Surveillance in de stedelijke nacht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rotterdamse aanpak alcohol & sport
Advertisements

Vlot vergaderen Welkom.
Op zoek naar nieuw publiek domein Analyse en strategie
seminar lerende politie organisatie 11 september 2007 Apeldoorn
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Ethiek Welkom! Waarden & normen kritisch bekeken.
“Alles van waarde is weerloos” (Lucebert)
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE. STELLING 1.  De invloed van de gemeente op de energiedoelstelling is kleiner dan we zelf denken.
Internetbankieren.
Concept Voorstellen. Het Concept Ons definitieve concept is een informatieve website met informatie over de uitgaansgebieden en uitgaansgelegenheden in.
“Waakzaam en dienstbaar staat de politie voor de waarden van de rechtstaat”. Waakzaam zijn = problemen voor blijven, klein houden en waar onvermijdelijk.
In samenwerking met 13 maart 2014.
Veiligheid van verloskundigen
VEILIGHEID. De bewoners van St. De Heem zijn –Er op vrijwillige basis –Komen soms uit niet stedelijke omgeving en zijn uiteindelijk in de stad terecht.
Ondernemersavond ‘Veiligheid’ centrum Hoogeveen. Programma 1.Ondertekening samenwerkingsovereenkomst 2.Uitreiking certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen.
Mensen maken de wijk Herijking wijkgericht werken Wim Kemp Wethouder voor welzijn, onderwijs, cultuur en wijkontwikkeling 10 december 2010.
Welkom.
Over hondenpoep en hangjongeren.
Bijeenkomst Veiligheid Winkelgebied Oud -West 12 april 2011.
Inleiding politieke sensitiviteit
Preventie van schade naar aanleiding van agressie
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
GEMEENTELIJKE REGIE IN DE VEILIGHEIDSZORG SCHETS VAN RELEVANTE FACTOREN EN EEN WETSVOORSTEL.
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 5 t/m 8
WG. Nieuwe handhaving Peter Musselaers (Nijmegen)
Vraaggerichtheid als beoordelingscriterium Margo Trappenburg USBO (UU) iBMG (EUR)
STEDELIJK GEZONDHEIDSZORG CONCEPT een zoektocht naar sterke kanten gemeenten tav zorg voor gezondheid resultaat zoektocht als vertrekpunt.
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 8 t/m 10
Raadsleden & Veiligheid Axel Weggelaar Niek Verkaik
OPZET PRESENTATIE  Convenanten  Opzet onderzoeken  Interactie middelengebruik en omgeving  Algemene resultaten  Aanbevelingen.
De positie van de gemeente in een lokaal veiligheidsnetwerk
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Harderwijk: waar ligt het?
Analyse Veilig Uitgaan Beleid Empirische basis voor analyse: Beleidsrapporten: EU, nationaal en lokaal, met focus op cameratoezicht en veilig uitgaan Interviews.
Risicojongeren in Rotterdam Aanleiding Wetenschappelijke input integrale benadering Input voor conferentie Gemeente Rotterdam/Rijk Opzet studie Literatuurstudie.
Dienst Wijken Wijkdialoog Leidsche Rijn In gesprek met bewoners en professionals over de wijkambities tot 2014.
Ondernemersfonds Leids Model
Les 2 Sociale Hygiëne Jan-Willem Poelma.
Grenzen en identiteit Deel 2.
Wetenschap voor iedereen Wetenschap toegankelijk maken voor een breed publiek Amito Haarhuis Adjunct-directeur Science Center NEMO 9 december 2015.
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Titel Hospitality experience. Klantreis Bij Hospitality zetten wij de klantbeleving centraal. Wij ondersteunen klanten in de optimale gastvrije klantreis.
Evaluatie Beleidsnota Veiligheid en Leefbaarheid.
Twisten over publieke en quasi- publieke ruimte Thuislozen in Belgische stations Pieter Cools Ympkje Albeda.
Niels Bosman Naam:Bosman Voornamen:Cornelis, Niels Geboortedatum:27 oktober 1980 Geboorteplaats:Emmen Postcode en Woonplaats:9718cm Groningen Adres:Westersingel.
Openbare ruimte als trekker Pitch werkbijeenkomst “Retail in middelgrote Gemeenten” 26 juni 2015.
Uitvoering zero tolerance drugsbeleid. Flexteam Ervaringen flexteam Toenemende vraag om handhaving n.a.v. “successen” Verplaatsing naar drugsgerelateerde.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Veiligheid in de wijk en Burgerparticipatie ALV Buurtvereniging Wilhelminapark.
Wetenschappelijke Gedragsbeïnvloeding Jorn Horstman
Noord-Brabant, klimaatbestendig en waterrobuust
Waarom moet je naar de website: luka-en-vince.webnode.com gaan?
LIAS Online Interactief Dynamisch Adaptief Beeldend De Visie.
LOBBYTRAINING “De Podiumkunsten: hoe krijg ik dat op de politieke agenda in mijn gemeente?”
HANGJONGEREN IN GEMEENTEN
Totaal alle regio’s in NL
Thematische netwerksamenwerking 24 september 2016
Blok 4 Helemaal vrij? Deelvraag:
‘Ontwikkelen doen we samen’
Blok 4 Helemaal vrij? Deelvraag:
Gezond Rondkomen bij de JGZ Utrecht
Gastgemeente gezocht! | 28 Oktober 2019
Gastgemeente gezocht! | 28 Oktober 2019
Informatievoorziening bij de GGD
Wijkverpleging als scharnierpunt: perspectief van de gemeente
D&P P1 Organiseren van een activiteit Hoofdstuk 6 - Veiligheid
Toezicht op Goed Bestuur bij IGJ Toezichtfestival maart 2019
Transcript van de presentatie:

