Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Het maagdarmstelsel van de koe
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Wat voedt jou, deel 2 Les 2.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Voeding & Vertering.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Voeding Paard.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Biologie Algemeen.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding Konijn.
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Het maagdarmstelsel van de koe
Digestie anatomie en fysiologie
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voeding Melkvee.
H6: Anatomie & Fysiologie
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
Voeren en Verzorgen Vogels
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee Voeding klas V31/V41

Wat weet jij nu van het verteringstelsel van de koe?

Laat zien wat jullie al weten. Maak groepjes van 2 á 3 personen Pak voor je een A3 papier en een stift Teken de verteringsstelsel van de koe (zoals jullie denken dat goed is) Daarna leg je aan de klas uit wat jullie getekend hebben Na uitleg van je klas kun je aanpassingen doen Nu luister je naar de uitleg van de docent Daarna maak je jullie tekening compleet

De vertering van de koe Vertering vertering 2 animatie film kennisnet

Penibel Pens Netmaag Boekmaag en Lebmaag Ezelsbruggetje Penibel Pens Netmaag Boekmaag en Lebmaag

Speeksel

Speeksel heeft twee functies A. Buffer: Speeksel met een pH-waarde van ongeveer 8.2 werkt als een buffer in de pens. Dit betekent dat speeksel ervoor zorgt dat zuur producerende voedingsstoffen, zoals granen, melasse, aardappelen en voederbieten, de pH waarde niet te veel laten dalen. B. Onderdrukken van schuim. Speeksel kan het risico op zwelling verminderen, omdat het ook een schuimonderdrukkend effect in de pens heeft

Herkauwen

Waarom herkauwen belangrijk is. Het proces van vermalen vergroot het oppervlak van de voedingsstoffen. Dit grotere oppervlak helpt de micro-organismen uit de pens en de verteringssappen om de voedingsstoffen af te breken. 2. Toevoegen van speeksel. Tijdens het kauwen worden grote hoeveelheden speeksel toegevoegd. Een koe produceert tussen de 40 en 150 liter speeksel per dag, afhankelijk van het voer dat ze krijgt. Ruwvoer heeft verbetering van de penswerking als effect, terwijl krachtvoer de penswerking vermindert.

De magen

In de pens zitten meer dan 250 verschillende micro-organismen. Gisten Protozoa Bacteriën

De pens 150 tot 200 liter inhoud Links en boven in de koe 3 lagen in de pens: Bovenste is gas Middelste matras van grofvezelig materiaal Onderste vloeibaar 60 – 70 % van de vertering vindt hier plaats Vertering vindt plaats door micro organismen Pensbewegingen mengen bacteriën en voedsel Pens pH 6 to 7 Pens score

Pensscore Linksachter de koe Zoek op de beschrijvingen van de bijbehorende 5 scores!

Pensscore duurzame melkveetip 11

Belang van wijze van voerverstrekken

De netmaag 2e maag Lijkt op visnet Vormt geheel met pens Zowel de ingang van de slokdarm als de uitgang naar de boekmaag Belangrijk orgaan voor transport van voedselbrij door voormagen

Netmaag Bij ontspannen  aanzuigen voedseldeeltjes uit de pens Samentrekken  terugstuwen voedseldeeltjes in pens Maakt de herkauwbrokken (terug naar mond) Tussen netmaag en boekmaag bevindt zich de slokdarmsleuf  belangrijk bij kalfjes film reflex

De boekmaag Heeft de grootte van een basketbal Binnenwand van de maag is sterk geplooid Oppervlak wordt hierdoor vergroot Absorptie van water en mineralen gebeurt hier en in de dikke darm Hierdoor kan lebmaag beter haar werk doen: wordt zuurder en (koolhydraten en) vooral eiwitten worden opgesplitst

De lebmaag Vergelijkbaar met maag bij éenmagigen Produceert zoutzuur Hierdoor sterft merendeel bacteriën af uit de pens en deze worden dan voer voor koe Vooral vertering eiwit door pepsine Tekeningen verder niet uitleggen.

Dunne darm overige vertering (+/- 30%) bevat microbieel eiwit (verteerd eiwit uit de pens) Sap uit alvleesklier bevat natriumbicarbonaat pH in dunne darm hierdoor hoger vertering van nog niet eerder verteerde (=bestendige) deeltjes met behulp van enzymen uit alvleesklier vindt deze verdere vertering plaats Met behulp van enzymen uit darmsappen Vertering vet, eiwit en koolhydraten absorptie van verteerde voederdelen

Dikke darm Waterabsorptie en dus indikking

Opdracht kenniscentrum Maagdarmaandoeningen Ga naar deze site Welke aandoeningen worden hier genoemd. Lees alle aandoeningen goede door en kies er 1 Als je klaar bent deelt de docent jou een aandoening toe. Maak korte aantekeningen van “jouw” aandoening Presenteer de aandoening voor de klas zonder de aantekeningen.

Maken Vragen hoofdstuk 2