Generation €uro Students' Award Een wedstrijd voor leerlingen uit de laatste graad van het secundair onderwijs Concept, organisatie, ondersteuning,...

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatieavond vervolgkeuze Mavo Dinsdag 1 oktober 2013.
Advertisements

Leonardo project : EuroVITO Tsjechië België.
Inschrijven op een vervolgopleiding
Inhoud •Algemene info •Quiz •Mogelijkheid tot stellen van vragen.
Informatieavond 22 april 2013
Groep 1 en 2 In de kleutergroepen worden in januari en juni LVS CITO taal en rekenen afgenomen.
Zichtbaarheidsactie Sint-Pieter Zevendonk
Begeleiding starters en professionalisering docenten Project 2 1.
Overgang van PO naar VO Let op!
Welkom bij de informatieavond buitenlandse reizen Havo-4 en Vwo-5.
De heer R. Schouten Mevrouw M. Dingemans
EEN LOOPBAAN BIJ DE RECHTERLIJKE MACHT Examen beroepsbekwaamheid
Presentatie Procedure naar het VO
Eindwerk zesde jaar.
Ouderavond havo 4.
Welkom bij de World Vision Quiz.
Vanaf oktober verkrijgbaar: Muiswerk Uitdrukkingen 1
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
SPECS: • Datum: 13 of 20 maart 2014 • Locatie: FLOOR Kohnstammhuis • Wie: Teams Hogescholen Nederland (met CE of CO opleiding) CONCEPT TEAMS: • Maximaal.
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Op Sint-Montfort.
Mariska Warnars Coördinator SBIR cyber security Agentschap NL
EXAMEN en UITSLAG ZIJN VERSCHERPT PER School-Examen Centraal-Examen Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) dit zijn: De rapport cijfers 1,2,3,4,(klas3)
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Welkom ouderavond – klas 4
Een kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Het centraal aanmeldingsregister.
Waarom? Werk een instrument uit waarmee informele kennisdeling gestimuleerd wordt Verminderen adviesvragen die aan Coördinerende Archiefdienst worden gesteld.
SEMINARIE-UUR HUMANE WETENSCHAPPEN
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
Leerkrediet
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Taaltesten en taalcursussen voor Erasmusstudenten
Thema 1 Inleiding op Leren en Instructie Aanpak van de cursus
Infodag ERASMUS 18 december 2008 Arteveldehogeschool, Gent.
INTERNATIONALISERING VAN A TOT Z voor het secundair onderwijs Gent, 12 mei 2009.
INTERNATIONALISERING VAN A TOT Z voor het basis- en secundair onderwijs Gent, 11 maart 2010.
Uitwisseling Ieper - Gliwice. Index Hoe het begon Bilateraal? Multilateraal? Ons project Help!
Inschrijven in de basisschool voor het schooljaar Het centraal aanmeldingsregister.
Diagnostische toetsen voor het MBO
Met de steun van Welkom. Inhoud 1.Korte voorstelling Ecolife 2.Ecodriving workshops 3.Ecodriving op evenementen 4.Stand van zaken 5.Toekomstperspectief.
Begeleiding starters en professionalisering docenten Project 2 1.
Informatieavond groep 8
Uitwisseling Roermond
Middenstandsvereniging Heusden-Zolder vzw heet u welkom
Eurekas wedstrijd rond wetenschappen en technologie.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Op weg naar het voortgezet onderwijs
27/11/2014 Algemene Statutaire vergadering. Goedkeuring van het verslag van de Algemene Vergadering van
Praktische afspraken. 1) verder bouwen op tweede graad 2) voorbereiden op hoger onderwijs.
Aanvragen van een KA2/S2S-partnerschap in het schoolonderwijs (2015)
Startmoment Master Politieke Communicatie 24 september 2007.
Word kapitein van je project Doe ook mee !
Peilingsonderzoek in een notendop
Informatieavond groep
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Inleiding © soc.kuleuven.be/prijssociologie. Wat en waarom? © soc.kuleuven.be/prijssociologie.
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Jacqueline Kerkhoffs Juni We liggen op koers Wetgevingstraject: –Concept wet –Internetconsultatie –Advies onderwijsraad –Bijstelling wetstekst –Ministerraad.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Wist u dat? ons cluster al jaren meer formatie krijgt dan waar we recht op hebben (1 : 25)… de krimp al een paar jaar gaande is… we ieder jaar maanden.
GROEP 7. Deze informatie kunt u nog eens nalezen op onze website! GROEP 7.
Deze informatie kunt u nog eens nalezen op onze website!
LES 2: PROEF-LES 1) Wat is de bedoeling?
INFORMATIEAVOND LEERJAAR 4
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Inleiding © soc.kuleuven.be/prijssociologie.
Onderzoek ‘Loopbanen in het secundair onderwijs’: een stand van zaken
Transcript van de presentatie:

Generation €uro Students' Award Een wedstrijd voor leerlingen uit de laatste graad van het secundair onderwijs Concept, organisatie, ondersteuning,...

