Mensenwerk Hogeland & de impact van aardbevingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opvoeden in de stad en in een dorp
Advertisements

Jaar van transport en veiligheid
Stichting Dijk van een Kust
Presentatie varianten Schepenenstraat1 Brede School Schepenenstraat Presentatie 12 februari 2008 raadsbijeenkomst.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Blik op Capelle vanuit landelijk perspectief Over Kantelen en Eigen Kracht Martijn Schut, adviseur Stimulansz 19 november, Capelle aan den IJssel.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Hoeveel boterhammen eten wij?
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Presentatie Veilig Honk
Gezonde lucht in de ruimtelijke praktijk: De Amsterdamse Richtlijn gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit Saskia van der Zee (GGD) en Harry van Bergen.
Jaar van transport en veiligheid Risico & Crisisbeheersing Deelproject risicocommunicatie en zelfredzaamheid Kennistafel buisleidingen 7 september 2010.
De Sociale Draagkracht van Dorpen in Borsele Dr Frans Thissen Universiteit van Amsterdam.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Zijn we er klaar voor??. Doel van deze presentatie: “bijpraten” van de ouders over de ontwikkelingen binnen Passend Onderwijs.
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
Hoe krijg je het op gang?.
De beweging in het Sociaal Domein: kans of ramp? 8 oktober 2014
Is veilige winning aardgas uit Groningenveld mogelijk?
Basisschool De Driesprong
Regionale samenwerking Geïntegreerde kindvoorziening Dhr. van Gelder wethouder De Marne Mw. Hartman-Togtema wethouder Loppersum.
27 februari 2010 Een heel zware aardbeving!. 131 Teletekst za 27 feb *************************************** Doden bij zware aardbeving in Chili ***************************************
6. Seismische activiteit
Inleiding Gerechtelijke procedure Taxatierapporten
Provincie Zuid Holland 25 feb 2015
Presentatie Sluitende aanpak VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN in de Provincie Groningen “Wat doen we goed en wat kan beter”? Maandag 19 mei 2008.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Challenge the future OTB – Onderzoek voor de gebouwde omgeving Woningmarktonderzoek aardbevingsgebied Groningen Prof.dr. Peter Boelhouwer OTB Onderzoek.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Onderzoek naar de veiligheidsbeleving van de bewoners in de wijken van de gemeente Maastricht Polina Putrik & Suhreta Mujakovic 21 Januari 2016 Buurtplatform.
Bijeenkomst mantelzorg- en vrijwilligers beleid Gemeente Zundert, 2015 Eva van den Broek.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
In schooljaar hebben in Drenthe 300 mbo- studenten de opleiding zonder diploma verlaten.
20 januari 2016 Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen Hans Alders.
20 april 2016 Nationaal Coördinator Groningen 1 Programma 1.Welkom en inleiding door wethouder Pier Prins 2.Toelichting op de inspecties door Sharmila.
Gaswinning en aardbevingen Historie 50 jaar gaswinning Groningenveld Slochteren – Loppersum Nog circa 50 jaar voor de boeg.
1 juni 2010 I.s.m. lokale ChristenUnie fracties Groningen ChristenUnie Regiotour Groningen.
Sociale wijkteams Almere. Anne Kristie Hoogbruin Manager Sociale Wijkteams Joost Foget Wijkwerker.
Aan de bel trekken: wanneer en hoe? Ruben Griffioen & Jos Mast.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
(Mini) Symposium Boeren-Box zondag 23 oktober 2016
Good Practices VO Gouden weken en schoolstewards
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
GOVERNANCE OP DE SCHAAL VAN RICHTER
Openbare vergadering 17 december 20:00 uur
Jeugdgezondheidszorg 0-19
6. Seismische activiteit
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
SamenOud Herontwerp van het zorgaanbod: naar vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg en begeleiding voor ouderen (75+) Coen Ronde Leergemeenschap.
Bodemdaling en bevingen door gas- en zoutwinning Dr. K
Welkom bij de Wijkraad De Groote Wielen
Tsunami Japan 11 maart 2011.
Samenwerking Gemeenten en Zorg en Zekerheid
Hoe de jong-volwassenen verdwenen uit het oosten
Tsunami Japan 11 maart 2011.
Wijkraad Oranjebuurt 1 maart 2018
Wijkdialoog Westenholte 10 februari 2015 Welkom
PBS op het ROC MN Dinsdag 6 november 2018
Welkom.
Krimpcafé januari 2019.
Omgevingsvisie gemeente Heerenveen - thematafel wonen
Waarom een VAN PARIJS NAAR NHN
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Mensenwerk Hogeland & de impact van aardbevingen Presentatie bezoek Sociaal Werk Nederland Marcel van Leeuwen manager 19 juni 2019

