De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gehoor & gehoorschade Intro. Deze les gaat over het gehoor en gehoorschade.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gehoor & gehoorschade Intro. Deze les gaat over het gehoor en gehoorschade."— Transcript van de presentatie:

1 Gehoor & gehoorschade Intro. Deze les gaat over het gehoor en gehoorschade.

2 Wat gaan we doen vandaag?
Leren over het gehoor Hoe het gehoor werkt Waar gebruik je je gehoor voor Gehoor kan stuk Muziek Wie houdt er van muziek? Wat gaan we doen vandaag? We gaan het hebben over de werking en functies van het gehoor, maar ook dat je gehoor kwetsbaar is. En we gaan het hebben over muziek!

3 Waarom zijn wij hier vandaag?
Kennen jullie iemand die doof is/ gehoorschade heeft? Steeds meer jongeren met gehoorschade door te harde muziek Wie van jullie kent iemand die doof of slechthorend is? Hoe is dat? Wat merk je aan deze persoon? Vaak denk je aan een opa of oma die niet meer goed hoort, maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer jonge mensen die gehoorschade krijgen. Dat komt door het luisteren naar te harde muziek. Met de tips die we vandaag geven weten jullie in elk geval hoe je je gehoor kunt beschermen en toch van muziek kunt blijven genieten.

4 Hoe werkt het gehoor? Wat is geluid? Trillingen in de lucht
Aantal trillingen per seconde = toonhoogte (Hertz) De sterkte/intensiteit van het geluid = decibel (dB) Test: Hoeveel decibel halen jullie? Hoe werkt het gehoor? Het begint allemaal met geluid. Weet iemand wat geluid is? Geluid zijn trillingen in de lucht. En als die trillingen snel na elkaar komen dan klinkt het geluid hoger. Zo wordt de toonhoogte bepaald. Die wordt uitgedrukt in Hertz. De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibel, als een geluid heel hard is, is het veel decibel. Geluid kun je meten met bijvoorbeeld een decibelmeter of een decibel app op je telefoon. Hoeveel geluid kunnen jullie maken? (met vingers in de oren!) App: Safe Noise voor iOS, Decibel voor Android Decibelmeter: bijv. uit lespakket HoorToren

5 Hoe werkt het gehoor? Waar bestaat je gehoor uit?
Hoe werkt het gehoor en welke onderdelen zitten er in? In deze aflevering van Klokhuis zie je het. Link filmpje: Het stukje over de werking van gehoor begint op 5.46 en eindigt op 7.17.

6 Waar gebruik je je gehoor voor?
??? Waar gebruik je je gehoor nou allemaal voor? Wie kan iets noemen?

7 Waar gebruik je je gehoor voor?
Communicatie Inderdaad, om elkaar te kunnen verstaan en met elkaar te communiceren

8 Waar gebruik je je gehoor voor?
Communicatie Genieten Om van geluiden, zoals muziek te genieten

9 Waar gebruik je je gehoor voor?
Communicatie Genieten Signaalfunctie En om gewaarschuwd te worden, bijvoorbeeld dat de telefoon gaat, dat de oven klaar is, of dat er een auto aankomt.

10 Houd jij van muziek? Luister jij naar een mp3-speler?
Vul de vragenlijst in! Optie 1: vragenlijst weglaten en alleen klassikaal bespreken Optie 2: vragenlijst bijvoegen en opsturen naar Hoorstichting, zodat gegevens meegenomen kunnen worden in landelijk onderzoek.

11 Gehoor kan stuk Disco-oor
Filmpje Disco-oor, waarin presentatrice langsgaat bij een jongen die tinnitus heeft, en bij een audioloog voor meer informatie over gehoorschade en hoe je dat kunt voorkomen. Hele filmpje kan getoond worden, stuk tussen 5.46 en 7.17 (werking van het gehoor) kan weggelaten worden, of herhaald worden. Na het filmpje bespreken wat kinderen er van vinden. Gehoorschade kan dus zijn dat je minder goed hoort, of dat je continu een piep hoort (tinnitus). Je kunt ook overgevoelig worden voor geluid (hyperacusis), geluiden met je linker en rechteroor anders waarnemen (diplacusis) en/of geluiden vervormd horen (distortie).

12 Wat is wel veilig? Combinatie tussen hoe lang, hoe vaak en hoe hard
Tot 80 dB is veilig Vanaf 80 dB bescherming nodig! Vanaf 120 dB direct schade Gehoorschade kan makkelijk voorkomen worden door veilig met geluiden om te gaan. Wanneer wordt geluid schadelijk? Het is een combinatie tussen hoelang, hoe vaak en hoe hard het geluid is. Geluiden tot 80 decibel zijn altijd veilig. Daarboven kan geluid schadelijk worden, als je er te lang naar luistert, en is bescherming nodig. Geluiden vanaf 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen.

13 Wat is wel veilig? Op deze poster zie je voorbeelden van geluiden. Hoe hard hadden jullie ook al weer geschreeuwd net? Vandaar de vingers in je oren!

14 Gehoorbescherming Stelling: bij een concert moet je verplicht oordoppen dragen Wat vind jij? Een manier om je gehoor te beschermen als je naar een feestje gaat is door oordoppen te dragen. Sommige mensen vinden dat dit verplicht zou moeten zijn. Wat vinden jullie? De stelling is: bij een concert moet je verplicht oordoppen dragen. Wie is het hier mee eens? Waarom wel/niet?

15 Hoe klinkt het als … … je minder goed hoort? … je tinnitus hebt?
Beluister het hier Beluister de geluiden en situaties via:

16 Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?
??? Wat zijn de gevolgen van gehoorschade? Wat betekent het voor je dagelijks leven? Wat kun je nog wel, en wat niet meer? Hoe zou jij het vinden om gehoorschade te hebben?

17 Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?
Moeite verstaan van leraar, maar ook je vrienden, ouders etc. Moeheid Onzekerheid Veel dingen, zoals muziek, zijn niet echt leuk meer Als je gehoorschade hebt, bijvoorbeeld doordat je niet meer goed hoort of continu een piep in je oor hebt, kun je de mensen om je heen, zoals je ouders, vrienden en meester/juf niet meer goed verstaan. Je kunt daardoor ook erg moe worden, want het kost veel meer moeite om op te letten in de klas en op wat er om je heen gebeurt. Het is ook moeilijker om je te concentreren daardoor. En je kunt onzeker worden als je minder goed hoort, grapjes krijg je niet goed mee en je weet niet altijd wat er gezegd wordt. Het luisteren naar muziek is ook veel minder leuk als je niet goed hoort of als je er continu een piep doorheen hoort.

18 Hoe belangrijk is horen?
Voor de communicatie? Opdracht: in tweetallen liplezen! Deze opdracht doe je met z’n tweeën. Vertel elkaar wat je gistermiddag na school hebt gedaan, wat je hebt gegeten tijdens het avondeten en wat je ‘s avonds hebt gedaan. Wissel af, en als je tijd over hebt, kun je elkaar nog meer dingen proberen te vertellen. Maar, let op: je mag geen geluid maken! Variatie Deze opdracht kan afgewisseld worden met de Posteropdracht (zie eind powerpoint presentatie).

19 En later? Wat wil jij later worden?
Weet jij al wat je wil worden later? En bij welk van die beroepen heb je nou niet je gehoor nodig? En bij welke absoluut wel? (uiteindelijk komt het er op neer dat bij de meeste beroepen een goed gehoor nodig is; natuurlijk zijn er beroepen voor mensen die slechthorend zijn, maar het fijnste is om je gehoor gezond te houden)

20 Einde! Hebben jullie nog vragen?
Voor meer informatie kunnen kinderen terecht op Daar kunnen ze ook zelf een hoortest doen. Meer lesmateriaal is te vinden op: De volgende slides kunnen als variatie of verdieping worden gebruikt.

21 Zelf aan de slag! Opdracht: Maak een poster met tips om je gehoor te
beschermen Variatie Deze opdracht kan in plaats van een van de andere opdrachten gedaan worden. Benodigdheden: knutselspullen en tijdschriften.

22 Gehoorbescherming Oordoppen met muziekfilter
Op maat gemaakte oordoppen De volgende sheets over Gehoorbescherming en Mp3-checks zijn geschikt voor Groep 7 en 8. Er zijn verschillende soorten oordoppen die je oren beschermen tegen hard geluid, zoals harde muziek tijdens een concert. Het fijnste zijn oordoppen met een muziekfilter, dat zorgt er namelijk voor dat je de muziek nog steeds goed kunt horen. Deze kun je ook op maat van jouw oor laten maken, maar dan zijn ze wel een stukje duurder (meer dan 100 euro). Dankzij de filter kun je de mensen om je heen ook nog goed horen, want alle achtergrondgeluiden worden weggefilterd.

23 Gehoorbescherming Schuimoordoppen = tegen snurkende mensen!
Deze gele herriestoppers ken je waarschijnlijk wel? Gebruik deze alleen tegen snurkende mensen, of als je echt niks anders hebt. Vaak passen ze namelijk niet zo goed in je oor, waardoor je eigenlijk ook niet goed beschermd bent. En als ze wel goed passen vervormen ze de muziek, omdat er geen filter in zit, waardoor de muziek veel minder mooi klinkt.

24 Mp3-checks Volumebegrenzer op je mp3-speler?
Hierdoor is het aantal dB’s beperkt! Krijg jij wel eens een waarschuwing als je met oortjes in naar je muziekspeler luistert? Dat betekent dat je naar een volume boven de 85 dB luistert. En dat kan schadelijk zijn. Stel daarom een begrenzer in, dan weet je zeker dat je op een veilig volume luistert.

25 Mp3-checks Type koptelefoon Afsluitende koptelefoon
Verder kun je ook nog letten op het soort koptelefoon waar je mee luistert. Je hebt ze die goed afsluiten en over je oren gaan (1),

26 Mp3-checks Type koptelefoon Afsluitende koptelefoon In-ear oortjes
die goed afsluiten maar wel in je oor gaan (2),

27 Mp3-checks Type koptelefoon Afsluitende koptelefoon In-ear oortjes
Op het oor koptelefoon op je oor zitten en niet goed afsluiten (3)

28 Mp3-checks Type koptelefoon Afsluitende koptelefoon In-ear oortjes
Op het oor koptelefoon Oortelefoontjes en in je oor zitten en niet goed afsluiten (4). Het beste zijn 1 en 2, omdat die goed afsluiten. Zo gaat er weinig geluid ‘verloren’ en hoef je het geluid niet hard te zetten. Maar let bij de in-ear oortjes wel goed op, deze zitten dicht op je trommelvlies!


Download ppt "Gehoor & gehoorschade Intro. Deze les gaat over het gehoor en gehoorschade."

Verwante presentaties


Ads door Google