Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenleving en cultuur
Advertisements

N)’- ,; Geschiedenis.
Karel en grote problemen
De ondergang van het West-Romeinse rijk
De kruistochten.
Ontdekking en verovering
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden
Het West Romeinse rijk valt uiteen
De opkomst van het christendom
Romeinen, Germanen en Kelten
Introductie lesprogramma(1)
De theoretische cultuur (3a)
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinen in Noord-West Europa
De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen
Les 5 - Groei van de Steden
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.
De Middeleeuwen Les 9 – De Islam en de Arabische wereld
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Europese Expansie overzee
Hoofdstuk 2.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
H2 Ontdekking en verovering
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 6: Romanisering
Voorbeeldvragen examen geschiedenis
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Romeinen, Germanen en Kelten
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
De Romeinen (500 v. C. – 476 n. C.) Deel 1: de invloed van de Romeinse beschaving op onze cultuur (pp. 2-3)
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Paragraaf 5.3 en 5.5.  Aan het eind van de les kun je…  Herhaling  Centralisatie  Kruistochten  Reactie moslims  Opdracht  Afsluiting.
Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa
H4.2 De expansie van het Christendom
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Blok 2 Grieken en Romeinen
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 BK Lesweek 4
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 KGT Lesweek 1
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 32: Het Grote Schisma van 1054.
Het Birmingham Quran-manuscript is een perkament waarop twee bladen van een oud Koranisch manuscript zijn geschreven. In 2015 was het manuscript, dat.
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 6: Het Ontstaan.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Steden en kruistochten
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Kenmerk diachroon Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben Les 26: De.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Kenmerk diachroon Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur Les 23: Byzantium

Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch bouwproject een Romeinse hoofdstad waardig De stad van Constantijn – Constantinopolis – lag zeer strategisch Tussen Azië, Europa en Afrika Aan zee Alle belangrijke handelsstromen vloeiden langs haar

Constantinopel blijft, Rome zakt weg In 476 viel het West-Romeinse Rijk maar Byzantium blijft overeind. Waardoor? De gunstige ligging van haar hoofdstad Welvarend en dichtbevolkt platteland, waardoor andere volken beter buiten de deur konden worden gehouden (zie Volksverhuizingen) Daarnaast versterkte Keizer Justinianus zijn rijk (regeerperiode: 527-565 NC) Efficiëntie en centralisatie van het bestuur Leiding leger en bureaucratie hervormde hij het rechtssysteem: Corpus Iurus Deze moderne, heldere wetgeving stond model voor de rechtssystemen van latere Europese staten

Constantinopel blijft, Rome zakt weg Heel belangrijk was de versmelting (al vóór Justinianus) van Kerk en staat. De keizer was het verlengstuk van God op aarde Hij droeg zorg voor de sociale orde; de maatschappij was een afspiegeling van de goddelijke samenleving. Alle handelingen van de keizer waren dan ook heilig en vol symboliek. Maar als hij zijn werk niet goed deed, kon hij ook worden afgezet Tevens trachtte Justinianus veel van het Oude Rijk te heroveren (zie groene gebied ▼) Justinianus

Byzantijnse Cultuur Vanaf de 6e eeuw wordt Oost-Grieks de officiële taal De gehele cultuur was doordrenkt van het geloof Zo werd Constantinopel gezien als het nieuwe Jeruzalem Bijna alle kunst was religieuze kunst Vele iconen, fresco’s en muurschilderingen Bouwen van kerken Kleine in de vorm van een Grieks kruis ► Maar ook grote, zoals de Hagia Sophia, waarmee men de bouwkunst in de wereld naar een hoger plan tilde Grote koepels, en zuilen galerijen en kroonlijsten Daarnaast behield het rijk vele facetten van de klassiek Griekse en Romeinse cultuur Zoals bouwen, literatuur, beeldende kunst, taal enz. In de laatste paar eeuwen van het rijk trokken veel geleerden, intellectuelen en kunstenaars naar het Westen en namen hun cultuur(-goed) mee (export van ideeën)

Hagia Sophia Fresco Icoon

Interieur Hagia Sophia

Byzantijnse Economie Een rijke landbouweconomie gebaseerd op de typische mediterrane producten Olijven, wijn, graan, groenten, kaas Hoge belasting 1/3 (!) van de oogst Nijverheid was in strikte gilden verdeeld De staat sloeg een staatsmunt Gunstige ligging op dé handelsrouten betekende (extra) inkomsten

Neergang Byzantium Vijf grote complexen van oorzaken Onderlinge machtsstrijd in het rijk Burgeroorlogen en dynastieruzies Steeds sterker wordende handelsconcurrentie met het Westen De Pest 1347, tweederde van de bevolking overlijd Botsingen met de Westerse Kerk (RK) Beide dachten het ware geloof te prediken en beide wilden alle niet-Christenen bekeren (wedloop) Kruisvaarders ontwrichtten het Rijk Vanaf de eerste kruistocht, 1096-1099 Bij de 4e kruistocht werd deze stad zelfs veroverd Oorlogen met volken die het op het land en de rijkdom van de Byzantijnen hadden voorzien Turken en aanverwante Aziatische volken (al vanaf de 6e eeuw) trachtten zij het gebied in te komen Noormannen Noord-Italiaanse stadsstaten (Venetië, Genua, Florence)

Laatste fase Byzantium De komst van een nieuw Turks volk, de Ottomanen Vanaf 1337 bezaten zij al enige Byzantijnse steden In 1397 werd Constantinopel voor het eerst omsingeld Pas in 1453 kregen de Ottomanen de stad definitief in handen De stad werd niet in brand gestoken; er werd noch gesloopt, noch op grote schaal geplunderd, haar erfenis was in goede handen! Veroverring van Constantinopel in 1453 (1455)

Ontwikkeling Ottomaanse Rijk tot 1683