De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werken met weerstanden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werken met weerstanden"— Transcript van de presentatie:

1 Werken met weerstanden
Hoofdstuk 9- les 1 Bepaal de waarde van de weerstanden Werken met weerstanden

2 Terugblik Hoe zat het ook alweer met stroomsterkte en spanning?

3 Doel van de les Aan het einde van de les kun je de waarde van een weerstand bepalen en/of uitrekenen en weet je wat een diode is.

4 Weerstand Een weerstandje wordt gemaakt door een dun laagje koolstof op een glasstaafje aan te brengen. Des te dunner het koolstoflaagje, des te groter is de weerstand Op een weerstandje zitten gekleurde ringen. Met je BINAS kun je dan de waarde van de weerstand bepalen.

5 Terug naar het beginprobleem
Bepaal de waarde van de weerstanden

6 Weerstand in serie Weerstand (R) geef je aan in Ohm (Ω)
Als weerstandjes in serie staan, bepaal je de totale weerstand Rv (vervangingsweerstand) door de weerstanden op te tellen. Rv = = 175 Ω

7 Weerstand parallel Weerstand (R) geef je aan in Ohm (Ω)
Als weerstandjes parallel staan, bepaal je de totale weerstand Rv (vervangingsweerstand) door de 1/weerstanden op te tellen. 1/ Rv = 1/R1 + 1/R2 1/Rv = 1/50 + 1/100 1/Rv = 0,02 + 0,01 = 0,03 Rv = 1/0,03 = 33,3 Ω

8 Stroomsterkte en spanning bepalen
Wanneer je de vervangingsweerstand weet, kun je ook de spanning of stroomsterkte uitrekenen. I = Utotaal / Rv  Hoe zit dat dan over een enkele weerstand?

9 Diode en Led Het schakelonderdeel diode laat stroom maar één kant op door. De juiste kant op is de weerstand heel klein. Tegen de doorlaatrichting in is de weerstand zo groot dat er geen stroom door gaat. Een LED is een diode die licht geeft. Symbool diode Symbool LED LED-lampjes

10 De rest van de les EERST ONTWERPEN SCHAKELING AUTO KLAS 2 (opdracht opzoeken in antwoordenboek) Maken opgaven paragraaf 1+2 Nakijken opdrachten paragraaf 1+2 Stellen vragen over de opgaven die je niet begrijpt.

11 Einde les Doel: Aan het einde van de les kun je de waarde van een weerstand bepalen en/of uitrekenen en weet je wat een diode is. Heb je het doel gehaald?


Download ppt "Werken met weerstanden"

Verwante presentaties


Ads door Google