VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Advertisements

Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Pio Cesare Piemonte Italië
BOURGOGNE SVH Wijncertificaat. 2 Bourgogne § 8.4 uBourgogne heeft een lange wijntraditie uGrote rol weggelegd voor de Cisterciëncer monniken uDe monniken.
ELZAS CEPAGES.
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Noord Italië Piemonte - Barolo. Piemonte telt het grootste aantal kwaliteitswijnen van Italië. Op een strook van nauwelijks 20 kilometer vind je meerdere.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
Lezing en debat KIVI NIRIA Marcel Crok De staat van het klimaat KIVI NIRIA Afdeling Techniek, Maatschappij & Economie Dinsdag 7 juni Den Haag.
Champagne SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Sigarenclub Dirk Martens
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wine for Dummies Joery De Lille.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Op wereldreis met de Noordse stern Anja Jansen RuG Anja Jansen RuG.
TMAP referentiegebied Rottum Resultaten 2010 en onderzoeksplan 2011 Norbert Dankers en Frouke Fey.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijnproeverij Giro d’Italia
MARktSTUDIE commercialisatie snoekbaars
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Portugese dranken.
Leerplan Centrum Den Hoorn Eindwerkstuk RE&H Opsteller: Remko Bentvelsen Mark den Heijer Docent:H. Vande Putte Datum:
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
De eedle wijn verkwikt den geest, Is de ziel van vreugd en feest. Hoog dan is den wijn te roemen. 't Misbruik mag 't gebruik niet doemen. Petronella Johanna.
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
VOLGENDE DEGUSTATIE 6 SEPTEMBER IPV 13 SEPT. MAIL VOLGT !!!!
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Emozioni Dé specialist met passie voor Italië. Emozioni - een passie voor Italië De enige Belgische tour operator, gespecialiseerd in één land De passie.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
De wijngebieden in Italië
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
2.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Transcript van de presentatie:

VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005

ITALIE Grieken: Oenotria = Wijnland 20 Regio’s Elk hun wijngaard

ITALIE Grieken: Oenotria = Wijnland Noord-Oosten Oostenrijk, Zwitserland Lichte frisse wijntjes Centrum Kwaliteitswijnen Zuiden Krachtige wijnen, Hoog alcohol gehalte

1000 inheemse soorten, waarvan 400 opgenomen on DOC's Veel klonen en subsoorten "Franse" soorten uitgesloten, alhoewel vaak verbouwd  vini di tavola. Best gekende rassen: •Sangiovese (Chianti en andere in het centrum) •Nebbiolo (Piemonte - Mist) •Barbera (van Piemonte, nu overal) •Montepluciano (Centraal Italië) •Malvasia (in 't zuiden) •Trebbiano, Vernaccia (Wit, Noorden en centrum) •N.B. Primitivo – Zuiden, = Zindandel) ITALIE

DOC-wet van • Gebaseerd op franse AOC. • Te strak. Tegen vooruitgang. Sinds 1992: “Goria”-wet (Wet 164) • Vino da tavola Ook kwaliteitswijnen! Bvb. “Supertoscanen” • IGT (Indicazione Geografica Tipica) (130) Afkomstig van een welbepaalde gebied. Druivenras mag op het etiket vermeld. • DOC (Denominazione di Origine Controllata) (300) Strakke regels ivm herkomst, druiventeelt, druivensoorten, max. opbrengst per hectare, alcoholpercentage, lagering (rijping) van de wijn, enz. Instandhouding van tradities. • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita ) (25) Strengere wetgeving over de opbrengst per hectare en kwaliteit. Te herkennen aan de banderol om de hals van de fles. Keuring voor iedere botteling. ITALIE

Grieken: Oenotria = Wijnland Piemonte

Voet van de berg

Wijngebieden vnl. zuid-oosten van Turijn

LANGHE heuvels MONFERRATO heuvels ROERO BAROLOBARBARESCO Gattinara Cavi Caluso Passito (Dessert)

LANGHE heuvels MONFERRATO heuvels BAROLOBARBARESCO

Barolo Barbera Barbaresco Bardolino Asti Alba Nebiolo

Babera:Cepage (druivenras) Vnl. in Piemonte Barolo:Dorp DOCG: 11 dorpen Alba:Stadje DOC’s: “cepagenaam” d’Alba Babaresco:Dorp DOCG: 3 dorpen Asti:Stad DOC’s: “cepagenaam” d’Asti Nebiolo:Cepage (druivenras) Enige in Barolo & Barbaresco Bardolino: DOC in Veneto; zuiden Gardameer, bij Verona.

