middag VNO-NCW en MKB-Nederland 4 oktober 2012 Michiel van Doeveren, Secretaris.
HoekscheWaardDuurzaam
Inkopen en aanbesteden
Haags Milieucentrum Onafhankelijk samenwerkingsverband van 18 natuur- en milieuorganisaties projectorganisatie.
College 5 Ethiek en business.
Planning, branches & beleving dr.ir.ing. Ingrid Janssen Amsterdam, 2 oktober 2013.
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Vertrouwen als samenwerkingsmechanisme binnen ruimtelijke planning Jasper de Vries/ 28 oktober 2008/ Rotterdam.
2.6 Ontwikkelingssamenwerking
Werkconferentie Duurzaam vlees herkenbaar en betrouwbaar in het schap
Vredeseilanden, bekend van het ‘manneke’. Afspraak: ieder jaar campagneweekend in januari.
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Hoofdstuk 3: Beleid van de EU
H7: Productmanagement.
Mm-dd-yy | 1 › Dirk Strijker › Mansholt leerstoel RuG – Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Veranderende markten en platteland Dag van LTO Noord provincie.
Globalisering H2.
Wonen in Nederland Hst 3: Stedelijke vraagstukken van grote en middelgrote steden in Nederland.
Samen werken aan betere dienstverlening VERA gebruikersdag Leuven 14 september 2007.
Landschap beschermen en ontwikkelen
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Voorstelling van de catalogus
1Plattelands Academie 20 november 2008 het landschap als imago "regional branding" in de praktijk Rob Maessen Provincie Noord-Brabant Studiedag Plattelands.
Haarlems Inkoop- en Aanbestedingsbeleid
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Beleid rond korte keten in Vlaanderen
Voedselsoevereiniteit, ook iets voor Haaglanden? Flip Vonk ASEED Europe
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Landschap & ondernemen in Landelijk Noord CDR durgerdam, november 2008.
FairTradeGemeente. Een campagne van: Max Havelaar Oxfam-Wereldwinkels Vredeseilanden.
Stedennetwerk DuurzaamDoor Terugblik en vooruitzicht oktober, Jan Eelco Jansma.
Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Potverdorie, eet normaal!
Gezondheid   1. We willen bewuster leven. 2.
De ‘Zichtbare-schakel’-wijkverpleegkundige: een hele zorg minder Kosten-batenanalyse in opdracht van ZonMw Workshop effectieve innovaties in wonen, zorg.
Conferentie Werkgeversdienstverlening 6 maart 2015
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Visie op Duurzaamheid  .
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Businessplan Langsgetuigd Duurzaam binnenlands vervoer over het water.
 Buren  Nieuw product  Bouw  Varkenshouders  Afnemers Waar staan we nu ?
Voedsel geproduceerd met respect voor mens en milieu. Zonder gedoe. Iedereen wil lekker eten op z’n bord.
© Mulier Instituut, Utrecht Belemmeringen om te sporten & bewegen Platform Sportdeelname, 12 november Remko van den Dool November 2015.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Fairtrade Week Week met aandacht voor fairtrade 7 t/m 15 mei Huis aan huis folder.
Molenwater SG Middelburg
Groningen Internationaal Kansen benutten via Europese Programma’s EU-coördinator Jenny Otten Provincie Groningen.
Welkom Producent, markt en consument Keimpe van der Heide, NAV Nederlandse Akkerbouw Vakbond 1.
STREEKPRODUKTEN uit West-Brabant. streekproducten wanneer een streekproduct? Dagelijks voedsel Aanwijsbaar waar verbouwd/ geproduceerd Maatschappelijk.
Lokaal voedsel VVSG, Gent, 30/9/ Lokaal voedsel Trends Hoe en waar? Waarom doen landbouwers mee? Wat kunnen steden en gemeenten doen?
Aanbesteding jeugdteams
Energietransitie en aanbestedingsdilemma’s
De provincies gaan lokaal
HANDELSPARTNERS.
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Agri-food in Noord-Nederland
Informatiebijeenkomst gemeenteraad Groningen
Plaats, datum bijeenkomst
Rollenspel EU besluitvorming
Transcript van de presentatie:

Lokale producten in de ‘sociale catering’ 21 feb 2014, conferentie ‘naar eerlijke en duurzame voedsel en landbouw systemen Greet Goverde, Platform Aarde Boer Consument Ingrid Cremer, Centrum Biologische Landbouw

Vooral: lobbyen voor een ander landbouwbeleid. www.aardeboerconsument.nl Vooral: lobbyen voor een ander landbouwbeleid. ‘Vrije markt’ past niet bij landbouw! Meer regulering nodig: quota’s, voorraden aanleggen…. Gaat tegen EU filosofie in, dus niet opgenomen in beleid 2013 - 20. Dus: (ondanks subsidies): te lage prijzen, slecht voor de boer De helft op het minimum inkomen of minder. 7 per dag stoppen, 4 vanwege ‘de bank’. Rendementsverdeling in de keten, 2000 - 2009: Melkveehouders 2% Bijna 60% gaat naar: Toeleveranciers (veevoer etc.) 14% Verwerkers 18% Supermarkten 24%

De Zandloper EU: 503 miljoen consumenten 11 m boeren 5 verwerkers 5 distributeurs 5 supermarktketens 11 m boeren ………………………………………………………………………………………………….. Voedselsoevereiniteit! Door beter beleid of ‘van onderop’: ‘Buurman Boer’ (zie website) : supermarkten omzeilen: leveren aan burgers, instellingen, gemeentes?