Wat is de oorzaak van de aardbevingen? Sinds de jaren zestig wint Nederland aardgas uit de bodem van Noord-Nederland. Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986. Het gas wordt gewonnen uit een laag zandsteen op een diepte van 3 kilometer. Door de gaswinning klinkt de zandsteenlaag in. Langs breuken in deze laag ontstaat er een spanningsverschil, wat op een bepaald moment leidt tot een plotselinge verschuiving: een aardbeving

Waar komen aardbevingen voor? De aardbevingen vinden plaats in de directe omgeving van de gasreservoirs. Gasreservoirs in Nederland bevinden zich onder andere in Groningen, Drenthe en Friesland en (voor de kust van) in Noord-Holland zoals bij Bergen en Castricum.  De grootste is het Groningen-gasveld.

Groninger gasveld

Hoe vaak komen bevingen voor? Groninger-gasveld Het totaal aantal aardbevingen in het Groningen-gasveld in 2018 is 90. Hiervan zijn er 15 met een magnitude groter dan 1,5 op de schaal van Richter. Door naar magnitudes groter dan 1,5 te kijken, kunnen de verschillende jaren met elkaar vergeleken worden. De uitbreiding van het meetnetwerk heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren meer kleinere bevingen gemeten worden

Hoe ver zijn aardebevingen voelbaar? Sinds 8 januari 2018 in ‘Zeerijp’ zijn de zaken in een stroomversnelling geraakt.

Recent uit het nieuws! Woensdag 22 mei 2019 Westerwijtwerd aardbeving van 3.4 magnitude Zondag 9 juni 2019 Garrelsweer aardbeving van 2.5 magnitude Woensdag 13 juni Appingedam aardbeving van 1,9 magnitude

Wat doet het met bewoners??? In opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen onder de naam Gronings Perspectief sinds 2016 de veiligheidsbeleving, de gezondheid en het toekomstperspectief van Groningers Professor Ton Postmes doet dit onderzoek met een team wetenschappers. De volgende dia’s komen uit zijn onderzoek.

Omvang probleem Gaswinning heeft nadelige gevolgen in vrijwel de hele provincie 410.000 inwoners wonen in een postcodegebied met erkende schade 134.363 volwassenen hebben schade. Met kinderen: ± 170.000 68.343 hebben meervoudige schade. Met kinderen ± 85.000 Bron: Gronings Perspectief. Postmes et al. (2016, rapport 1; 2017, rapport 3)

Wat gaat Mensenwerk met wie doen? De gemeente Hogeland gaat investeren in het mensendeel; wil een luisterend oor bieden en perspectief. Inzet van een buurtwerker en een buurtmaatschappelijk werker. Ervaringen uit de wijkvernieuwing toepassen. Samenwerken met ketenpartners: Gemeente met projectteam Aardbevingen NCG (Veilig wonen, werken en naar school; versterken van woningen en gebouwen), Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade (schade meldingen en acuut onveilige situaties) Woningbouwcoöperaties

Aanpak en doelen Collectief: grip en perspectief (terug)geven om de eigen woon en leefsituatie! inwoners organiseren (wijkvernieuwing) bij versterking operaties. positieve zaken inbrengen: verduurzamen woningen/energie/omgeving, versterking lokale economie en toerisme Aandacht voor ouderen en jongeren Individueel: ondersteuning bieden bij sociaal-emotionele problemen. Er op af!: aanbellen bij versterking en na bevingen. Zelfredzaamheid vergroten: ‘hoe ga ik om met onveiligheidsgevoelens en met me niet gehoord voelen’? Inwoners praktisch ondersteunen bij verhuizingen rond versterking

Vragen?