De AAT in de context van NDE Toelichting AAT Gebruik AAT

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
Advertisements

ACADEMISCH ERFGOED IN VLAANDEREN Een voorlopige synthese Antwerpen, 4 mei 2012.
Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje.
Metadatabeheer en -beleid
Skilling Up for Power Down.  Gestart door 2 Australiërs Bill Mollison en David Holmgrem in de jaren 70’.  Oorspronkelijke betekenis: ‘permanente landbouw’
Vademecum Energiebewust Ontwerpen van nieuwbouwwoningen Eric van Zee 16 februari 2007.
Lesgeven en begeleiden
Q-KENNIS Een kennis-systeem is veelal gebaseerd op het ontsluiten van aanwezige kennis en ter faciliterering van de ontwikkeling van nieuwe kennis. Het.
opslag en ordening digitale verwerking van informatie
Archieftoepassingen in Brocade Jan Corthouts Anet Gebruikersdag 15 juni 2011.
Vakliteratuur opzoeken Lieve Devos. LibriSource+ Nieuw portaal voor toegang tot elektronische bronnen Gemeenschappelijk platform.
Eric Sieverts Sector Innovatie & Ontwikkeling Universiteitsbibliotheek Utrecht Instituut voor Media- & Informatie Management Hogeschool van Amsterdam Moderne.
Het geheim van Gouda BAM! GoudaNet; de historische atlas van Gouda en omstreken.
Zoeken naar literatuur Opstelling in de kast Catalogus Picarta Bibliografieën Elektronische tijdschriftbestanden Literatuurgids per vakgebied OZON-module.
Bibliotheekinstructie Geschiedenis september 2012.
Bibliotheekinstructie Zoeken naar Literatuur
LLBA Universiteitsbibliotheek Zoeken op onderwerp met de thesaurus verder = klikken.
Presentatie Studiemiddag Indexen en Nadere Toegangen Ralph Stuyver, Projectmanager 4 maart 2010.
Management van Bibliografische Informatie DOELEN ALGEMEEN: leren zoeken van wetenschappelijke literatuur SPECIFIEK voor dit blok: –literatuur zoeken over.
Bibliotheek in de wolken vorm en inhoud van informatie.
Digitale duurzaamheid: (ook) een kwestie van organiseren Inge Angevaare, coördinator Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid DEN conferentie - 10 december.
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Communicatiewetenschappen  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken,
Externe databronnen Alina Saenko. externe databronnen Alina Saenko.
ERIC Zoeken op onderwerp Universiteitsbibliotheek.
3/23/2015 | 1 Bibliotheekinstructie Klassieken en Oude Geschiedenis.
3/30/2015 | 1 Bibliotheekinstructie Nederlands 2014.
Social media presentatie
Ordenen van gegevens Inleiding informatiesystemen © Sander Cox.
Bibliotheek Instructie
4/15/2015 | 1 Bibliotheekinstructie Informatiekunde 2014.
12 maart 2015 Bondgenootschap laaggeletterdheid Nijmegen
Welkom bij het mooiste vak van de wereld
Welkom in groep 6 Informatieavond 2015/2016.
Bibliotheekintroductie UA-bibliotheek Campus Drie Eiken Oktober 2007 Marjan Andries- Barbara Lejeune.
Hoe zoek ik informatie in de bibliotheek ? Sociaalagogisch werk VIVES bibliotheek Kortrijk
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, 20 oktober.
Doc. Mgr. Marketa Štefková, PhD Filozofická fakulta UK Bratislava Juridisch vertalen op nationaal en supranationaal niveau.
De maatschappelijke betekenis van musea Onderzoek, publicatie en implementatie.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school Jouw naam.
12.30 – 13.00Inloop en lunch – 13.15Welkom en toelichting Open Toegang/Semantiek – 14.30Korte presentaties ( minuten per stuk)
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Experiment 3: Stimulering museumbezoek via social media en games.
Zonder spieren en botten kun je niet ravotten Jacob van der Veen.
Hoe een website realiseren ? Horen, zien en ontsluiten Gooik, 27 januari 2006 Johnny Van Bavegem Heemkundige Kring van Gooik.
Erfgeo.nl Historische geocoder Niene Boeijen Erfgoed en Locatie Waag society.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Opmerking: Deze brochure is ontworpen om te worden afgedrukt. Maak eerst een afdruk op gewoon papier om na te gaan of het document op de juiste positie.
Wat moet ik weten over mijn bronnen?
Informatiedag verenigingen
Computer Bestanden (Her)Inrichten
Huisvesting en Hygiëne
Databank ABI Inform en Proquest
Slag om Arnhem levend houden.
WoordenlijstBeheer Terminologie centraal in de archiefsector
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Cultureel en kunstzinnige vorming
Architectuur.
Big Data.
Big Data.
Gemakkelijk en probleemloos mooie presentaties ontwerpen en geven.
Digitaal Stelsel Omgevingswet Een Ketenuitdaging
volgende bladzijde terug
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Art & Design Grafisch vormgeven
Examen SPL kerntaak 2 Periode 7 Marketing.
Catalografie met Anet-AAT
Transcript van de presentatie:

Gebruik van de Art & Architecture Thesaurus Erfgoed Gelderland, 19 oktober 2018

De AAT in de context van NDE Toelichting AAT Gebruik AAT Onderwerpen De AAT in de context van NDE Toelichting AAT Gebruik AAT

AAT in context Netwerk Digitaal Erfgoed

Manifest

Netwerk Digitaal Erfgoed

Gebruiker centraal/Delen vanuit de bron De gebruiker staat centraal De wensen van de erfgoedgebruiker staan voorop. Daarom streven wij ernaar scheidslijnen tussen collecties te overbruggen en de gebruiker met behulp van digitale technieken grenzeloze toegang te bieden tot het erfgoed in Nederland. Delen vanuit de bron Wij zijn er zelf verantwoordelijk voor dat onze erfgoedinformatie op passende wijze beschikbaar is in het netwerk, zodat deze efficiënter en effectiever beheerd, verbonden, verrijkt en gebruikt kan worden

Wat is een thesaurus? Algemeen taalgebruik: een woordenschat Specifieke betekenis in de context van ontsluiting van gegevens: een gecontroleerde woordenlijst waarin de woorden onderling drie typen relaties hebben: equivalent/synoniem hiërarchisch/generiek associatief

Gecontroleerd woordgebruik om verwante begrippen bij elkaar te houden (equivalent/hiërarchisch/associatief) om begrippen die hetzelfde lijken maar het niet zijn uit elkaar te houden

Equivalenten Spellingsvarianten musea / museums icoon / ikoon Synoniemen beeldhouwwerk / sculptuur politieagent / diender / veldwachter Afkortingen pc /personal computer De AAT bevat geen geografische benamingen, waarbij dezelfde problemen zich voordien als bij gewone trefwoorden. We geven wel enkele voorbeelden. In de moderne museale registratiesystemen bevat de thesaurusmodule ook de mogelijkheid om een geografische thesaurus nop te bouwen. Voor o.a. Nederland en België bestaan er naslagwerken die de spellingsvarianten, synoniemen en de hiërarchische relaties (gemeentelijke herindelingen) van plaatsen weergeven. In de kunstenaarsdatabase van het RKD zijn deze verwerkt bij de geboorte- en sterfplaatsen van kunstenaars en bij de plaatsen van werkzaamheid. Ze zijn bovendien aan een provincie gekoppeld.

voertuig auto fiets ATB Gelderland Nijmegen Hatert Hiërarchisch voertuig auto fiets ATB Gelderland Nijmegen Hatert

eredienst priester kelk katholicisme waterverf aquarel aquarellist Associatief eredienst priester kelk katholicisme waterverf aquarel aquarellist

Begrippen uit elkaar houden Homografen sleutel (ijzerwaren, muzieksleutel, om moer los te draaien) bank (zitmeubel, gebouw, zandbank)

