Toolbox Diesel Motor Emissie (DME)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Toolbox Gevaarlijke stoffen
Advertisements

Toolbox Kwartsstof.
Toolbox Duurzame inzetbaarheid
1 Liesbeth Trip Casper Rupert Fietsberaad 16 maart 2006 Tilburg klaart de lucht Luchtkwaliteitsplan gemeente Tilburg
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
DieselMotorEmissie (DME):
Met deze dia en de volgende kan je laten zien dat lucht vuil of schoon kan zijn
Belangrijke waarheden om even over na te denken
Hoofdstuk 7 Risicomanagement
Gezonde lucht in de ruimtelijke praktijk: De Amsterdamse Richtlijn gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit Saskia van der Zee (GGD) en Harry van Bergen.
Powerpoint presentaties NCvB
Deze presentatie gaat over de risico’s van lawaai en over wat werkgever en werknemer hieraan kunnen en moeten doen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Toolboxmeeting Versie 1, maart 2005
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
TOOLBOXMEETING WERKEN MET KWARTSSTOF.
H 3. Gevaarlijke stoffen.
Werken aan een gezond binnenmilieu
Risico’s van nachtwerk
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
2004-juli 2008 Rookvrije werkplek Horecabranche uitgezonderd Zelfreguleringfase/ overgang Utrecht, 19 oktober 2007 tabakswetgeving.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Les 5: Zelfstandig & samen werken Doelen: Rond vandaag jullie onderdeel van ‘Project Ouderavond’ helemaal af. Zorg.
StofVrijWerken Toolbox Pagina 1
Luchtkwaliteit en gezondheid presentatie door GGD [naam] [naam en titel(s) spreker] [datum]
Een werkvergunning invullen
BIJ HET HOUTDRAAIEN Samenstelling Boudewijn Rossy Foto’s Jan van der Voort.
Frisse scholen - Een gezonde werk- en leeromgeving-
ICC Module Erfgoededucatie Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Cliënt en mediawijsheid Les 7 digitalisering in de zorg.
De rol van de mr in het verbeteren van binnenklimaat.
Voorlichting n.a.v. asbestincident
De ‘Melkkoe’ anno 2017 ROB
CO2 Toolboxmeeting Dolmans Landscaping Group
toolbox ELKE VEZEL TELT!
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Uitkijken voor vrachtwagens
toolbox ELKE VEZEL TELT!
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Toolbox Gevaarlijke stoffen
CO2 prestatieladder van Stef Jonker
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Gevaarlijke chemische producten
Duurzame inzetbaarheid
Afgeschermd werken Deze presentatie gaat over afgeschermd werken: wat is dit en waarom kan het nodig zijn, wat zijn die risico’s die hierbij kunnen optreden.
Hoe zwaar werk jij?.
Gevaarlijke chemische producten
Les 1: Bewegen en inspanning
Hoe zwaar werk jij?.
Werken met ladders en trappen
Toolbox Gevaarlijke stoffen
Lawaai Deze presentatie gaat over de risico’s van lawaai en over wat werkgever en werknemer hieraan kunnen en moeten doen. De presentatie is algemeen.
Duurzame inzetbaarheid
Toolbox Ongunstige werkhouding
PAGO Deze presentatie gaat over het PAGO en de andere onderzoeken uit het cao-pakket preventiezorg. De presentatie is algemeen. Gebruik waar mogelijk in.
PAGO Deze presentatie gaat over het PAGO en de andere onderzoeken uit het cao-pakket preventiezorg. De presentatie is algemeen. Gebruik waar mogelijk in.
StofVrijWerken Toolbox Pagina 1
Gevaarlijke chemische producten
Gevaarlijke chemische producten
Veilig werken op hoogte
Demo toolboxen transport en logistiek
Toolbox Veilig werken met de hoogwerker
Toolbox Oogincidenten
Voel je wel in je vel !.
Duurzame inzetbaarheid
Gevaarlijke chemische producten
Werken met ladders en trappen
Werken met ladders en trappen
Veilig werken op hoogte
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Gevaarlijke chemische producten
Transcript van de presentatie:

Toolbox Diesel Motor Emissie (DME) Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken met of in de buurt van dieseluitlaatgassen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar mogelijk in de presentatie foto’s en voorbeelden uit de eigen praktijk, om de presentatie herkenbaarder te maken voor je werknemers.

