Energiebehoefte.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Eet je Fit!.
Materie, energie en leven
Voeding en vertering 6A.
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
VOEDING EN REUMA.
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
Arena 5 van MathBattle Maten
Overgewicht Jessy Jeurissen & Vince Erckens.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
De Wereld van Sport, Bewegen en Gezondheid 2 Hoorcollege 1: Leefstijl 1 - Energiebalans SBG leswk 1, HC1 - Jim Lo-A-Njoe.
Goedenavond Welkom bij
Lezing 25 jan 2007: informatie over: Voeding: Algemeen, Voor, Tijdens en Na de training en of wedstrijd. Training: Supercompensatie, Prikkels, Interval.
Thema 2: Voeding en Vertering
Natuurkunde 1.3 Meten en 1.4 Massa. Door Sylvia en Arniko.
Stofwisseling 15 maart 2011.
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Basisstof 3: Kringlopen Basisstof 4: Piramides Basisstof 5: Populaties
VETTEN.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Energiemanagement Hans Spanjers
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Waterkracht in Nederland Een verstandige keuze? Presentatie door Franklin Delano Moquette Sportvisserij Nederland.
Voortgezette assimilatie 1
Door: Sophie Lathouwers Decoderen:. Het hele plaatje gaat over natuurkundige eenheden, waarvan dit kleine stukje over de eenheden van tijd gaat. 1 (42/100)
Eetadvies.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
IBS III Voedingspatroon Energiebalans
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voedingscentrum IBS III
Voortgezette assimilatie 1
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Gezonde voeding.
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Voedingsstoffen.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Welvaartziekten Obesitas
Welvaartziekten Ondergewicht
Verbranding en ademhaling
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
VOEDING 31 dia’s.
Eet je Fit!.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding.
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Oefenen voerberekening
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Voedingshoeveelheid berekenen
Wat staat er op een etiket?
Voortgezette assimilatie 1
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Energiebehoefte

BMI Gewicht in kilogram / (lengte in meter * lengte in meter)

1. Basaalmetabolisme of basaalstofwisseling 2. Energie voor voedselverwerking 3. Lichamelijke activiteit

Basaalstofwisseling Energiegebruik in volkomen rust nodig voor ademhaling, hartslag en bloedsomloop. Ongeveer 2/3 van totale energiegebruik. Zonder lichamelijke activiteit en 12-14 uur na de laatste maaltijd bij een neutrale temperatuur van circa 25 °C. Spijsvertering* staat stil en stofwisseling* staat op laag niveau. (*Verschil?)

Basaalstofwisseling Basaal stofwisseling = 24 x kg Vetvrijemassa* *Vetvrijemassa = (lichaamsgewicht - vetmassa) =meest verantwoordelijk voor basaalstofwisseling

Ruststofwisseling Basale stofwisseling + Energie voor voedselverwerking (=10%)

Energiebehoefte Ruststofwisseling x PAL-waarde

Koolhydraten  40 – 70%

Voedingsnormen vet Overzicht voedingsnormen vet van de Gezondheidsraad Soort vet Geadviseerde hoeveelheid  Totaal vet 20-40 energieprocent, bij (neiging tot) overgewicht 20-35 energieprocent Verzadigd vet minder dan 10 energieprocent Transvet minder dan 1 energieprocent Linolzuur 2 energieprocent Alfalinoleenzuur (ALA) 1 energieprocent Omega 3-vetzuren uit vis (EPA en/of DHA) Vanaf 19 jaar: 200 milligram per dag  Meervoudig onverzadigd vet 3 tot 12 energieprocent