Gesloten settings in de zorg Ouderen stimuleren tot een gezonde voedselkeuze 19 november 2018, Esmée Doets
Achtergrond (1) Er is een PPS voorstel goedgekeurd waarin we interventies gericht op gezonder eten in intramurale zorginstellingen ontwikkelen en testen. Deze PPS biedt ruimte voor nog extra casussen. Daar is gelegenheid toe moet voor 1 februari 2019. U kunt meedoen! Waarna u snel met ons het onderzoek kunt starten. Wij zijn een team van onderzoekers bij WFBR (consumentenonderzoek) en LBI (gezondheidsmetingen) In deze PPT bieden wij u ons idee aan – waarbij er volop ruimte is om ook andere ideeen te bespreken.
Achtergrond (2) Een gezond voedingspatroon op latere leeftijd draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven (e.g. Gopinath et al. 2015, Dawson & Axford 2014, Fardet & Boirie 2014) Over het algemeen eten ouderen niet volgens de richtlijnen goede voeding (Ocké et al. 2013) Met name de consumptie van groente, fruit en zuivelproducten is te laag (Ocké et al. 2013) Motivaties en belemmeringen om gezond te eten verschillen tussen ouderen en beïnvloeden voedselkeuze (Dijkstra et a. 2014, Schüz et al. 2014) Door in te spelen op individuele motieven en belemmeringen kunnen we een gezonde voedselkeuze van ouderen mogelijk ondersteunen
Onderzoeksvraag Kunnen we met behulp van communicatie (marketing) inspelen op individuele motieven van ouderen en zo de gezonde keuze stimuleren? Kunnen we in de omgeving waarin gekozen wordt barrières wegnemen die een gezonde keuze belemmeren? Focus: groente, fruit en zuivel
Aanpak voor het onderzoek Situatieschets Vaststellen individuele motieven Vaststellen individuele barrières Ontwikkeling Interventies ontwikkelen: communicatie strategieën afstemmen op individuele motieven Interventies ontwikkelen: barrières wegnemen uit omgeving Implementatie Meten reguliere voedingskeuze Interventies toepassen Meten “nieuwe” voedingskeuze
Hoe verder? Past dit idee bij uw strategie? Dan bent u van harte welkom in ons consortium van ook andere partijen in de zorg en Out-of-home settings en Wageningen Research en LBI. Past het niet helemaal maar heeft u zelf ideeën? Neem gerust contact op, want we hebben nog ruimte voor nieuwe ideeën. Contactgegevens: info@regiocampus.nl