Informatie over het Voortgezet Onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de ouderavond van groep 8
Advertisements

Voorlichting studiekeuze klas 4. Aktiviteiten dit schooljaar  Onderwijsbeurs  Open dagen  Scholen- en beroepenmarkt  Keuzeformulier vervolgonderwijs.
Overgang van PO naar VO Let op!
Overgang van PO naar VO Let op!
OUDERINFORMATIEAVOND
Programma Inleiding Herman Geenen
VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs. vmbohavovwo.
Presentatie Procedure naar het VO
De (leer)weg naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Een goede aansluiting.
Welkom op de informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen, die als “advies” hebben gekregen: Theoretische Leerweg – HAVO (VWO) Informatie avond.
Hartelijk welkom op de informatie avond voor het voortgezet onderwijs
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
Overgang van PO naar VO Let op!
Bisschoppelijk College Echt Informatiebijeenkomst voor ouders/verzorgers leerlingen groep 8 van de basisscholen van Echt e.o in januari 2006.
Informatie avond groep 8
Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs
Algemene Voorlichting Voortgezet Onderwijs
WELKOM.
Mobieltje op trilalarm ?
Informatie avond groep 8
HET VOORTGEZET ONDERWIJS
Het Voortgezet Onderwijs
4 leerwegen ◦ basisberoepsgerichte leerweg  MBO niv. 1/2 ◦ kaderberoepsgerichte leerweg  MBO niv. 3/4 ◦ gemengde leerweg  MBO niv. 3/4 ◦ theoretische.
Connect College Echt Informatiebijeenkomst voor
CSG Rehoboth Welkom op de ouderavond klas 2 KIEZEN.
Informatie avond klas 2 op de informatieavond voor
Welkom in klas VQ Mentoren:
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Een nieuwe start Overgang van Basisonderwijs naar Voortgezet onderwijs.
Welkom Op de informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen die als ‘advies’ gaan krijgen: Theoretische Leerweg of HAVO 9 MAART 2015.
Het Voortgezet Onderwijs
Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs VMBO Anika Terhell Ilse Timmerman Julia Visser Heleen Wessels.
Het Voortgezet Onderwijs
Ouderavond 3e klas schooljaar
Informatie voor ouders groep 8 over:
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Algemene Voorlichting Voortgezet Onderwijs. Inhoudsopgave Voortgezet onderwijs algemeen De schoolorganisatie en het eerste jaar – Wat is er anders t.o.v.
De (leer)weg naar het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Een goede aansluiting.
Informatieavond VO Albert Plesmanschool1. 2 Programma van de avond Welkom en inleiding Voortgezet Onderwijs Algemeen Onderbouw VMBO HAVO en VWO Traject.
Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO.
Welkom Op de informatieavond voor ouders/verzorgers van leerlingen die als ‘advies’ gaan krijgen: Theoretische Leerweg / MAVO 22 februari 2016.
Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo.
Na de basisschool. beroepsopleidingen basisschool voortgezet onderwijs.
Welkom op deze informatie avond Over groep 8 en het voortgezet onderwijs.
Op naar het VO…….. En nu?. Wat kunt u verwachten? uur- Wat houdt het VO in? - Het schooladvies; waarop is dit gebaseerd? - Uitleg over de Centrale.
HET BALKON… een brede school met uitzicht op een goede toekomst! Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs.
Voorlichting Voortgezet Onderwijs Informatieavond voortgezet onderwijs Voorstellen Voorstellen Het voortgezet onderwijs Het voortgezet onderwijs.
Inhoudsopgave Voortgezet onderwijs algemeen Van PO naar VO Route 8 Scholen in de omgeving Vragen….
VOORLICHTING VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS.
 Om te bepalen of een leerling bij de eindtoets de reguliere toets maakt of de niveautoets (zelfde toets andere vraagstelling)  Verplicht voor kinderen.
Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden.