NebioloEnige toegelaten in DOCG Barolo & Barbaresco DOC Nebiolo d’Alba Late rijping (oktober: mist). Zuidelijke hellingen BarberaPiemonte. Nu ook elders in Italië DOC’s: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Barbera del monferrato DolcettoFreisaGrignolinoBrachetto WITTE WIJNEN Moscato (DOCG Asti Spumante & Moscato d'Asti) CorteseGavi DOCG (Oosten Monferrato) Arneis In Roero gebied.

DOC’s 39 (van de 300 in Italië) DOCG’s 7 (van de 25 in Italië) Barolo, Barbaresco, Brachetto d'aqui, Gattinara, Ghemme, Asti (of Asti spumante of Moscato d'Asti), Gavi of Cortese di Gavi Parker prijst Barolo en Barbaresco 2000 de hemel in 3 Mhl / ha = 52 hl/ha70% DOC of DOCG

DOCG • Gemeente Barolo • + 10 omliggende gemeenten • 1200 ha • (Langhe heuvels)

Min 3 jaar lagering waarvan min 2 jaar op eik of kastagne. Traditioneel methode • Fermentatie min. 3 weken, hoge T° • Jaren rijping op grote eiken vaten van hl • Harde tanines – toegankelijk na min. 10 jaar Moderne methode • Fermentatie max. 10 dagen onder T° kontrole • Rijping op franse barriques min 2 jaar • Sneller toegankelijk, fruitiger, …

Traditioneel methode / Moderne methode Traditioneel: karakeristiek v/d terroir jarenlange rijping op fles appreciatie Nebiolo complexiteit Moderne:gemakkelijker toegankelijk minder terroir karakteristieken “flat taste”

Bricco: rug (Bric) Sorí: zuidkant

DOCG • Gemeente Barbaresco • + Treiso & Neive • 500 ha • (Monferrato heuvels) Min. 2 jaar lagering, waarvan min. 1 jaar vat

BAROLO rijk en complex sterke tanine structuur Dolcetto - Barbera Voorgerechten / lichte gerechten Barolo - Barbaresco “Brasato al Barolo” Geroosted vlees (wild gevogelte) Complexe droge kazen (parmigiano reggiano)

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza (Barolo) 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza (Barolo) Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza (Barolo) 6) Barolo Cannubi 1999Brezza (Barolo)

Azienda Agricola BREZZA Giacomo e Figli • Sinds 1885 • 18 ha wijngaard • 15 ha in Barolo • 95% rood • 60% export 40% thuis

• Wijnbouw sinds 18de eeuw • Fransman “Oudart”: Gouden medaille in 1857 in Londen met “Neive” van Nebiolo • 60 ha – Familie Stupino • Typische Piemonte wijnen (beh. Barolo) • “I Cortini” & “Castello di Neive classico” van Pinot Noir

Azienda Agricola LA CONTEA Neive Hotel Restaurant Eunotheek

• PaciocchiDolcetto d'AlbaDOC • CaplinBarbera d'AlbaDOC • Ripa SoritaBarbarescoDOCG • Vigna Moncastello Nebbiolo d'Alba DOC • Scricciolo Moscato d'AstiDOCG

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

0) Dolcetto d’Alba 2004Brezza 1) Dolcetto d’Alba 2004Castello di Neive Basarin 2) Barbera d’Alba 2003Brezza Cannubi Moscatel 3) Barbaresco 2002A.A. La Contea (Neive) 4) Barbaresco 2000A.A. La Contea (Neive) Ripa Sorita 5) Barolo (classico) 1999Brezza 6) Barolo Cannubi 1999Brezza

VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005