Wat is de Generation €uro Students' Award?  Een wedstrijd over het monetair beleid en het Eurosysteem ... die dit jaar zijn tweede editie kent (in waren er in België 350 deelnemers uit 60 scholen)... ... en in een twaalftal landen van het eurogebied wordt gehouden... ... met in België twee afzonderlijke wedstrijden (N & F)

Wat is de bedoeling van de Award?  Een beter inzicht verwerven in het monetair beleid en in de rol van de centrale banken  Beter begrijpen hoe het monetair beleid samenhangt met de economie in haar geheel ...door de monetairbeleidsinstrumenten te leren gebruiken ...door met dezelfde gegevens te werken als de Raad van Bestuur ...door in real time te werken (de leerlingen moeten op ongeveer hetzelfde ogenblik beslissen als de Raad van Bestuur)

Wie kan aan de wedstrijd deelnemen?  Klassen / groepen leerlingen met een leerkracht waarbij ten minste één van de leerlingen les moet krijgen van de leerkracht in kwestie en op dezelfde school moet zitten  Leerlingen uit de laatste twee jaren van het secundair onderwijs  Per school mogen twee teams deelnemen  Internationale scholen doen rechtstreeks mee bij de Europese Centrale Bank en in het Engels

Drie wedstrijdronden  Onlinequiz (november 2012)  Schriftelijke proef (1/12/2012 – midden februari 2013)  Presentatie (1/3/ eind maart 2013)

MAAR... WIJ LATEN U NIET AAN UW LOT OVER!

Ondersteuning  Een website: met regelmatige nieuwsberichten en allerhande onlinehulpmiddelen

Ondersteuning Momenteel:  Documentatie voor de leerkrachten, met tal van verwijzingen naar onlinehulpmiddelen ... waaronder een stapsgewijs lessenprogramma  + een presentatie over het monetair beleid  om mee te nemen

1. Onlinequiz (vragenlijst)  Verplichte inschrijving (via mail = op een naam) vanaf 1oktober  !! een adres mag maar één keer meedoen !!  30 vragen / 3 moeilijkheidsgraden / getrokken uit 100 vragen  Mogelijke test = 10 vragen  Onderwerpen: monetair beleid, institutioneel kader, een beetje geschiedenis  Individueel of groepswerk  De 20 besten van elke gemeenschap Ronde 2!  Bij gelijke stand krijgen de eerste respondenten voorrang.

2. Schriftelijke proef (1/12/2012 – midden februari 2013)  Aan deze proef mogen de 20 beste teams van de quiz meedoen  Er moet een team worden ingeschreven: max. 5 leerlingen + 1 leerkracht  Maximaal 2 teams per school met een verschillende coach  Onderwerp: het nemen van de monetairbeleidsbeslissing van maart 2013  Gebruik van macro-economische gegevens (economische en monetaire analyse)  Specifieke ondersteuning: "Instructies voor het essay" (+ website, + lessen, enz.)  Tekst van maximaal 2000 woorden te uploaden op de website.

2. Schriftelijke proef - evaluatiecriteria  Relevantie van de voorgestelde rentebeslissing  Argumenten waarop die beslissing is gebaseerd  Vertrouwdheid met de termen en uitdrukkingen betreffende het monetair beleid en het adequaat gebruik ervan  De 5 beste teams van elke gemeenschap worden uitgenodigd deel te nemen aan de derde fase

3. Presentatie (1/3/ eind maart 2013)  5 beste teams van de tweede ronde  het nemen van de monetairbeleidsbeslissing van april of mei 2013  Gebruik van macro-economische gegevens (economische en monetaire analyse)  Mondelinge voorstelling aan de hand van een PowerPoint- presentatie (20 min.), in de Nationale Bank (de treinkosten worden terugbetaald)  + antwoorden op de vragen van een jury (15 min.)  Hier nemen alle leden van het team aan deel, behalve de leerkracht

3. Presentatie - evaluatiecriteria  Relevantie van de voorgestelde rentebeslissing  Argumenten waarop die beslissing is gebaseerd  Vertrouwdheid met de termen en uitdrukkingen betreffende het monetair beleid en het adequaat gebruik ervan  Structuur van de presentatie  Kwaliteit van de mondelinge presentatie  De mate waarin elk lid van het team aan de presentatie deelneemt  De methode die wordt gebruikt om de presentatie te geven

Prijzen... Prijzen die de Nationale Bank uitreikt aan de beste drie teams:  Geldprijs voor de school (€ 1 000, € 700, € 500)  Individuele prijzen voor elk lid van deze drie teams (inclusief begeleider): € 150, € 75 en € 50  Trofeeën

Prijzen... Prijs van de Europese Centrale Bank voor het beste team:  reis van twee dagen naar de ECB in Frankfurt, betaald door de ECB (reis + hotel)  opleiding bij de ECB  ontmoeting met de winnende teams uit de andere landen (geen wedstrijd)  bijwonen van de persconferentie van de president van de ECB en een ontmoeting met hem  recreatief programma

Winnaars voor de Vlaamse Gemeenschap in Sint-Lodewijkscholen BuSO (Wetteren)

Hebt u vragen?