Enzymen (in het spijsverteringskanaal)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Noodzaak van uitscheiding
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Vertering koolhydraten
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
Hoorcollege Voeding en Vertering
Voortgezette assimilatie =
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
T4 – Voeding en Vertering
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Koolhydraten
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Het verteringsstelsel
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Energie uit je eten halen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voedingsstoffen.
Spijsvertering.
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
De organen voor vertering
Transcript van de presentatie:

Enzymen (in het spijsverteringskanaal)

Enzymen: Processen verlopen vaak langzaam, enzymen versnellen dit proces Enzymen breken stoffen af tot kleinere stoffen die kunnen worden opgenomen door de wand van de dunne darm vaak te herkennen aan de uitgang ‘ase’ met daarvoor de naam van de stof die het afbreekt; lactase breekt lactose af link

Resumé Enzymen worden niet verteerd Enzymen versnellen het verteringsproces Voor elke voedingsstof een ander enzym

De mond Voedsel vermalen en mengen met speeksel: glijdt makkelijk naar de slokdarm In speeksel zit een enzym (amylase) dat zetmeel verwerkt tot maltose (een suiker dat bestaat uit twee gekoppelde glucosemoleculen) dat nog niet opgenomen kan worden in de dunne darm

Maag Maag is een tijdelijke opslagplaats voor het voedsel De maagportier is een kringspier aan het eind van de maag die steeds een beetje eten doorlaat Maagsapklieren produceren maagsap. Dat bestaat uit water, zoutzuur en het enzym pepsine. Dit enzym breekt grote eiwitmoleculen af tot kleinere eiwitten, die ook nog niet kunnen worden opgenomen.

De twaalfvingerige darm Tussen de maag en de dunne darm Afvoerbuizen van de galblaas en de alvleesklier komen hier uit.

Gal en lever Gal wordt geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal verteert niet maar verdeelt grote druppels vet naar kleinere druppels, die beter verwerkt kunnen worden

Alvleesklier Produceert ook amylase (zetmeel naar maltose) En trypsine dat kleine eiwitten omzet naar nog kleinere eiwitten, maar nog niet klein genoeg om opgenomen te kunnen worden En lipase dat vetten (lipiden) omzet naar glycerol en drie vetzuren, die wel opgenomen kunnen worden in de dunne darm

Dunne darm Heeft als functie: het opnemen van voedingsstoffen uit het spijsverteringskanaal naar het bloed ongeveer 8 meter lang voegt ook verteringssappen toe

Dunne darm

Oppervlaktevergroting de oppervlakte moet zo groot mogelijk zijn om zo veel mogelijk voedingsstoffen uit de voedselbrij naar het bloed te halen de darm heeft aan de binnenkant darmplooien, een soort vouwen op die darmplooien bevinden zich darmvlokken daardoor is de oppervlakte ongeveer zo groot als een tennisveld

Verteringssappen (in de dunne darm) maltase zet maltose om in twee glucosemoleculen, die kunnen worden opgenomen - link sacharase zet sacharose (gewone suiker) om in glucose en fructose, wat beide kan worden opgenomen lactase zet lactose (melksuiker) om in glucose en galactose, wat beide kan worden opgenomen peptidase zet de kleine eiwitten om in aminozuren, die kunnen worden opgenomen in de dunne darm