de brief aan de Galaten (3)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Efeziërs 1:1-14.
Advertisements

Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
13 juli 2014 Zoetermeer. achtergrond: Paulus had het Evangelie gepredikt in Galatië (4:13) na zijn vertrek kwamen predikers die de gelovigen wilden "judaïseren"
5 maart 2015 Rotterdam. terugblik...  1-ste avond: wat is 'evangelie' en 'evangeliseren'?  wat heeft elk 'evangelie' in de Schrift gemeenschappelijk?
8 sept Zoetermeer het werkwoord 'evangeliseren' komt 55x in het NT: EU –AGGELIZO het wordt vertaald met o.a.: het evangelie verkondigen.
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
11 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
12 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
Brief aan de Galaten -3- De verbazing van Paulus.
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
10 maart 2016 Hendrik Ido Ambacht Paulus, apostel van de natiën.
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
Brief aan de Galaten -32- Vrijheid in genade. Wij hebben in Christus Jezus eonisch leven: Hoe?
Brief aan de Galaten -4- Hoe ging het?. Galaten 1:10 “Want overtuig ik nu mensen, of God?” Centraal in evangelie: God + Christus of de mens?
Brief aan de Galaten -5- Hoe ging het?. Paulus vervolgde de gemeente van God Gemeente(n) van God: Handelingen 20:28 1 Corinthiërs 1: 2 1 Corinthiërs 10:32.
Brief aan de Galaten -Inleiding-. Galaten Aan wie werd geschreven? - Noord-Galatische theorie (tot eind 19 e eeuw) - Zuid-Galatische theorie (vanaf.
Weet u niet dat wij die gedoopt zijn in Christus Jezus, zijn gedoopt in zijn dood? We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven!
de doortocht door de Jordaan
vloeken in de kerk... over anathèma 9 april 2017 Zoetermeer.
Brief aan de Galaten -7- Paulus en de anderen.
Filippenzen – 6 1:2-3 F6 Heer Jezus Christus.
de dood verslonden tot overwinning
het geheim van zijn wil (4)
niet meer ik maar Christus!
Wat doen we? Joh 11:
de brief aan de Romeinen
5. totdat de dag aanbreekt!
Les 6 Jezus geeft onverdiende liefde
Paulus’ apostelschap 15 oktober 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Hagar en Sara – typen/verbonden
Melk en vaste spijs 7 mei 2017 Hendrik Ido Ambacht.
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
Les 6 De Vader roept Wat doe ik hier vandaag?
Handelingen 1: Toen Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. God zal jullie.
HOOP doet LEVEN! 12 februari 2017 Zoetermeer.
de brief aan de Romeinen
Judaïseren? 3 december 2017 Rotterdam.
De geboorte van Jezus 17 december 2017 Hendrik Ido Ambacht.
ieders werk zal openbaar worden
de brief aan de Romeinen
wat staat ons straks te doen?
de loopbaan van het geloof
de brief aan de Romeinen
de brief aan de Romeinen
de brief aan de Romeinen
waarom gelooft de één wel en de ander niet
HET CONCILIE VAN JERUZALEM
de brief aan de Romeinen
Jezus zit met zijn leerlingen te eten
het ABC van het evangelie
IN PAULUS' VOETSPOREN 41 Paulus in 'Handelingen' 18 januari 2018
de brief aan de Romeinen
Niet onder de wet 5 augustus 2018 Urk.
Het zaad van Abraham 18 maart 2018 Hendrik Ido Ambacht.
Brief aan de Galaten -16- Paulus versus Petrus.
de brief aan de Romeinen
De bruiloft in Kana 3 maart 2019 Hendrik Ido Ambacht.
de verborgenheid van Zijn wil
de brief aan de Galaten (1)
de brief aan de Galaten (2)
Transcript van de presentatie:

de brief aan de Galaten (3) 23 juni 2019 Hendrik Ido Ambacht

Galaten 1 6 Ik verwonder mij, dat jullie zó vlug worden overgebracht van datgene, wat jullie in de genade van Christus roept, tot een andersoortig evangelie, 7 dat niets anders is dan dat er sommigen zijn die jullie verontrusten en die het evangelie van Christus willen vervormen. 8 Maar ook al zouden wij, of een boodschapper uit de hemel, aan jullie een evangelie brengen, naast dat wat wij als evangelie aan jullie brengen, laat hij in de ban zijn! (…) 11 Want ik maak aan jullie het evangelie bekend, broeders, dat door mij als goed bericht gebracht wordt, dat het niet naar de mens is.

