‘Smart met Geld’ Een project om de financiële weerbaarheid van leerlingen op het VSO en PRO te vergroten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digital Playground Programma workshop 4 april
Advertisements

Presentatie Laaggeletterdheid
Over Diversion Bureau voor maatschappelijke innovatie
Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Leerlijnen en praktijklessen in het VSO
Jongeren en (omgaan met) geld
In samenwerking met 13 maart 2014.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
2. Hoe ziet het onderwijs in Nederland eruit?
Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Willem de Zwijger Schoonhoven
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Landelijke Dag BWI voor iedereen? Wat vraagt het bedrijfsleven? Handige werknemer Creatieve werknemer Betrokken werknemer Ambitieuze werknemer Sociale.
Benzies & Batchies Interactief lesprogramma voor en door jongeren met theatervoorstelling en weerbaarheidstraining Gaby de Lijster.
Voorlichting keuzes Ouderavond klas 2 8 maart 2010.
De gezonde school en genotmiddelen
Onderwijsproject: “Natuurlijk Bewegen”. Oprichter heeft in 1999 de opleiding HBO Fysiotherapie succesvol afgerond en vervolgens jaren ervaring opgedaan.
Twents Carmel College praktijkonderwijs
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Kansen voor transformatie
Solliciteren: wat wil ik?
De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.
SAMSAMSAMSAM. SAMENWERKINGSVERBAND FINANCIELE EDUCATIE VOOR JONGEREN VOORTGEZET ONDERWIJS.
STIMULANS KWALITEITSZORG augustus Gegevens van de school Raad van Toezicht: 5 leden Bestuur : 3 schoolleiders en 1 directeur van het stafbureau.
Maatschappelijke Zorg (MZ)  Answergarden Maatschappelijke Zorg (MZ)  Niveau 4, opleidingsduur 3 jaar;  je begeleidt mensen om zo zelfstandig mogelijk.
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
Workshop sluitende aanpak rondom kwetsbare jongeren (VO en MBO) Liesbeth van der Lee RMC coördinator Jasmijn Plug Projectmanager ROC.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Kinderboerderij Didam ligt in een open park in een woonwijk in het centrum van Didam.
Workshop Girls’ Talk+ Annelies Kuyper. Girls’ Talk+: een groepsprogramma voor meiden met een licht verstandelijke beperking (LVB) ter voorkoming van onbedoelde.
Profielwerkstuk Gedrag en Maatschappij Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen gecoacht worden.
Inhoudsopgave Voortgezet onderwijs algemeen Van PO naar VO Route 8 Scholen in de omgeving Vragen….
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
<plaats en datum>
Symposium Matched care - 24 november 2016 Annemiek Harder /
De weg naar zelfredzaamheid
AANBOD STARTERSLABO FASE 4
Scholingsvouchers voor werkzoekenden
Het project Begeleiding Startende Leraren
High Tea 8 november 2016.
Wat is de Amsterdamse MBO-Agenda?
Bs Petrus en Paulus en bs Edith Stein
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
WELKOM.
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
informatieavond Voortgezet Onderwijs
High Tea 8 november 2016.
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
Schooljaar met 4 periodes
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
DIENSTVERLENING & PRODUCTEN
Welkom bij de Stage-informatieavond
Schouwen van de openbare ruimte
Presentatie deelgebied 4
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Vandaag collecteren we voor het zendingswerk van Kerk in Actie
<plaats en datum>
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
KWALITEITSZORG September 2017
Presentatie voor teams Oktober 2018
TTT 2018 / 2019.
Welkom bij de Stage-informatieavond
Studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen
Versterk de Jobcoach IN de school
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Landelijke Dag 2013.
Transcript van de presentatie:

‘Smart met Geld’ Een project om de financiële weerbaarheid van leerlingen op het VSO en PRO te vergroten.

Kennismaken Menno de Haan, projectleider en trainer ‘Smart met Geld’ voor MEE Friesland. In welke sector werkt u?

Laatste taboe? Hoe gaat dat bij u?

Programma van deze workshop 1 Associëren over geld en LVB 2 Algemene informatie over het project 3 Kennismaken met de training 4 Borging van de training

‘’Geld en LVB” ‘Wolkje’

Opbrengst associatie Thema’s Onderwerpen Sleutelwoorden

Landelijk Symposium 20-06-2017 https://www.youtube.com/watch?v=eUrAFu6VmUQ

Probleem en doel Probleemsituatie en doelstelling Sinds 2012 is er een toename te zien in het aantal jongeren met schulden. Jongeren hebben tegenwoordig over het algemeen weinig kennis over omgaan met geld. Dat geldt met name voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, waar ongeveer 14,6 % van de jongeren toe behoort (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek). Smart met Geld is primair gericht op het versterken van de financiële weerbaarheid van LVB jongeren van 15 tot 18 jaar. Het project biedt gemeenten en scholen een concrete aanpak om invulling te geven aan preventie en vroegsignalering van schulden onder jongeren.

De training… Interactief Gericht op wat er speelt in de groep Vaste onderdelen Ook met filmpjes

Type jongere op PRO

Opbouw training 1 Grip op je inkomsten 6 Foute vriendjes, fout gedrag 2 Grip op je uitgaven 7 Van wie krijg je steun 3 Schulden (Rabobank) 8 Slim shoppen of testpanel 4 Reclame (Jongerenwerk) 5 Erbij willen horen / groepsdruk (9) Ouderbijeenkomst + boekjes E-learning: www.smartmetgeld.nl

Wat kost het?

€499 €145 €40 €110,95 €499 €5 €54,99

Hoeveel uur moet ik werken? €499 144 uur €145 €40 €110,95 42 uur 12 uur 32 uur €499 €5 €54,99 144 uur 2 uur 16 uur

Geldezel https://www.youtube.com/watch?v=uzASXrhbCXY Wat is een geldezel?

Steun vragen https://www.youtube.com/watch?v=lZ-vYjY5Hyg Bewindvoering Begeleiding

Resultaten https://www.youtube.com/watch?v=OfeU2zTxRHo Uitspraken van ‘mijn’ leerlingen; “Ik ben er achter gekomen dat ik slimmer ben dan ik dacht” “Ik heb meer geleerd over hoe ik om kan gaan met geld” “Ik wist niet dat je ook vragen kan stellen in de Rabobank” “Ik ben blij dat ik een bewindvoerder heb!” “Wat gemeen dat ze je proberen te verleiden! (over reclame)”

Certificaat en dan? Vergelijking: 30% van de MBO studenten heeft schulden Maatschappij is ingewikkeld Herhaling, begeleiding en steun is nodig Transitie van school naar werk, zelfstandig wonen LVB jongeren hebben meer tijd nodig om vaardigheden ‘eigen’ te maken

Borging ‘Train de trainer’ De Diken, Sneek Zamenhof, Leeuwarden School Lyndensteyn, Beetsterzwaag VSO Piet Bakker School, Sneek VSO Talryk, Drachten Platforms in ontwikkeling

Opbrengsten van deze workshop Wat neemt u mee? Bedankt voor uw aandacht.

Hand-out Deze presentatie + aantal feiten op een rij Voorbeelden van het werkmateriaal

Feiten en cijfers Zie volgende dia’s

Praktijkonderwijs Inrichting praktijkonderwijs (bron: Rijksoverheid.nl) De lessen in het praktijkonderwijs richten zich op: - theoretisch onderwijs op individuele basis; - beroepspraktijkvorming, zoals praktijkleren en begeleide stage; - redzaamheidstraining met opdrachten als boodschappen doen, koken, klussen in huis en zelfstandig reizen; - persoonlijkheidsvorming, zodat leerlingen weten waar ze goed in zijn en sterker in hun schoenen staan; - arbeidsvaardighedentraining: competenties en vaardigheden leren die nodig zijn om een goede werknemer te zijn.

Praktijkonderwijs Vakken praktijkonderwijs (bron: Rijksoverheid.nl) Leerlingen in het praktijkonderwijs volgen een eigen pakket aan theorie- en praktijkvakken. Welke vakken een leerling precies volgt, staat in zijn of haar eigen ontwikkelplan: het Individueel ontwikkelplan. Voorbeelden van vakken zijn:  Nederlands; Rekenen/wiskunde; Engels; Ik en de maatschappij; Techniek; Dienstverlening en zorg; Horeca en voeding; Logistiek en verkoop; Groen- en dierverzorging; Culturele kunstzinnige vorming.

Waarom ‘Smart met Geld?’ Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben grote moeite om zich financieel staande te houden en komen daardoor in de problemen. Ter voorkoming van deze problemen heeft MEE het project ‘Smart met Geld’ ontwikkeld.

Mede mogelijk gemaakt door.. Ontwikkeld door MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Rabobank Foundation en MEE. Training in jaren 2016 – 2018 op 74 praktijkscholen gegeven.