De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voortstuwen en tegenwerken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voortstuwen en tegenwerken"— Transcript van de presentatie:

1 Voortstuwen en tegenwerken
Hoofdstuk 11 – les 1 Voortstuwen en tegenwerken

2 Doel van de les Aan het einde van de les kun je de nettokracht bepalen en aangeven of een voorwerp veranderd van richting, e/of versneld of vertraagd beweegt.

3 Voortstuwende en tegenwerkende kracht
Waarom is het zwaarder om een berg op te fietsen dan naar beneden?

4 Wrijving Als je stopt met fietsen, verlies je meteen snelheid. Dit komt door de tegenwerkende kracht ‘wrijving’ Luchtwrijving (wind tegen is nog zwaarder fietsen!) Rolwrijving (zand is zwaarder fietsen dan afstand) Ook in je fiets waar onderdelen tegen elkaar zitten is wrijving: een ketting die niet gesmeerd is fietst veel lastiger!

5 Nettokracht De nettokracht of resultante is alle krachten in de verschillende richtingen bij elkaar opgeteld. Wanneer een voorwerp stil staat is de resultante altijd 0N

6 Nettokracht Wanneer er een resultante kracht is, is er een verandering van de beweging: remmen of versnellen Bij een constante snelheid is er géén verandering van beweging. De nettokracht is dan 0N!!

7 Richting veranderen Naast de beweging versnellen of vertragen kan de nettokracht een voorwerp ook van richting laten veranderen. Het voorwerk verplaatst i de richting van de resultante

8 Terug naar het beginprobleem

9 De rest van de les Maken opgaven paragraaf 1
Nakijken opdrachten paragraaf 1 Stellen vragen over de opgaven die je niet begrijpt.

10 Einde les Aan het einde van de les kun je de nettokracht bepalen en aangeven of een voorwerp veranderd van richting, e/of versneld of vertraagd beweegt. Heb je het doel gehaald?


Download ppt "Voortstuwen en tegenwerken"

Verwante presentaties


Ads door Google