Wij komen centraal te staan !

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Onderzoek kwetsbare gezinnen de noodzaak tot ontschotting
‘Nee zeggers’ – bewoners die niet meedoen
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
Onze missie Wij willen een: Brug slaan tussen mensen die willen geven en mensen die hulp nodig hebben.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Begeleidingsplannen GGZ
Zorg nieuwe stijl.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
De VOA en schuldhulpverlening
LOKALE HUURDERSRAAD HATTEM 20 november GEWOON! Veranderingen in de regelgeving op het gebied van Welzijn en zorg vanaf 1 januari 2015 Afschaffing.
Abel Malschaert. PARTICIPATIESAMENLEVING DECENTRALISATIES Meer taken komen bij gemeente te liggen op gebied van sociale zekerheid, werk en maatschappelijke.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
SAMENWERKING CORPORATIE EN BEWONERS INVLOED EN ZEGGENSCHAP Resultaten van onderzoek onder 6 klantenpanels (3302 deelnemers)
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Drie sociaal ondernemers die geloven in samenwerken
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Tekstcontact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief contact samenwerken toekomstperspectief.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Bed Bad brood Laagdrempelige opvang van thuislozen Jasmine Marechal-1Basw AO.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
De Amsterdamse vrijwilligersorganisatie De Regenboog Groep.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
2 jaar Veens: Verhalen & Feiten Gemeente: Veranderingen in het sociale Domein: het moet anders in Veenendaal ! Model Veenendaal - aanbesteding Vitras,
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Samen doorpakken Op weg naar een meer persoonsgerichte aanpak voor en met mensen met verward gedrag
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
STMR Professionals kunnen delen van mantelzorg overnemen (respijtzorg) Kwart van de mantelzorgers is overbelast Inschakelen vrijwilligers gebeurt door.
Een heldere visie op samenwerking!. Het Klokhuis Bibliotheek Bs Sint Antonius Bs de Lingelaar.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Besturen met Burgerkracht
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
De wijkteams: de Rotterdamse aanpak
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Dat gaat naar het meanderplein toe!
12.2 Totstandkoming van een wet
Meervoudig verantwoorden: een proeftuin voor effectmeting en kostentoedeling Edwin van der Zalm 10 oktober 2017.
Even voorstellen Bestuur Stichting Platform Kerken Westerkwartier:
Voor Mekaar Ouderen in Beeld Eenzaamheid de deur uit
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
Presentatie deelgebied 4
Wmo beleid in de Drechtsteden
Rein Aantjes strategisch adviseur wonen en sociaal domein
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Wij komen centraal te staan ! Wij zijn inwoner Wij komen centraal te staan !

De individualisering Voor 1960 was onze maatschappij extreem verzuild Daar is de maatschappij destijds tegen in beweging gekomen We zijn doorgeslagen in het individualiseren! Je moet je onderscheiden, je hoofd boven het maaiveld uitsteken, je moet anders en beter zijn en ….. vooral heel veel geld verzamelen. Rijkdom wordt uitgedrukt in geld en statussymbolen als:

zelfredzaam moeten zijn Het resultaat Een halve eeuw later zijn we eenzame individuen geworden. In de huidige maatschappij waar individualisering en competitiedrift zijn gecreëerd mag je niet als zwak worden aangemerkt. Men moet succesvol zijn om er bij te horen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen succes. De competitie om succesvol te zijn is misschien ook wel de reden dat we veel mensen zien kampen met angst en depressies. Nu roept men ook nog eens dat wij als inwoner centraal komen te staan en dat we ………. zelfredzaam moeten zijn

Saamhorigheidsgevoel als statussymbool We moeten gaan beseffen dat het belangrijkste statussymbool voor ieder mens het saamhorigheidsgevoel is ………..en dat dit ook voor iedereen bereikbaar is! Dat is een ander soort van Rijkdom namelijk : Saamhorigheidsgevoel X Sociale netwerk = Sociale Rijkdom

Het nieuwe toverwoord moet dus zijn : Samenredzaamheid

Advies : Bouw als individu een Sociaal Netwerk op ! Geloofsgemeenschap sport)Club/ vereniging Familie Vrienden Buren Kennissen Werkgever/collega’s Met een sociaal Netwerk sta je sterk en niet alleen In een sociaal netwerk ervaar je vaak positieve dingen , zoals : liefde gezelschap emotionele ondersteuning waardering en erkenning gezamenlijke interesses sociale contacten hulp krijgen Je haalt, je geeft en je deelt in een Sociaal Netwerk Zoek verbinding met elkaar!

Hoe werkt het nu als er een hulpvraag is? Bij een hulpvraag worden hulpverleners en instanties ingeschakeld die je graag willen helpen!? De regie wordt vaak goedbedoeld uit handen genomen van het individu door de hulpverlener Het Sociale Netwerk van het individu is vaak niet meer betrokken Je ervaart geen saamhorigheidsgevoel meer en het sociale netwerk raak je kwijt

We gaan het samen doen! De Gemeente faciliteert en adviseert We moeten het samen met elkaar oplossen alleen de regie is en blijft in handen van de hulpvrager Alle drie de belanghebbende partners hebben een eigen verantwoordelijkheid, waarbij: De Inwoner centraal staat en zelf initiatief neemt Het sociale netwerk helpt en ondersteunt De Gemeente faciliteert en adviseert De Maatschappelijke partners professionele hulp geven als dat noodzakelijk is

De sleutel en toegang tot succes De gemeente De Ronde Venen gaat vraaggericht werken. De inwoner staat centraal, staat in de eigen kracht en krijgt de regie. Het Sociale Netwerk ondersteunt waar nodig en mogelijk (Samenredzaamheid). Er is een centrale, heldere en laagdrempelige ontschotte toegang met betrekking tot een ondersteuningsvraag van een inwoner. De Gemeente, Maatschappelijke partners en Inwoners werken samen om te komen tot de best mogelijke en haalbare oplossing. Het is essentieel om problemen in de samenleving en bij inwoners vroegtijdig te signaleren en (samen) op te lossen.

Hoe gaan wij dat als inwoners doen? Wij gaan als inwoners met elkaar in gesprek gaan proberen om het WIJ-gevoel onder de inwoners te stimuleren. We gaan de inwoners informeren en verbinden Onze doelstelling als InwonersCollectief DRV is : Gemeenschapszin, maatschappelijke betrokkenheid en participatie bij alle inwoners een vanzelfsprekend begrip te laten worden. Door een saamhorigheidsgevoel te creëren willen wij de Individuele inwoner veel meer in zijn eigen kracht te zetten. Dat noemen we dan Samenredzaamheid InwonersCollectief DRV zal een platform bieden onder de naam:

Hoe gaan jullie dat aanpakken ? Professionals Hoe gaan jullie dat aanpakken ?