De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Brandstoffen verbranden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Brandstoffen verbranden"— Transcript van de presentatie:

1 Brandstoffen verbranden
Hoofdstuk 2 – les 1 Brandstoffen verbranden

2 Doel van de les Aan het einde van de les kun je uitleggen wat volledige en onvolledige verbranding is en weet je dat verbranding warmte oplevert.

3 Warmte Brandstoffen leveren bij verbranding energie in de vorm van warmte. - Vast : Hout - Vloeibaar : Olie - Gasvormig : Aardgas (dit is in NL de belangrijkste brandstof) Energie uit een brandstof noemen we chemische energie Verbrandingswarmte is de hoeveelheid warmte die een hoeveelheid brandstof kan leveren. Deze kun je aflezen in een tabel

4 Warmte Aardgas is een mengsel van methaan (80%) en stikstof (15%). Stikstof verbrand niet, maar methaan is super brandbaar! In aardgas voor dagelijks gebruik zit ook een geurstof Voor verbranding is altijd veel lucht (zuurstof) nodig. Methaan verbrandt als volgt: methaan + zuurstof  koolstofdioxide + water 2 CH4 + 4 O2  2 CO2 + 4 H2O Al het methaan verbrandt en er komen geen gevaarlijke stoffen vrij. Dit noemen we volledige verbranding.

5 Warmte Soms is er niet genoeg lucht (zuurstof). Dan is er spraken van onvolledige verbranding. Naast koolstofdioxide ontstaat er ook koolstofmonoxide. Deze heeft een zuurstofmolecuul minder. CO is echter een hele gevaarlijke stof! 3 CH4 + 4 O2  CO2 + 4 H2O + 2 CO Op school gebruiken we branders. In de schoorsteen mengt het gas met voldoende zuurstof.

6 Warmte In Nederland ligt het grootste aardgasveld ter wereld bij het dorpje Slochteren in Groningen. Door het gas daar naar boven te halen, is er veel risico op aardbevingen. De bewoners willen dan ook dat het omhoog halen van aardgas bij Slochteren stopt.

7 Terug naar het beginprobleem

8 De rest van de les Maken opgaven paragraaf 1
Nakijken opdrachten paragraaf 1 Stellen vragen over de opgaven die je niet begrijpt.

9 Einde les Aan het einde van de les kun je uitleggen wat volledige en onvolledige verbranding is en weet je dat verbranding warmte oplevert. Heb je het doel gehaald?


Download ppt "Brandstoffen verbranden"

Verwante presentaties


Ads door Google