Burgers vragen om verandering: Drie moties in de Tweede Kamer O.a. een op ons verzoek (‘Samenwerkingsverband Regionale Versketens’): opgepakt door SP: motie v. Gerwen Uitkomst: zie pianoo.nl: criteria voor aanbesteding catering: - biologische producten en SPN (Streekproducten Nederland’) mogen wél criterium zijn, - ‘lokaal geproduceerd’ mag niet

EU Services Directive (met dank aan Annemiek Canjels, prov EU Services Directive (met dank aan Annemiek Canjels, prov. Limburg, FoodLinks project) Richtlijn 2006/123/EC van het Europees Parlement en de Raad (= lidstaten): Verbiedt het stellen van speciale eisen die de Vrije Markt belemmeren, of het voortrekken van bepaalde bedrijven Maar mag bepaalde publieke belangen veilig stellen (bijv. gezondheid, veiligheid, milieu)

Evaluatie: EU ‘Foodlinks’ project Het aanbesteden verloopt nog moeizaam: beleidsmakers die het beleid willen veranderen,( bijv. verduurzamen, werkgelegenheid bevorderen etc.) hebben niet veel contact met: de mensen die verantwoordelijk zijn voor de financiën, de ‘aanbesteders’. Die zijn huiverig. Maar uit de ‘case-studies’ in ‘Foodlinks’ bleek dat de kosten niet erg omhoog gaan als het aanbesteden vergroend wordt, en dat er mooie resultaten kunnen worden behaald. (Malmö, Tukums in Letland, etc.)

‘Creatief’ aanbesteden (bijv. ‘30% voor de prijs, 70% andere criteria’, daarop kunnen kandidaten ‘scoren’.) - niet vermelden: ‘plaatselijke boeren’’ (‘die in Afrika zijn nog armer’). - ‘Minder vervuiling door minder vervoer’ is nog maar de vraag. (p.s.niet te bang zijn: ‘er is nog nooit een rechtszaak geweest’) creatief omgaan met criteria: - vers voedsel eisen, ‘seizoensgebonden’, of ‘kleine CO2 voetafdruk’, - specifieke producten zoals ’verse uitloop eieren’, ‘duurzame’ vis, etc. - welzijn (lokale werkgelenheid) gehandicapten (producten van zorgboerderij) (Je kunt TEVOREN al leveranciers in kaart brengen, en de aanbesteding op hen toesnijden. ) om MKB kansen te geven: pakketten ‘opsplitsen’: In Den Haag bijv.: 4 ‘kavels’: kant en klaar lunches voor vergaderingen (bijna 100% bio) / koel en vries / droge kruidenierswaren / brood en banket.

Stedennetwerk Stadslandbouw: Agenda Stadslandbouw

Agenda Stadslandbouw: 7 voornemens (plus 4 vragen aan de overheid), ondertekend door 19 gemeentes. o.a.: - Onze gemeente geeft het goede voorbeeld door regionale- of stadslandbouwproducten op te nemen bij de aanbesteding van de eigen catering; - Onze gemeente stimuleert andere (semi-)overheidsinstellingen (zoals ziekenhuizen of grote onderwijsinstellingen) om dit voorbeeld te volgen. Deze twee goede voornemens zijn aangevinkt door: Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Dordrecht, Ede (Amersfoort: EU stedennetwerk ‘URBACT’: zelfde doestellingen)

Resultaten na een jaar: ‘moeizaam’ Rotterdam: veel ‘klanten’, grootschalig. Veel schijven. Eigen service-bedrijf, landelijke cateraar Eurest, landelijke leverancier/serviceberijf Deli XL; lastig Den Haag: eigen catering. Bezig met nieuwe regels: ‘CO2 neutraal, en MKB stimuleren’. 4 ‘kavels’; Begonnen m. brood/banket van lokaal bedrijf Nijmegen: boeren(- coöperatie Oregional) willen wel, gemeente (nog) niet; incidenteel. (‘Veel gepraat, weinig resultaat’.) Grote cateraar Albron Dordrecht: nieuwe regels samen met Drechtsteden. Nog geen lokale catering, wel Fair Trade. Grote cateraar Albron. Ede: het bedrijfsrestaurant is uitbesteed aan een ondernemer. Ede betrekt vlees van het plaatselijke bedrijf ‘Ecofields’ Amersfoort: ’ Vitam restaurant’, (Vitam = landelijk, duurzaam maar niet regionaal) biedt wel handfruit van Willem &Drees. Incidenteel SPN

Vragen/ initiatieven Stimuleert de gemeente instellingen om ‘lokaal’ aan te besteden? ( R’dam wel, anderen - nog - niet. ) Lokaal en/of biologisch? Heeft men gezocht naar groepen boeren, bijv. onder ‘Buurman Boer’? (per provincie, zie site Platform ABC) ………………………………………………………….. diverzio.nl (koks), vredeseilanden.be/duurzame-grootkeukens Biologischelandbouw.org : Milieuwinst op het Menu, Proef de Smaak van Flevoland <einde deel 1>