Surveillance in de stedelijke nacht Dr. Ilse van Liempt Universiteit Utrecht i.vanliempt@geo.uu.nl

Aanleiding onderzoek Steden profileren zich graag als uitgaansstad Dit streven staat op gespannen voet met onveiligheidsgevoelens van nachtelijke bezoekers aan de stad Gemeente zetten massaal in op surveillance om orde en veiligheid te creeeren in de stedelijke nacht

Onderzoeksvraag maar hoe effectief zijn netwerken van surveillance? Hoe verloopt het samenspel tussen verschillende actoren in surveillance netwerk? Hoe beinvloeden deze maatregelen gevoelens van onveiligheid en gedrag van bezoekers?

Uitvoering onderzoek Analyse van beleidsstukken en interviews met stakeholders rondom surveillance in 3 uitgaansgebieden: Rotterdam, Utrecht, Groningen Nachtelijke observaties en interviews met bezoekers en toezichthouders in 3 steden Wetenschappelijk onderzoek met praktijkorientatie Valorisatiepanel (onderzoeksbureaus, ministeries, gemeenten, horeca, politie) Website: www.stadsnachtwacht.nl

Samenwerkingsverbanden Veel gemeenten gaan op zoek naar aanvulling op toezicht van politie tijdens uitgaansavonden Er ontstaan allerlei samenwerkingsverbanden van politie met particuliere beveiligingssector, met jongerenwerk/buurtbewoners Tegelijkertijd steeds meer ‘surveillance van onderop’ Bezoekers surveilleren zelf door bv opnemen van geweld met mobieltje

Samenwerkingsverbanden Samenwerkingsverbanden verbinden het grijze gebied tussen prive en publieke ruimte Informatie uitwisseling wordt makkelijker door deze samenwerkingen maar er zijn ethische grenzen aan deze uitwisseling Voorbeeld: Collectief Horecaverbod in de praktijk

Beleving van toezicht door bezoekers Op basis van onderzoek in Arnhem (Korenmarkt) en Apeldoorn (Caterplein) blijkt dat: bezoekers hele tegenstrijdige gevoelens hebben tav politieinzet/verlichting/aanwezigheid van anderen

Beleving van toezicht door bezoekers Portiers worden door het uitgaanspubliek als ‘de zwakste schakel’ in het veiligheids aparaat bestempeld Veiligheidsmaatregelen kunnen ook agressie opwekken ‘Ik vind het altijd wel een beetje zo van: woho wij zijn de portiers en denk maar niet dat je zo maar naar binnen mag komen. Het geeft niet echt een veilig gevoel, zeg maar’

Veilig maar ook spannend? Als de nightscape helemaal beveiligd is is er dan nog ruimte voor spanning/avontuur?

De publieke ruimt nog publiek? Veiligheidsmaatregelen kunnen ook leiden tot uitsluiting van bepaalde type bezoekers/bepaald gedrag Hoe houden we de publieke ruimte publiek?