De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Krachten samenstellen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Krachten samenstellen"— Transcript van de presentatie:

1 Krachten samenstellen
Hoofdstuk 1- les 3 Krachten samenstellen

2 Doel van de les Aan het einde van de les kun je de resultante van meerdere krachten berekenen aan de hand van vectoren.

3 Krachten Zwaartekracht trekt voorwerpen naar beneden. Toch zakken de voorwerpen niet door het grondvlak. Dit komt omdat de normaalkracht terugduwt op het voorwerp. De normaalkracht is altijd loodrecht op het voorwerp.

4 Krachten Doordat de krachten in het plaatje in precies tegengestelde richting werken, kun je ze van elkaar af halen. Dan krijg je de nettokracht, die we resultante noemen. De zwaartekracht en de normaalkracht zijn even groot. Ze heffen elkaar op. Hierdoor is de resultante 0 N Als de resultante 0 N is, zal er geen verandering van beweging zijn. In dit geval staat de fles dus stil op de tafel De resultante hier is dus de aftreksom van de twee krachten. Het kan ook een optelsom zijn als de krachten in dezelfde richting gaan (bijvoorbeeld twee mensen die duwen)

5 Krachten Lastiger wordt het als je de resultante van twee krachten die niet in eenzelfde lijn werken bij elkaar op wil tellen… Stippellijn een rechthoek of parallelogram Teken de pijl van de resultante kracht. Meet de pijl en bepaal aan de hand van de schaal wat de resultante kracht is.

6 Terug naar het beginprobleem

7 De rest van de les Maken opgaven paragraaf 3
Nakijken opdrachten paragraaf 3 Stellen vragen over de opgaven die je niet begrijpt.

8 Einde les Aan het einde van de les kun je de resultante van meerdere krachten berekenen aan de hand van vectoren. Heb je het doel gehaald?


Download ppt "Krachten samenstellen"

Verwante presentaties


Ads door Google