Oorcheck op het mbo 6 Over Gehoor & gehoorschade

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Advertisements

Consensus Model Jeroen van Beuningen
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Wereldkaart met oudercontacten wereldwijd
Muziek Project; Klaplong
Zakelijk lezen Nederlands.
Pragmatische vaardigheden: debatteren met kinderen
Leren debatteren Discussie vs debat Eisen Structuur Parlementair debat
Straatsburg werkweek havo september Opdracht Nederlands Wat ga je doen? -In groepjes van negen tot twaalf leerlingen, -bereid je je voor op school.
Debat Onderwerp Datum:
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
OFC28 mediawijsheid les 3.
Het debat.
Media en creativiteit module 8 Engagement Jaar 2 Les 3.
Politieke partijen en populisme
Betogende spreekbeurt
Lawaai en maatregelen op de werkvloer Het voorkomen van één van de meest voorkomende beroepsziekte.
HET DEBAT Discussiëren met regels Basis = onenigheid Voor- en tegenstanders Een derde partij overtuigen (het publiek, de jury)
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Magazine.  Waar gebruik je je oren voor?  Oefening!  De route van geluid  Gehoorschade  MP3-spelers en tips  Beroepen en oordoppen  Vragen?
Machines en veiligheid 2
Oorverdovend Gehoorschade door harde muziek Wim Niessen Sociaal Geneeskundige.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Het schrijven van een betoog
Rapucationmethode Kennismaking, Vriendelijke houding, Talentontwikkeling.
LAGERHUIS DEBAT DEBATTEREN 1. 1.Beargumenteerd je mening geven. 2.Wat een (Lagerhuis)debat is. 3.Hoe je een debat voorbereidt en voert. 2 AAN HET EINDE.
Kick-off Kwaliteit Verbetercyclus
Met een uniek en onderscheidend verhaal jezelf verkopen!
Schrijfvaardigheid en argumentatie
Gehoor & gehoorschade Intro. Deze les gaat over het gehoor en gehoorschade.
Even voorstellen Marion Hijmensen Eigenaar 2toGrow, staat voor samen groeien Borging en transfer naar de praktijk Certified Professional Jump Movement.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Genetische manipulatie bij mensen
Spreekbeurt in groep 8 Hoe pak je het aan?.
ZGK les 6 Ethiek: verschillende benaderingen
S/k/l 3.6 debatteren.
Klik hier om te beginnen!
Inhoud Digitale ontwikkelingen op school Actuele zaken Wat vindt u?
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Muziekgeluid en gezondheid
Oorcheck op het mbo 3 Over Gehoor & gehoorschade
Oorcheck op het mbo 7b (werk) Over Gehoor & gehoorschade
Oorcheck op het mbo 7a Over Gehoor & gehoorschade
Over onderwerpen uit het thema ‘Vrede en recht’.
Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
Samen op weg naar een rookvrij terrein
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Oorcheck op het mbo 2 Over Gehoor & gehoorschade
SPREKEN: HET BETOOG Betoog: een spreekbeurt waarin je een standpunt inneemt ten aanzien van een stelling en dat standpunt verdedigt. Formuleer een duidelijk.
Oorcheck op het mbo 5 Over Gehoor & gehoorschade
Oorcheck op het mbo 4 Over Gehoor & gehoorschade
Ondersteunen bij wonen
Oorcheck op het mbo 8 Over Gehoor & gehoorschade
Oorcheck op het mbo 1 Over gehoor en gehoorschade
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Iedereen heeft z’n eigen locker om
Gedragsproblemen en stoornissen
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Hoofdstuk 3 Jij staat aan het roer
Gedragsproblemen en stoornissen
ADL Les 1.
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Een rietje moet verboden worden.
Presentatie Groep 7 & 8.
Hoofdstuk 5- les 3 Geluidssterkte.
ADL Les 1.
VluchtelingenWerk Nederland
Wat leer je allemaal op school?
Welkom in groep.
Transcript van de presentatie:

Oorcheck op het mbo 6 Over Gehoor & gehoorschade

Wie is verantwOORdelijk? RTL late night in gesprek met DJ’s. https://www.youtube.com/watch?v=npnbdo9bO1I Instructie: We gaan nu een filmpje van RTL Late Night bekijken. Speel filmpje en bespreek dit filmpje. Bespreek: Je ziet dat alle DJ’s gehoorbescherming (oordoppen) dragen om te voorkomen dat ze gehoorschade krijgen. Maar alle jongeren die naar hun muziek luisteren kunnen gewoon gehoorschade oplopen als zij geen gehoorbescherming (oordoppen) inhebben. Er is namelijk geen wet die bepaalt hoe hard muziek gedraaid mag worden bij uitgaansgelegenheden. Je wordt dus niet beschermd door de wet. We gaan nu debatteren over of het terecht is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beschermen van je oren.”  

Wie is verantwOORdelijk? Zeer harde muziek in uitgaansgelegenheden moet verboden worden Groepje 1: minimaal 3 argumenten vóór Groepje 2: minimaal 3 argumenten tégen Groepje 3: jury Verdeel de klas in 3 groepen; Groep 1: Eens, Groep 2: Oneens, Groep 3: Jury. Groep 1 en 2 debatteren over de volgende stelling:   Zeer harde muziek in uitgaansgelegenheden moet verboden worden. Bedenk in 10 minuten een goede onderbouwing met minstens 3 argumenten. Daarna begint het debat. Probeer de jury te overtuigen. De jury mag kiezen welke groep gewonnen heeft. Regel eventueel een prijsje voor de winnaar (setje oordoppen met muziekfilter o.i.d.). Let op: Als de studenten nog niet bekend zijn met debatteren is dat geen probleem. De groepjes kunnen gewoon de 3 argumenten verzinnen per groepje en dan die argumenten door 1 vertegenwoordiger van het groepje laten presenteren. Daarna het andere groepje. De jury kan beslissen wie de beste argumenten heeft.

Wie is verantwOORdelijk? Convenant Preventie Gehoorschade Muzieksector: Maximaal 103 decibel Bezoekers informeren over risico gehoorschade Gehoorbescherming met muziekfilter verkopen ter plekke Vertel over het convenant dat is gesloten om gehoorschade te voorkomen. Voorbeeldtekst: “Zoals we net hebben besproken is er dus geen wet. Maar er is door het ministerie van VWS met de meeste festivalorganisaties en poppodia wel een convenant gesloten. Een convenant is een vrijwillige afspraak. Er is afgesproken dat het geluid niet harder mag dan 103 decibel. Dit is alleen veilig, als je oordoppen met muziekfilter draagt. Er is daarom ook afgesproken dat bezoekers geïnformeerd worden over het risico op gehoorschade. En er is afgesproken dat er gehoorbescherming op de locatie verkocht moet worden. Op die manier kunnen alle bezoekers ter plekke er nog voor kiezen om wel veilig de muziek te beleven. Het convenant heet: ‘Preventie Gehoorschade Muzieksector’. Dit convenant is er niet voor kroegen, disco’s/clubs en andere uitgaansgelegenheden. In deze locaties is het dus nog belangrijker om altijd oordoppen te dragen.”

Samenvatting Samen dragen we de verantwoordelijkheid: jij door je gehoor te beschermen, en de overheid en muziekindustrie door samen afspraken te maken over veilige geluidsniveaus. Er is nu een convenant afgesproken met een aantal uitgaansorganisaties: geluidslimiet 103 dB (veilig MET oordoppen); informatie verstrekken aan de bezoeker; en oordoppen met muziekfilter beschikbaar stellen. Bespreek de samenvatting: “Samen dragen we de verantwoordelijkheid: jij door je gehoor te beschermen, en de overheid en muziekindustrie door samen afspraken te maken over veilige geluidsniveaus. Er is nu een convenant afgesproken met een aantal uitgaansorganisaties: geluidslimiet 103 dB (veilig MET oordoppen); informatie verstrekken aan de bezoeker; en oordoppen met muziekfilter beschikbaar stellen.“ Het is aanbevolen om nu de volgende module van het pakket te doen: Oorcheck op het MBO 7A- Óf Oorcheck op het MBO 7B - Hierin wordt het muziekluistergedrag met hun muziekspelers/telefoons behandeld. En krijgen de studenten inzicht hoe ze veilig kunnen luisteren.

Extra Filmpjes Filmpje Love music, f*ck piep: https://www.youtube.com/watch?v=LH7hOEYnv_I Hoe klinkt gehoorschade: http://www.oorcheck.nl/gehoorschade/hoe-ontstaat-schade/zo- klinkt-het/ Verschillende testjes: http://www.oorcheck.nl/test-jezelf/ Informatie over gehoorschade: http://www.oorcheck.nl/test-jezelf/ Cijfers en feiten uit onderzoek: http://www.hoorstichting.nl/info-advies/publicaties/ Gehoorschade de Q-musical: http://qmusic.nl/nieuws/gehoorschade-de-q-musical