Wat is DME? Deeltjes en gassen in uitlaatgassen van dieselmaterieel Welk materieel in ons bedrijf draait op diesel? Dieseluitlaatgas bestaat uit gassen en deeltjes en wordt dieselmotoremissie genoemd. Vraag de deelnemers welk materieel in het bedrijf op diesel draait. Denk daarbij niet alleen aan rijdend materieel of aan eigen materieel. Ook verkeer dat voorbij rijdt of werkzaamheden die in de omgeving plaatsvinden. Hieronder volgt een opsomming van dieselmaterieel. Deze opsomming is niet volledig: Aggregaten Hei-installaties Mobiele kranen en ander hijsmaterieel Grondverzetmachines Heftrucks Vrachtwagens Wegenbouwmateriaal Compressoren Grondverdichtingsmachines Voorbijrijdend verkeer 21-5-2019

Effecten van dieselmotoremissie Korte termijn: Hoofdpijn Duizelig Kortademig Oogirritatie Lange termijn: Hart- en vaataandoeningen Longfunctie verslechtering Kanker (long, blaas)   Blootstelling aan DME kan leiden tot klachten. Kortdurende, hoge blootstelling geeft korte termijnklachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid en oogirritatie. Op langere termijn kan blootstelling ook leiden tot ernstige klachten. Zelfs als de blootstelling relatief laag is. Voorbeelden van klachten zijn kanker, hart- en vaataandoeningen, verslechtering van de longfunctie (o.a. (verergering) van COPD, Astma) en kanker. 21-5-2019

Zo min mogelijk DME erbij! Blootstelling ‘Schone’ lucht bevat al ‘te veel’ DME. Extra hoog in besloten en omsloten ruimten, zoals: Tunnels Half open gebouwen Straten met aan weerszijde hoge bebouwing Ouder materieel geeft meer DME Zo min mogelijk DME erbij! Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid DME in de ‘schone’ buitenlucht al kan leiden tot klachten (op lange termijn). Het is daarom belangrijk om de concentratie DME zo laag mogelijk te houden. In besloten of omsloten ruimten loopt de concentratie al snel hoog op en kunnen ook acute klachten optreden (hoofdpijn etc). De laatste jaren hebben fabrikanten veel maatregelen getroffen om hun materieel schoner te maken. Om die reden geldt: hoe ouder materieel, hoe meer DME het uitstoot. 21-5-2019

Welke maatregelen worden bij ons genomen? Wegafsluitingen (geen langsrijdend verkeer) Elektrisch materieel (heftruck, schaarhoogwerker, trilstamper…) Hybride materieel (graafmachines…) Schoon materieel (Euro 4/5 of hoger, Stage 3 of hoger) Afzuiging op stationair materieel Filters op uitlaten Extra ventilatie van ruimte Het nieuwe rijden en het nieuwe draaien ….. Geef aan welke maatregelen binnen uw bedrijf genomen worden. Op de dia zijn voorbeelden van maatregelen genoemd. U kunt maatregelen toevoegen of verwijderen. Zie het A-blad DieselMotorEmissie van Volandis voor meer mogelijke maatregelen. 21-5-2019

Wat kun jij doen? Rustig rijden en draaien (zuinig rijden/draaien) Gesloten cabines Geen dieselheftruck gebruiken in gebouwen Aggregaten zo ver mogelijk van de werkplek plaatsen Afzuiging consequent toepassen Motor niet onnodig laten draaien ….. Geef aan welke maatregelen werknemers binnen uw bedrijf zelf kunnen nemen. Op de dia zijn voorbeelden van maatregelen genoemd. U kunt maatregelen toevoegen of verwijderen. Zie het A-blad voor toelichting op het nieuwe rijden en draaien en andere maatregelen. 21-5-2019

En verder Bezoek de bedrijfsarts bij gezondheidsklachten Doe mee aan Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO/PMO) om klachten vroeg op te sporen Als je denkt dat het beter kan, zeg het dan! ….. Als een werknemer klachten heeft die mogelijk samenhangen met het werk, dan is het verstandig een bezoek aan de bedrijfsarts te brengen. Geef hier aan hoe dit werkt binnen uw organisatie. Daarnaast is een werkgever verplicht om een PAGO (of PMO) aan te bieden aan de werknemer. Vertel hoe dit binnen uw bedrijf gebeurt. Overigens is het voor de werknemer niet verplicht hieraan deel te nemen. Het is wel aan te raden. Het PAGO kan helpen om klachten in een vroeg stadium te signaleren. Als een werknemer ideeën heeft voor het verminderen van blootstelling aan DME of het verbeteren van arbeidsomstandigheden in het algemeen, dan kan dit nu of op een ander moment bij de leidinggevende worden aangegeven. 21-5-2019

Vragen? 21-5-2019

Volandis is opgericht door: