Lezing Stichting Kind en Voeding www.kind-en-voeding.nl
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Waarom deze lezing? Gezondheid belangrijk is Natuurlijk voedsel een belangrijke voorwaarde is Bewustwording nodig is Juist onze kinderen (brood) nodig natuurlijke voeding nodig hebben Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Visie en missie Het kind van nu Positieve bijdrage → waardevolle investering Voedingsvoorlichting niet uit commercieel belang Aanzet tot bewuster denk- en voedingspatroon Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Kind en Voeding Wat is er nodig? Zelfkennis volwassene (bewustzijn) Weten wat je eet Weten waarom je eet Weten wat volwaardige voeding is Weten hoeveel je lichaam nodig heeft Luisteren naar de signalen van je eigen lichaam Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Wat is voeding? Voeding is kennis Voeding is zintuiglijke beleving Voeding is emotie Voeding is van levensbelang Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 wat is gezonde voeding? Vers Onbewerkt Herkenbaar (zelfs door oma) Van het seizoen Uit de regio Eenvoudig Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Additieven Wat is het? Toevoeging zonder voedingswaarde > 3.000 soorten in gebruik Hoeveel eten wij ervan? 3-7 kilo per jaar Waarom? Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Nut additieven? De lange weg van productie naar consument (houdbaarheid) Mooier uiterlijk van het product Geur van het product Smaakbehoud Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 2 uitgelicht E951 Aspartaam E621 MSG (Mononatriumglutamaat) Zoetstof Light producten Kindertandpasta Vitaminepreparaten Kauwgum Zout-toevoeging in heel veel producten Kant en klare producten Chips (naturel uitgezonderd) Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Additieven → overgevoeligheid 3 soorten Allergie Intolerantie Gedragsstoornis Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Allergie Komt weinig voor bij additieven, wel bij complete voedingsmiddelen Tarwe Mosselen Chocolade Pinda’s Eiwit uit koemelk Allergie aantonen d.m.v. bloedonderzoek Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Intolerantie Overgevoeligheid van additieven → vaak intolerantie Drempelwaarde (de bekende druppel) Intolerantie bepalen door ‘Eliminatieprovocatiemethode’ Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Gedragstoornissen Kleurstoffen ↑ prikkelgevoeligheid zenuwcellen Voeding niet eenzijdige oorzaak, vaak meer externe factoren Kritische blik naar eet- drinkpatroon → waardevol! Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Advies Vermijd de stof Bouw weerstand op Rust Beweging Natuurlijke voeding Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Let op Overgevoeligheid ≠ afwijking of ziekte Overgevoeligheid ≡ gezond protest lichaam Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Wat dan wel? Vers Onbewerkt Herkenbaar voedsel → echte energie leverancier! Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
TIPS EN TRUCS OM LEKKER EN GEZOND TE ETEN Vers en onbewerkt: nieuwe blik in kookboek Begin op een goed moment Maak er iets leuks van samen met de kinderen! Kinderen vinden het leuk om te helpen! Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Wat dan wél? Wat eet je dan wel, om optimaal gezond te blijven? Vers Onbewerkt Wat te herkennen is (zelfs door oma) Van het seizoen Uit de regio Eenvoudig voedsel Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Kreten van nu ‘bio’, ‘natuurlijk’, ‘kies bewust’, ‘gecontroleerd geteeld’, zijn niet wettelijk beschermd. Vertellen niets inhoudelijk Wereld van verschil: gangbare producten zonder geur-, kleur- en smaakstoffen ↔ EKO-keur Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Tot slot Houdt het haalbaar Als je kind niet wil eten, vertrouw zijn aangeboren vaardigheid Zorg voor variatie voedingsmiddelen Serveer voedsel met aandacht en zorg, Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Kortom… De 4 pijlers! Voeding is kennis Voeding is zintuiglijke beleving Voeding is emotie Voeding is van levensbelang Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Vragen? Lezing Stichting Kind en Voeding 2013
Lezing Stichting Kind en Voeding 2013 Bedankt Gastlessen Lezingen Kookworkshopa Supermarktvoorlichting Naam consulent: Lezing Stichting Kind en Voeding 2013