Galaten 1 15 Maar toen God, die mij vanuit de buikholte van mijn moeder afzondert en mij door zijn genade roept, er een welbehagen in had 16 zijn Zoon in mij te onthullen, opdat ik het evangelie van Hem onder de natiën zou brengen, ging ik niet onmiddellijk te rade met vlees en bloed; 17 ook ging ik niet op naar Jeruzalem naar hen, die vóór mij afgevaardigden waren, maar ik vertrok naar Arabië, en vandaar keer ik weer terug naar Damascus. 18 Vervolgens, na drie jaar, ging ik op naar Jeruzalem, om mijn geschiedenis aan Kefas te vertellen, en ik verblijf vijftien dagen bij hem. En ik nam geen ander van de afgevaardigden waar dan alleen Jakobus, de broer van de Heer. (…)

Handelingen 15 1 En sommigen komen omlaag vanaf Judea, en zij onderwezen aan de broeders: In het geval dat jullie niet besneden worden, naar het gebruik van Mozes, kunnen jullie niet gered worden. 2 En er komt niet weinig commotie en kwestie bij Paulus en Barnabbas met hen, en zij verordenen Paulus en Barnabbas, en nog enige anderen van hen, omhoog te gaan naar de afgevaardigden en oudsten in Jeruzalem, aangaande dit vraagstuk. …. En ik ging echter op, op grond van een openbaring (Gal.2:1)

Handelingen 15 (…) 4 En zij komen aan in Jeruzalem, en zij werden ontvangen door de uitgeroepen vergadering, en de afgevaardigden, en de oudsten. En zij informeren hen over alles, wat God met hen doet. 5 Maar er staan sommigen op vanuit de groepering van de Farizeeën, die geloofd hebben, en zij zeggen, dat het bindend is om hen te besnijden, en bovendien hen opdracht te geven om de wet van Mozes te bewaren.

Handelingen 15 (…) 7 En er komt veel kwestie, en Petrus staat op, en hij zei tot hen: Mannen, broeders, jullie zijn op de hoogte, dat God, vanaf de dagen van de begintijd, onder jullie uitkiest, dat door mijn mond de natiën het woord van het goede bericht horen en geloven. 8 En God, de kenner van het hart, getuigt van hen, en Hij geeft aan hen de heilige geest, zoals ook aan ons, 9 en Hij maakt in niets onderscheid tussen ons en hen, en Hij reinigt door het geloof hun hart. 10 Nu dan, waarom beproeven jullie God door een juk op de nek van de leerlingen te plaatsen, die noch onze vaders, noch wij sterk genoeg zijn om te dragen? 11 Maar door de genade van de Heer Jezus geloven wij, gered te worden op een wijze zoals ook zij.

Handelingen 3 19 Bezin je, dan, en keer om, opdat jullie zonden uitgewist worden, zodat er perioden van verfrissing zullen komen van het aangezicht van de Heer, 20 en dat Hij de Christus, die voor jullie voorbestemd is, Jezus, zal afvaardigen, 21 die de hemel moet ontvangen, tot op de tijden van het herstel van alle dingen, waarvan God spreekt door de mond van zijn heilige profeten, die vanaf de aeon zijn.

Kolossenzen 1 24 (…) Christus, voor zijn lichaam, dat is, de uitgeroepen vergadering. 25 Haar bediende werd ik naar het beheer van God, dat aan mij gegeven wordt voor jullie, om het woord van God compleet te maken, 26 het geheim, dat aeonen en generaties lang verhuld is geweest, maar nu aan zijn heiligen openbaar gemaakt werd. 27 Aan hen wil God bekendmaken, wat de rijkdom van de heerlijkheid van dit geheim is onder de natiën: Christus onder jullie, de hoop van de heerlijkheid.