Opleiding Expert ICT & Media Susan van Soest

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digital Playground Programma workshop 4 april
Advertisements

ICT-CONFERENTIE 22 NOVEMBER 2004 Portfolio van: …to be internet be… kristofkatrienelsisabelleguyjohansandra Katrien Els Isabelle Johan Kristof Sandra.
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
St. Trudoschool Vindplaats techniek.
“ Beleidsmatig werken aan ICT ”
Lesgeven en begeleiden
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Vak / thema De wereld verkennen met GPS ( Doorlopend Leren) Leeftijdsgroep Alle leeftijden De kinderen de wereld laten ontdekken op een innovatieve wijze.
11 maart 2008Joke Berendsen CBS Bekveld Digitale prentenboeken Studiedag 11 maart 2008.
Hoe bewaar je tradities? Hoe bewaar je een ritueel?
Openbare Jenaplanschool de Buizerd
Wat is Mibo en wat kan ik ermee?. Wat is Mibo? Mibo is gratis educatieve software via het internet Mibo wordt U aangeboden door: APS (
Actieonderzoek instructietafel.
Moet ‘t misschien anders..?. Wat vraagt deze tijd van een school?
Leerlingenraad Wat ging er aan vooraf.
Wereldoriënterende vakken in de onderbouw.. Aanleiding tot ons onderzoek Er is vraag naar lesmateriaal voor wereldoriënterende vakken in de groepen 1.
Onderzoek Mediawijs omgaan met social media in het primair onderwijs.
Even voorstellen……. Leren met een “WOW-factor”
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Workshop Inspirerend ICT Eric Redegeld & Eline Redegeld.
De digitale samenleving KIMBERLY DERUYCK. Het internet  Niet meer weg te denken  Beïnvloedt  cultuur, denken, kijken  Iedereen  Huidige generatie.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Leer kracht Workshop over competenties van
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Welkom Ouderbijeenkomst De Moespot 28 mei 2015 Bedoeling en programma 1. Ouders zijn geïnformeerd over: De activiteiten die team en directie hebben ondernomen.
First ID project Samen werken aan een veilige omgeving Kartrekkers Opleiding.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
FOTO Siersteenlaan FOTO Maresiusstraat Siersteenlaan Maresiusstraat EZ Groningen 9746 BJ Groningen tel: tel:
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Digitale vaardigheden in je les. Yvon Bom Kellebeek College.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Computational Thinking in het curriculum Utrecht, 25 mei 2016 Allard Strijker.
Bevraging mediawijsheid Overzicht reacties. Lager onderwijs.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
MEDIAWIJSHEID IS MEER DAN MEDIAGEBRUIK
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Doelen realiseren met media
Doelen realiseren met media
Digitale mogelijkheden voor leerlingen met lees- en schrijfproblemen
Mediawijsheid competentie:
Lesverslagen Rik Santegoets groep 3
Docentvaardigheden ICT Mediawijsheid
MEDIAWIJSHEID IS MEER DAN MEDIAGEBRUIK
Mediawijsheid competentie:
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Inhoud Digitale ontwikkelingen op school Actuele zaken Wat vindt u?
ICT-basisvaardigheden & woordenschat
ICT als didactisch middel
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
Marketing Week 3 Les 1 (maandag 11 december 2017)
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Activernde didactiek & passende werkvormen
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Fietsproject Op weg naar het VO
Online Plusonderwijs ontvangst.
Lang leve de zelfhulpgroep!
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Taallab 3.0 Online geletterdheid
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

Opleiding Expert ICT & Media Susan van Soest Eindpresentatie Opleiding Expert ICT & Media Susan van Soest

Nieuweschool Mijn onderzoeksvraag: pc’s, iPads & programmeerdevices openbare basisschool werkgroep ICT Nieuweschool niveaugroepen expertise bij leerlingen 21e eeuwse vaardigheden Mijn onderzoeksvraag: ‘Hoe kan Nieuweschool in de komende jaren ICT & Media effectief en innovatief inzetten waardoor het een structurele plaats krijgt binnen hun onderwijs?’

Digital immigrant Volgens Marc Prensky zijn wij ‘digital immigrants’; niet opgegroeid met de digitale taal van computers, videogames en het internet. Kinderen van nu zijn ‘digital natives’; groeien hier van jongs af aan wel mee op. Uit Brits onderzoek blijkt dat het voor ‘digital immigrants’ lastig kan zijn om les te geven aan ‘digital natives’. De oorzaak hiervoor is een gebrek aan vertrouwen in eigen vaardigheden (van de leerkracht) en de behoefte aan een andere manier van leren (bij leerlingen). Op ICT – gebied houdt dit in dat leerkrachten moeten open staan voor vernieuwingen. Ze moeten kinderen de mogelijkheid geven om sneller, minder stapsgewijs en afgebakend te leren waarmee kinderen meer vrijheid krijgen om zich op hun eigen manier te ontplooien.

ICT & Media op school Onderzoeksvraag: ‘Hoe kan Nieuweschool in de komende jaren ICT & Media effectief en innovatief inzetten waardoor het een structurele plaats krijgt binnen hun onderwijs?’ Middels mijn schoolproject wilde ik graag mijn eigen kennis achterlaten op Nieuweschool. Het resultaat bestaat uit 4 onderdelen; - de ICT lift - 10 startkaarten - het huis van experts - een hulpkaart voor leerkrachten

De ICT lift Geïnspireerd op de ‘persoonlijke lift’, een structureel gebruikt middel op Nieuweschool. Het doel is te bepalen welke leerlingen en leerkrachten ‘expert’ zijn, zodat andere leerlingen en leerkrachten gebruik kunnen maken van hun expertise.

startkaarten Eenvoudig hulpmiddel om (onervaren) leerlingen en leerkrachten te helpen bij het opstarten van een nieuwe tool. De startkaarten maken het inzetten van ICT & Media laagdrempelig voor leerkrachten.

startkaarten Er zijn in totaal 10 startkaarten ontwikkeld, over de volgende onderwerpen: Piktochart Canva PowerPoint PDF Publicatie Prezi Storybird Kahoot iMovie Green Screen by Do Ink Scratch Ozobot

Het huis van experts De vorm van het huis van experts is geïnspireerd op de ICT lift. Leerlingen worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen tot expert. Leerkrachten en leerlingen kunnen zien wie ze om hulp kunnen vragen bij het starten / begeleiden / probleemoplossen van een tool.

hulpkaart Een eenvoudig hulpmiddel om leerkrachten te helpen bij het verder helpen van leerlingen met- en de kwaliteit verhogen van het project, d.m.v. het stellen van coachende vragen. Geïnspireerd op de ‘Habits of Mind’. Deze hulpkaart is breder in te zetten dan alleen voor ICT & Media.

Expert ICT & Media Mijn ontwikkeling: Webtools T-Pack model Programmeermiddelen Mediawijsheid Expert ICT & Media Devices 21e eeuwse vaardigheden Theorieën Mijn ontwikkeling: Door mijn opleiding ben ik niet alleen zelf geïnspireerd geraakt maar heb ik ook anderen kunnen inspireren en begeleiden om meer met ICT & Media aan de slag te gaan. Ik zie mijzelf dan ook niet alleen meer als expert Word en Paint, maar als expert én kartrekker ICT & Media!