Fasen en faseovergangen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De FASEN en fasenovergangen van stoffen.
Advertisements

Hoofdstuk 3 STOFFEN De leerteksten in dit hoofdstuk zijn oranje gedrukt. Schrijf van elke paragraaf de leertekst in je schrift. Dat is huiswerk.
Materialen en moleculen
STOFFEN – FASEN EN FASEOVERGANGEN + KOOKPUNT EN SMELTPUNT
H2O Herhaling water watermolecuul Vaste fase (toestand) zuurstofatoom
Scheikunde stoffen en eigenschappen
Presentatie Sk 1.3 Soorten mengsels.
MATERIALEN EN MOLECULEN
2. De zes fase-overgangen. 3. Einde.
Stoffen, moleculen en atomen
Hoofdstuk 6: QUIZ!.
Welke van onderstaande keuzemogelijkheden is geen stofeigenschap?
Faseovergangen Modeloplossingen.
3 vmbo Hst 1 - stoffen.
Faseovergang van stoffen Gemaakt door: Jeffrey & Guido H2C.
Temperatuur en volume: uitzetten of krimpen
Uitzetten en krimpen Faseovergang
Natuurkunde paragrafen 3.1 en 3.2
Hoofdstuk 3 §1 en §2 Stoffen en hun eigenschappen.
Hoofdstuk 3 STOFFEN De leerteksten in dit hoofdstuk zijn oranje gedrukt. Schrijf van elke paragraaf de leertekst in je schrift. Dat is huiswerk.
Hoofdstuk 3 STOFFEN De leerteksten in dit hoofdstuk zijn oranje gedrukt. Schrijf van elke paragraaf de leertekst in je schrift. Dat is huiswerk.
4T Nask1 4.2 Fasen en fase-overgangen
Stoffen en deeltjes 4T Nask2 1.1 Wat zijn stoffen?
Stoffen 3T Nask2 1.1 Stoffen.
1.4 zuivere stoffen en mengsels
Fase-overgangen Fase-overgangen Fase-overgangen Fase-overgangen
Overzicht scheidingsmethoden
© Maarten Walraven en Robert Nederlof
Chemische bindingen Kelly van Helden.
Scheikunde 4 W&L.
Fase overgang: DEFINITIE: Een verandering van toestand (fase) Er zijn
Hoofdstuk 3.1: Wat is fase Water. Fase/ aggregatietoestandFase/ aggregatietoestand.
FASEN 1. De drie fasen. 2. De zes fase-overgangen. 3. Einde.
Zwijsen College Test jezelf Pulsar Chemie Hfst 1.
Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
Materie Stof, stof of stof?.
Basisstof 4 module 1 verkennen
Hoofdstuk 3 Water Wat gaan we doen vandaag? Opening
Hoofdstuk 3 Water Wat gaan we doen vandaag? Opening Terugblik
Veilig werken met stoffen
Brandstoffen verbranden
Krachten in constructies
Hoofdstuk 3 Water Wat gaan we doen vandaag? Opening
Hoofdstuk 4 - les 2 Elektrische energie.
Hoofdstuk 4- les 1 Stroomkringen.
Krachten samenstellen
Hoofdstuk 6 – les 4 Druk.
Vaardigheden 2 Wat is de dichtheid van: Goud Water Koper Kwik
Werken met weerstanden
Elektrische energie opwekken
Bewegingen onderzoeken
Brandstoffen verbranden
Scheikunde, een wetenschap
Scheikunde, een wetenschap
Voortstuwen en tegenwerken
Hoofdstuk 11 – les 2 Optrekken en Afremmen
Hoofdstuk 7- les 1 Stofeigenschappen.
Hoofdstuk 5- les 4 Geluid versterken.
Hoofdstuk 10 – les 3 Eenparig versneld.
Hoofdstuk 3 Water Wat gaan we doen vandaag? Opening Terugblik
Hoofdstuk 5- les 2 Toonhoogte.
Scheikunde, een wetenschap
Hoofdstuk 2 – les 3 Warmte en temperatuur
Hoofdstuk 2 – les 2 Energiebronnen
Hoofdstuk 2 – les 2 Warmte en temperatuur.
Hoofdstuk 5- les 3 Geluidssterkte.
Krachten samenstellen
Scheikunde, een wetenschap
Scheikunde, een wetenschap
Transcript van de presentatie:

Fasen en faseovergangen Hoofdstuk 7- les 2 Fasen en faseovergangen

Doel van de les Aan het einde van de les heb je je kennis over fase, faseovergangen, kook- en smeltpunten weer even opgehaald.

Fasen en faseovergangen - Vast (s  solid) - Vloeibaar (l  liquid) - Gasvormig (g  gas) Waterdamp is (net als de meeste andere gassen) onzichtbaar.

Smeltpunt en kookpunt Een zuivere stof smelt altijd bij dezelfde temperatuur. Dit is het smeltpunt Een zuivere stof kookt altijd bij dezelfde temperatuur. Dit is het kookpunt  even weer in BINAS opzoeken - kookpunt aceton - smeltpunt ijzer - kookpunt kwik - smeltpunt alcohol Kook- en smeltpunt is óók een stofeigenschap!

Temperatuur, tijd diagram Tijdens het smelten of koken is de temperatuur altijd constant Pas als ALLE stof in de volgende fase is, stijgt of daalt de temperatuur weer.

Kook- en Smelttraject Bij een mengsel is er geen kook- of smeltpunt maar een kook- of smelttraject Dat houdt in dat de stof niet kookt op een bepaalde temperatuur, maar binnen de temperatuur van de kookpunten van de ingrediënten.

Terug naar het beginprobleem

De rest van de les Maken opgaven paragraaf 2 Nakijken opdrachten paragraaf 2 Stellen vragen over de opgaven die je niet begrijpt.

Einde les Doel: Aan het einde van de les heb je je kennis over fase, faseovergangen, kook- en smeltpunten weer even opgehaald. Heb je het doel gehaald?