Praktische tips voor goede voeding bij dementie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Casus de heer van den Burg
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Een gezond ontbijt voor de diabeet
Zuivelproducten en Eieren
De actieve voedingsdriehoek
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
definitie – prevalentie – gevolgen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Extra aandacht voor de voeding van ouderen
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
College 3 Consumentengedrag Opwaarts mobielen
Misselijkheid en braken
Maren Oosthuizen, diëtist
Wat voedt jou deel 1..
Kindertraktaties maken
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Klinische les Voeding & vitamines
Informatiebijeenkomst
MS, denken en voelen (Naam org
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
College Zorg Gedrag. De psychogeriatrische zorgvrager  Dementie is een syndroom  Een syndroom is een aantal verschijnselen die zich tegelijkertijd voordoen.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Ondervoeding bij ouderen
Tips bij een moeilijke stoelgang!
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Diabetes.
Voeding in de palliatieve fase
MODULE 07 GERIATRIE EN DEMENTIE ppt dementie 2
Leefstijlmonitoring Subtitel.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
Een smakelijke oude dag
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Is dit een probleem in Nederland?
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diabetes.
Kato bruyneels, Lore Driessens
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Gezond en ziek.
Goed en gezellig eten bij dementie
De actieve voedingsdriehoek
Parkinson en vermoeidheid
Voeding bij de ziekte van Parkinson
Gezond en ziek.
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Behoud van kwaliteit van leven en functionaliteit
Transcript van de presentatie:

Praktische tips voor goede voeding bij dementie Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk

Inhoud Hoe vaak komt ondervoeding voor? Oorzaken en gevolgen van ondervoeding Algemene adviezen Goede hulp bij eten Alertheid bij bepaalde voedingsmiddelen Voedingsconsistenties Moeite met koken Maaltijdambiance Cultuurspecifieke ondersteuning Tussendoortjes met veel energie en eiwit

Hoe vaak komt ondervoeding voor? 10% zelfstandig thuiswonenden 33% in thuiszorg ZKH VPH 25% in ziekenhuis 15% in verpleeghuis

Oorzaken van ondervoeding Fysiologisch Psychisch Sociaal Medisch Afnemende smaak en geur   Depressie Boodschappen doen Dementie Verminderde mobiliteit Angst Mogelijkheid om eten te bereiden Slikproblemen Vertraagde opname voeding Eenzaamheid Financiële status/armoede Kauwproblemen Ontregeling van het verzadigings-gevoel Veranderingen in de levenssituatie Minder dagelijkse dingen kunnen uitvoeren Medicijnen Minder maagzuur Verdriet Alleen eten Alcohol-verslaving Minder vetvrije lichaamsmassa Zwaarmoedigheid Ziekte

Gevolgen van ondervoeding Verergering onderliggende ziekten Afname kwaliteit van leven (onder andere door uitputting en lusteloosheid) Meer kans op complicaties Meerdere ziektes tegelijk Meer kans op infecties (door verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Verminderde wondgenezing / grotere kans op decubitus Meer sterftegevallen Gevolgen Afname gewicht spiermassa

Algemene adviezen Per dag: 3 hoofdmaaltijden en meerdere tussenmaaltijden. Kies voor energierijke dranken. Zorg voor voldoende variatie (warm/koud, zoet/hartig). Zorg voor lichaamsbeweging. Eet rustig en kauw goed.

Goede hulp bij eten Zit de oudere goed? Zit jij er goed naast? Niet blijven staan! Hoe wil de oudere eten en in welke volgorde? Volg het tempo van de oudere, toon geduld. Ga na of de oudere goed kan kauwen en slikken. Praat over de hulp die de oudere ontvangt en hoe hij/zij deze ervaart.

Alertheid bij bepaalde voedingsmiddelen Voeding met dradige en vezelige structuur. Schillen van fruit en groenten. Voedingsmiddelen met verschillende consistenties. Krokante voedingsmiddelen. Hard voedsel. Kleine stukjes.

Voedingsconsistenties Vaste voeding: voldoende kauwen en slikken. Half-vaste voeding: vertraagde slikreflex, verminderde kauw- en tongbeweging. Fingerfood: voedingsmiddelen die makkelijk met de hand gegeten kunnen worden. Vloeibare voeding: bij ernstige kauw- en slikproblemen.

Moeite met koken Wat kan de oudere nog zelf? Samen afstemmen en afspreken waarbij hulp nodig is. Kook voor twee dagen. Of meer: invriezen! Kies eten dat gemakkelijk klaar te maken is: voorgesneden groente, diepvriesgroente of groente uit blik zijn snel klaar. Kijk op het internet voor eenvoudige recepten die in 15 minuten klaar zijn. Laat kant-en-klare maaltijden leveren bij de oudere met dementie – alleen of samen eten?

Maaltijdambiance Vaste tijdstippen voor de maaltijden. Gedekte tafel: kleed, porselein, glazen, kan, bloemen. Of juist niet: afleidend. Weer: afstemmen! Geen storingen door: uitdelen van medicijnen, bezoek, arts, schoonmaak. Wel of juist geen familie: afhankelijk per persoon. Aanwezigheid van tafelgenoten: afhankelijk per persoon.

Cultuurspecifieke ondersteuning Voorlichtingsbijeenkomsten in een vertrouwde en nabije omgeving. Het inzetten van sleutelfiguren van de eigen cultuur. Familie gelegenheid bieden voor begeleiding. Scholing zorgmedewerkers over gebruiken en rituelen. Cultuurspecifieke gerechten samen bereiden.

Tussendoortjes met veel energie en eiwit

Leestips

Zie ook Kennisclip Signaleren van ondervoeding bij dementie Stuurgroep Ondervoeding: stuurgroepondervoeding.nl Basisvoeding: voedingscentrum.nl Smakelijke en gezonde maaltijden bereiden in kleinschalige woonvoorzieningen: warmeten.nl Tips over goede voeding voor ouderen: goedgevoedouderworden.nl Voedings- en dieetadvisering: movedis.nl

Sleutelwoorden ondersteuning

Praktische tips voor goede voeding bij dementie Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk