Bijeenkomst tussenrapport Verkenningscommissie Klassieke Talen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
EEN LOOPBAAN BIJ DE RECHTERLIJKE MACHT Examen beroepsbekwaamheid
Advertisements

Informatieavond Gymnasium Dinsdag 11 december 2012.
Presentatie schoolsysteem
Informatie avond groep 8
Dag SO 3 febr Dag SO 3 febr Werkwinkel Brede eerste graad.
Lesgeven en begeleiden
Presentatie van de 4 profielen in het regulier onderwijs
Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.
Debriefing 24 januari 2012.
Diagnostische toetsen voor het MBO
Ouderavond Latijnkeuze 19 maart 2012 Welkom Frans van der Leeuw, afdelingsleider.
Januari 2011 V oorlichting VWO 4 Vernieuwde Tweede Fase Joanne Duijvestijn.
Nieuw Nederlands 4e editie
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Competentiegericht leren vmbo
Welkom.
Het gymnasium. De moeite waard?. Drie vragen: Drie vragen: Is uw kind geschikt voor het gymnasium?
Een jaar verder Vernieuwing examenprogramma CKV
Informatieavond CLD Brede scholengemeenschap Visie: motivatie stimuleren door: o Samenhang tussen vakken o Samenhang binnen/buiten o Praktisch o Positief.
Informatieavond profielkeuze vwo 3 11 november 2013.
“Ja, maar dat is gewoon mijn mening!”
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Visitatie, een persoonlijke ervaring
Workshop evalueren Dcp
Informatieavond Inhoud Rotterdamse Plaatsingswijzer toelichting  Uitgangspunten  Waarom?  Opstellen van het advies  Niveaus  Profielen.
Het Voortgezet Onderwijs
Voorlichting traject Voortgezet Onderwijs Groep 8
Woensdag 8 januari 2014 Ouderavond profielkeuze 3 vwo en 3 vwo-Xtra.
Kwaliteitszorg HBO5-opleidingen. Vooraf Overleg binnen de CHO (kern + cel KZ) Overleg met HBO5-platform Over: – Werkwijze – Context van de HBO5-aanbieders.
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
De profielkeuze op het Gymnasium Felisenum Drs. M. Kraanen (docent geschiedenis)
Cultureel creatief sportief sociaal eigenwijs gezellig Klassieke Talen In de brugklas.
Ruud van Leeuwen Stichting Platforms VMBO Basisschool MBO VMBO Onderbouw Algemene vakken Beroeps- gericht Vernieuwing: waar in het vmbo?
Op naar het VO…….. En nu?. Wat kunt u verwachten? uur- Wat houdt het VO in? - Het schooladvies; waarop is dit gebaseerd? - Uitleg over de Centrale.
Andere Schooltijden Obs Het Veenpluis. Welkom namens team en MR van Het Veenpluis! Fijn dat u bent gekomen.
Lezen en schrijven: 1+1=3 Conferentie Begrijpend Lezen 7 maart 2012 Eindhoven Paul de Maat.
Ouderavond 2016 keuze voor het tweede leerjaar. Doel avond: informatie hulp bij het maken van de keuze voor het tweede leerjaar.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Management en Organisatie een nieuw vak in de tweede fase.
Wensen uit de praktijk Vernieuwing en belangrijkste kenmerken Nieuwe digitale omgeving Toetsen Leerlijn Inhoud Pakketsamenstelling en prijsoverzicht Service.
Naar een professionele communicatie cultuur en profilering van de school.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Feedbackplatform bijeenkomst 3 Instellingstoets Kwaliteitszorg en Kwaliteitszorg 2020 Maandag 20 maart 2017.
keuze voor het tweede leerjaar
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Gymnasium Felisenum Informatieavond klas 3
Aansluiting vmbo - mbo Landelijk project Stichting Platforms vmbo
Aansluiting vmbo - mbo Opzet van het project
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
De toekomst van het mbo Eindopdracht leergang mbo 2017
Voorlichting Profielkeuze klas 3
Opdracht: SV hfst 6 Handb. Taalgericht Onderwijs (e1)
Revisie visitatiesystematiek
Curriculum.nu: veranderingen in het (economie)onderwijs
Informatie profielkeuze
LEZING HERONTWERP DERDE LEERJAAR
Pilot maatschappijwetenschappen
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Ouderavond A3-G3 19 september 2017
Informatieavond 3 havo september 2018 Welkom
Nieuw examenprogramma maatschappijwetenschap-pen
Clusterdidactiek Gamma
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Aan de slag met de Naam/school - Datum -.
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Jan Stevens – Cito Jan Straver - CvTE
Examen samenvatten 2010 II Hoe luidt de beoordeling van de samenvatting? Hoe ziet de samenvatting eruit?
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren Tip! Hier beginnen met een startvraag: waar.
Transcript van de presentatie:

Bijeenkomst tussenrapport Verkenningscommissie Klassieke Talen Rosanne Bekker November 2009

Traject okt 09 Publicatie tussenrapport Digitale enquête nov 09 Bijeenkomsten n.a.v. uitslagen van de enquête jan 09 Forumbijeenkomsten mrt 09 Presentatie resultaten veldraadpleging jaarvergadering VCN april/mei 09 Verzamelde gegevens worden meegenomen bij het maken van het eindrapport zomer 09 Advies aan staatssecretaris (Eindrapport) Vervolgscenario? 2017 1e mogelijke wijziging in examen

De opdracht .... een analyse maken van de feitelijke situatie in het onderwijs in de Klassieke Talen en de maatschappelijke context daarvan; die situatie beoordelen; aanbevelingen doen voor de toekomst.

Belangrijkste uitgangspunten van de commissie een stevige positie voor de Klassieke Talen originele teksten staan centraal samenhang taal- en cultuur

Opzet van het tussenrapport Eerste deel : uitgangspunten en analyse Tweede deel: voorlopige conclusies met een voorlopig voorstel voor oplossing 2 aspecten: de rol van de klassieke talen voor de identiteit van het gymnasium en met de daaruit voortvloeiende attitude ten opzichte van die vakken. de inhoud en organisatie van de vakken

De gemeenschappelijke basis ( of: waarover is het veld eens) De doelstellingen Taal en cultuur onlosmakelijk verbonden: taal vormt entree tot de cultuur Belang van profilering In de onderbouw grammatica en taalverwerving Inhoud van de keuzevakken Er zijn meerdere manieren om tekstbegrip te toetsen

3. De Verkenningscommissie is van mening dat taal en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: taal vormt een entree tot de cultuur en is zowel een onderdeel als vehikel van cultuur. De studie van taal en cultuur versterken elkaar - onderschrijft u deze visie van de commissie?

6.De Verkenningscommissie is van mening dat een sterkere profilering van de gymnasiumopleiding, waarbij de klassieke vakken identiteitsbepalend zijn, bijdraagt tot de oplossing van de problemen. Bent u het hiermee eens?

Het veld is verdeeld over de volgende punten: problematiek van twee schooltypes of uitsluitend van zelfstandig gymnasium? invulling GLTC: Grieks én Latijn in de bovenbouw het gebruik maken van tweetalige edities de haalbaarheid van de keuzevakken de problemen van het examen de rol van de proefvertaling

5. De Verkenningscommissie constateert een aantal problemen met het examen. Bent u het met de volgende kritiek eens? - inhoud en vormgeving van het examen zijn onvoldoende afgestemd op de eindtermen

- in het examen ligt te veel nadruk op de proefvertaling

12. De Verkenningscommissie is van oordeel dat in het examen GLTC minder gewicht moet worden toegekend aan het vertalen van ongelezen teksten dan in het huidige examen. Bent u het hiermee eens?

8. De Verkenningscommissie stelt de invoering voor van een geïntegreerd vak GLTC (760 uur, de huidige 600 uur plus 160 uur KCV) in de bovenbouw. Bent u het met de volgende elementen van het GLTC-voorstel eens? - alle leerlingen in de bovenbouw krijgen zowel Grieks als Latijn

- er worden originele teksten gelezen met intensief gebruik van tweetalige edities

De commissie wil graag meer inzicht in de verschillende discussiepunten en luisteren naar de verschillende argumenten om tot een breed gedragen eindvoorstel te komen. Het woord is aan u .....