Aanduidingen van termtypen, relaties en toegevoegde gegevens DESCRIPTOR voorkeursterm japonnen USE FOR TERM niet-voorkeursterm jurken ALTERNATE DESCR. alternatieve vorm japon voorkeursterm BROADER TERM meer algemene term bovenkleding NARROWER TERM meer specifieke term avondjaponnen TOPTERM ‘hoogste’ term kleding RELATED TERM gerelateerde term gewaden SCOPE NOTE begripsafbakening bovenkleding bestaande uit... <guide term> zoekleidingsterm <japonnen naar vorm>

Art & Architecture Thesaurus Ik ga nu eerst iets vertellen over de de Art & Architecture Thesaurus. Wat is het precies en hoe is hij tot stand gekomen? En waarom maken we een Nederlandse vertaling? Geschiedenis AAT -> initiatief van een architectuurhistorica in Troy, die zich ergerde aan het niet snel kunnen vinden van dia’s voor haar colleges, door de gebrekkige ontsluiting van de diacollectie. Na een aantal jaren van werkgroepen om tot een gemeenschappelijk termgebruik te komen, nam het Getty Institute de ontwikkeling van een thesaurus op zich, met het oog op de beginnende automatisering in de culturele sector. De eerste publicatie van de AAT bestond uit drie delen. Nog niet alle termen en termgroepen van de latere AAT komen hierin voor. Sinds de publicatie van de vijf delen in 1994 is de AAT niet meer wezenlijk veranderd, maar natuurlijk wel aangevuld en waar nodig bijgesteld. Behalve op het www geraadpleegd, kan iedere non-profit-instelling bij het Getty Institute gratis een licentie krijgen voor gebruik van de AAT in de eigen instelling. Meer dan 100.000 termen In verschillende talen Verschenen in boekvorm (1990/1994) Verschenen in digitale vorm om in te lezen in eigen software (1994) op internet (1997)

AAT-bronnen Bibliography of the History of Art Library of Congress Subject Headings International Repertory of the Literature of Art Avery Index to Architectural Periodicals Architectural Keywords Revised Nomenclature for Museum Cataloging (Chenhall) vakliteratuur

Nederlandse vertaling AAT Behoefte aan gestandaardiseerde trefwoordenlijsten in de Nederlandse musea Mogelijkheid tot internationale uitwisseling van gegevens Vanaf 2003: afronding vertaling en voorbereiding AAT-bureau, beschikbaarstelling, permanent onderhoud

Nederlandstalige AAT

monumentenbeheerders bibliotheken archieven historische verenigingen Voor wie is de AAT? musea monumentenbeheerders bibliotheken archieven historische verenigingen

Gebruik van de AAT

Gebruik van de AAT

AAT is OBJECTGERICHT termen voor: en termen voor aspecten daarvan: voorwerpen / bouwwerken / archiefstukken / boeken / documenten / foto’s / video’s / objecten op afbeeldingen / inhoud artikelen en termen voor aspecten daarvan: Hoe gemaakt? Waarvan gemaakt? Etc.

Wat bevat de AAT niet ? Termen voor: planten dieren plantaardige en dierlijke producten levensmiddelen en dranken eigennamen (kunstenaars, geografische namen, iconografische thema’s)

Art & Architecture Thesaurus personen en organisaties Facetten: Art & Architecture Thesaurus abstracte begrippen fysieke kenmerken stijlen en perioden personen en organisaties activiteiten materialen objecten

objecten

De gebruiker centraal/Delen vanuit de bron Shannon van Muijden (Netwerk Zuiderzeecollectie) Inge van Stokkom (Netwerk Oorlogsbronnen) Ykje Wildenborg (Visuele Thesaurus voor Mode & Kostuums)

Verbinden in de praktijk

Het manifest: samen optrekken

Vragen? Wees welkom om ze te stellen! annettegaalman@erfgoedbrabant.nl