Informatie voor ouders groep 8 over:
Informatie voor ouders groep 8 over:
Informatieavond VO Albert Plesmanschool.
Informatie voor ouders groep 8 over:
VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS
VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS
Informatie voor ouders groep 8 over:
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Informatie - avond groep 8
Bs ‘t Carillon Daltonschool
Welkom op de voorlichtingsavond voor de ouders/ verzorgers van GT2
Informatie voor ouders groep 8 over:
De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs
Mobieltje op trilalarm ?
Studiekeuzes van uw kind
LOOPBAANORIENTATIE en BEGELEIDING
Welkom Profielkeuze voorlichtingsavond voor leerlingen uit mavo en havo klas 2.
Informatie - avond groep 8
Transcript van de presentatie:

Informatie over het Voortgezet Onderwijs

Voorbereidend middelbaar onderwijs (VMBO) Het VMBO duurt 4 jaar. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk leerlingen doorstromen naar de HAVO of het MBO. Onderbouw vmbo In de eerste 2 jaar van het vmbo (onderbouw) krijgen alle scholieren hetzelfde lesaanbod. Het onderwijs in de onderbouw moet voldoen aan eisen (kerndoelen). Deze kerndoelen bepalen wat leerlingen in de onderbouw moeten weten en kunnen. Bijvoorbeeld wat scholieren moeten weten over geschiedenis en wat ze na de eerste 2 jaar moeten kunnen berekenen bij wiskunde.

Bovenbouw vmbo: sectoren Na de eerste 2 jaar gaat de leerling naar de bovenbouw. Aan het eind van het 2e schooljaar kiest elke vmbo-leerling een sector (richting). Een sector bereidt vmbo-leerlingen voor op hun vervolgopleiding en het werk dat ze na hun opleiding kunnen doen. Het vmbo heeft 4 sectoren: zorg en welzijn; techniek; economie; landbouw. Binnen een sector kunnen studenten een specialisatie kiezen. Binnen de sector techniek kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor bouw, metaal of elektrotechniek.

Bovenbouw vmbo: leerwegen Aan het eind van het 2e schooljaar kiest elke vmbo-leerling een leerweg. Een leerling kiest de leerweg die het beste bij hem past. Er zijn 4 leerwegen in het vmbo: 1) Theoretische leerweg (vmbo-t) voor leerlingen die weinig moeite hebben met studeren en nog geen beroepsopleiding willen kiezen. 2) Gemengde leerweg voor leerlingen die weinig moeite hebben met studeren en zich willen voorbereiden op bepaalde beroepsopleidingen. 3) Kaderberoepsgerichte leerweg voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld, zoals leerlingen die graag met hun handen werken. 4) Basisberoepsgerichte leerweg voor leerlingen die een combinatie van leren en werken prettig vinden.

Hoger algemeen voortgezet onderwijs (HAVO) & voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO) De havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs, 5 jaar) en het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, 6 jaar) bereiden leerlingen voor op een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en aan de universiteit. Onderbouw havo en vwo In de onderbouw (klas 1, 2 en 3) van de havo en het vwo volgen leerlingen algemene vakken. Het onderwijs in de onderbouw moet voldoen aan eisen (kerndoelen). Deze kerndoelen bepalen wat leerlingen in de onderbouw moeten weten en kunnen. Bijvoorbeeld wat scholieren moeten weten over geschiedenis en wat ze na de 1e 2 jaar moeten kunnen berekenen bij wiskunde.

Profielen bovenbouw havo en vwo Leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo (klas 4 en 5 van de havo en klas 4, 5 en 6 van het vwo) kunnen kiezen uit 4 richtingen (profielen): natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en Maatschappij en cultuur en maatschappij. Een profiel is onder meer opgebouwd uit verplichte vakken: 6 voor havo en 7 voor vwo. Verplichte vakken bovenbouw havo en vwo Naast de vakken uit het profiel krijgt elke leerling in de bovenbouw een aantal verplichte vakken: - lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige vorming. - het profielwerkstuk, maatschappijleer (havo en vwo) en algemene natuurwetenschappen (alleen vwo). Voor alle leerlingen op het vwo is wiskunde een verplicht vak.

Toelating op de VO-school Nadat een leerling is aangemeld op een VO school, bekijkt de school het onderwijskundig rapport, het advies van de basisschool en de testresultaten. De VO-school beslist uiteindelijk of de leerling zal worden toegelaten en ingeschreven. Het primair onderwijs, de basisschool, heeft hierin geen beslissingsrecht.