De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Intervisie: sterkte-zwakte analyse
Ouders & School “Ouderbetrokkenheid in het secundair onderwijs” Promotoren: Prof. Dr. Piet Van Avermaet Prof. Dr. Ruben Vanderlinde Onderzoekers: Celine.
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Adaptief onderwijs.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Portfolio in VZ Wenk servicedocument.
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
1 Verplicht vrijwilligerswerk & spanningen omtrent activering Dr. Carmen Mathijssen (Cera & LES KULeuven) 22 mei 2014.
Ondernemen(d) in het onderwijs
Kinderrechten als brug
Symptomen faalangst Fysieke klachten: Hartkloppingen Hoofdpijn
Toegenomen belang interculturele communicatie door evoluties op het vlak van: Informatie- en communicatietechnologie Vervoer Handel Migratie.
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Workshop Identiteit?.
Studiekeuze: ontwikkelen van betrokkenheid en identiteit Inleiding decanensymposium 17 september 2015 Monique Volman.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
STUURGROEP KZ 25 februari AGENDA Opvolging vorige bijeenkomst 19 maart 2015 Pedagogisch raamwerk. Alle documenten van de studiedag via onze website:
Lerend netwerk economie EDGE-kit 12 oktober 2015.
Digitale portfolio´s Volgende. Waarom? Heb je ook niet zo vaak gehad dat een kind in de klas zoiets moois maakte dat je dacht, het is wel jammer als we.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Januari 2016 Gent – Hasselt.
Kwalitatief onthaalonderwijs is durven over het muurtje kijken LOP Antwerpen Basisonderwijs & Secundair onderwijs.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Workshop 19 oktober 2016 CVO Antwerpen
Presentatie EduCheck SOML
Studieloopbaanbegeleiding
Leerlijn Actief Burgerschap
Suzanne Luger & Yvonne Rijns
Gezondheid en leefstijl
Workshop 1 11 november 2016 CVO Antwerpen
Hartelijk welkom, we starten om 14u
Yammer.
What is the meaning of? Student centered learning
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
VMBO-achtbaan Ontwikkelagenda Onderwijsprogramma
Workshop 2 24 november 2016 CVO Antwerpen
Bedrijvigheid in de lessen economie!
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Zwart wit denken in de klas
Het waagstuk van de opvoeding
Samen leren regisseren: creatief omgaan met doorgaande leerlijnen
Actief burgerschap in het SO: “Hoe maken we samen het verschil?“
Verwelkoming Dag van het Secundair Onderwijs
Kennisclip Web toepassingen
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Samen leren samenleven Het vernieuwde PPGO!
het katholiek basisonderwijs
Kick-off Lerend Netwerk Leerlijn actief burgerschap
Hoe verhogen we de betrokkenheid van alle collega’s?
Presentatie voor teams Oktober 2018
Methodiek en Begeleiden Didactiek aan de basis
Arline Spierenburg november 2018
JEUGDzorg - voor wie?.
FILOSOFEREN LES: LEEFT AARDE?.
Materiaal en methode Welke materialen en methode worden er gebruikt?
Kopopleiding Gert de Goede Lerarenopleider NaSk Oktober 2018.
Dertien factoren beïnvloeden de implementatie van Zill
The Future Teacher 3.0.
Centrale Nachtzorg Gemiva-SVG
Transcript van de presentatie:

De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft.

ACHTERGROND? In analogie met de leerlijn actief burgerschap voor secundaire scholen ontwikkelde het GO! in samenwerking met 4 scholen een competentiegericht leerpad Actief burgerschap voor OKAN. DOEL? Jongeren in OKAN versterken in hun verdere studie- en beroepsoriëntatie, tools in handen geven om volwaardig te participeren aan onze samenleving én deze samenleving zelf mee vorm te geven. De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft.

ARBEIDSGERICHTE COMPETENTIES Overzicht leerpad Actief burgerschap in OKAN GO! COMMUNICEREN FILOSOFEREN DUURZAAM SAMENLEVEN ARBEIDSGERICHTE COMPETENTIES GESPREKKEN VOEREN met aandacht voor het soort gesprek met aandacht voor misverstanden met aandacht voor de ander   SAMENWERKEN inlevingsvermogen groepsontwikkeling ONLINE COMMUNICATIE digitale communicatiemiddelen gebruiken mijn gedrag online digitale inhouden (opzoeken, creëren en presenteren) KRITISCH DENKEN rationeel onderzoeken mediawijs reflecteren MORELE OORDEELSVORMING identiteitsvorming oordelen over goed en kwaad KEUZEVORMING doelen stellen participatie DIVERSITEIT positief omgaan met diversiteit antwoord bieden op discriminatie OMGAAN MET SPANNING EN CONFLICT handelen bij conflict mensenrechten PROFESSIONELE IDENTITEIT zicht op jezelf: motieven- en kwaliteitenreflectie studie- en beroepsoriëntering zelfsturing ARBEIDSMARKTVERKENNING wegwijs in economische omgeving werkexploratie job in zicht De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft. Wij zoeken inspirerend materiaal dat gelinkt kan worden aan deze hoofdcompetenties en clusters

Hoe aan de slag met het leerpad? Voor leerlingen We ontwikkelden, in samenwerking met Wablieft, een eerste prototype voor een competentiewaaier voor OKAN-leerlingen. Doel? inzicht krijgen in/bewust worden van burgerschapscompetenties eigen burgerschapscompetenties zichtbaar maken groei in burgerschapscompetenties visualiseren De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft.

Hoe aan de slag met het leerpad? Voor leraren We ontwikkelen een open online inspiratiebox voor Actief burgerschap in OKAN Doel? OKAN-teams inspireren om lesactiviteiten en projecten op te zetten rond Actief burgerschap expertise en materiaal bundelen en delen De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft.

Structuur inspiratiebox voor leraren Algemeen luik: pedagogisch-didactische inspiratie Structuur inspiratiebox voor leraren (input over o.a. begeleidershouding, empowermentbenadering, evaluatie Actief burgerschap, didactiek, open brede school en Actief burgerschap, taalontwikkelend lesgeven en Actief burgerschap,...) De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft. Input per hoofdcompetentie

Inhoud inspiratiebox voor leraren Alle types inhouden welkom: inspirerende achtergrondliteratuur, video’s, werkvormen, uitstappen, toolboxen, uitgewerkte methodieken, projecten, teksten, podcasts, websites, organisaties die professionalisering/workshops bieden,...  Alle ‘inhoud’ krijgt een eigen fiche in de inspiratiebox met korte inleiding + link naar het materiaal (= andere webpagina, downloadbaar document, ...) De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige nieuwkomers binnen onderwijs toch redelijk gelijk blijft. ! Binnen de PBD van het GO! zorgen we voor een check of de materialen PPGO!-proof zijn (en dus overeenstemmen met het pedagogisch project van het GO!) !

Alvast heel hartelijk dank! We hebben zelf reeds heel wat materiaal verzameld om te inspireren. Toch denken we dat er nog veel meer te delen valt. Daarom lanceren we deze oproep: Heb jij of heeft je organisatie boeiend materiaal dat binnen OKAN kan inspireren om te werken aan burgerschapscompetenties zoals ze in het leerpad van het GO! aan bod komen? Wil je dit materiaal graag als inspirerend materiaal in de kijker zetten in onze inspiratiebox? Stuur ons de google form of neem contact op via mail: lotte.michielsen@g-o.be En dit graag tegen 15 oktober 2019 (De inspiratiebox is uiteraard nooit ‘af’ en zal steeds aangevuld worden.) Alvast heel hartelijk dank!

Verdere vragen of bedenkingen: contacteer lotte.michielsen@g-o.be